HATTUŞA ANTİK KENTİ

Hattuşa Antik Kenti
Hattuşa Antik Kenti

HATTUŞA ANTİK KENTİ / ÇORUM

Hitit devletine bir dönem başkentlik yapan Hattuşa Antik kenti, Çorum ilinin Boğazkale ilçesindedir. İl merkezine yaklaşık 82 km uzaklıkta yer alan şehir, Hititlerin genç Tunç çağı dönemindeki en önemli yerleşim merkeziydi. Şehrin Hitit imparatorluğuna başkentlik yaptığı dönem   MÖ 17. Ve 13. yüzyıllar arasıdır. Hattuşa antik kentinde yapılan kazılardan elde edilen verilere göre yerleşimin başladığı tarih,  MÖ 6. Bin yıllarına denk geliyor. MÖ 3. Bin dolaylarında bölgeye gelmeye başlayan Hattiler, kentin kurucuları sayılmaktadır. Bu dönemden itibaren şehir, Hattuşa olarak anılmaya başlar. Kentin ikinci önemli devri,  MÖ 19. ve 18. yüzyıllarda Asurluların bölgeye gelerek Kültepe merkezli ticaret kolonisi kurmasıyla başlar. Yerleşim yeri büyük oranda kentin aşağı kısmına doğru genişlemeye başlamıştır. MÖ 1700 civarında Kuşşara kralı Anitta tarafından tamamen yıkılan kent, Hitit Kralı Hattuşili’nin devletin başkenti olarak burayı ilan etmesinin ardından yeniden ayağa kalkar.

Hattuşa Antik Kenti, 2 kilometre alanı kaplayan dağlık bir arazide kuruludur. Kraliyet mensuplarının kent içindeki yerleşim bölgesi yukarı kısımdır.  Kentin bazı alanlarındaki kale içine alınmış korunaklı yerleşkelerin de olması, şehre verilen önemi gözler önüne sermektedir. Hattuşa, alt kısımlarına doğru daha çok ahşaptan ve kerpiçten evler ile doludur. Kentin içinde yapılan en önemli faaliyet, uzun dönem süren tarımsal üretim olmuştur. Bu durumu, tarımsal faaliyet alanlarının çokluğu ve erzak depolarının yoğunluğundan anlamak mümkündür.  Günümüzde ise bu yapıların ancak taş temelli olan tapınak ve saray kalıntıları görülebilir.

Bronz Çağının çöküşüyle birlikte ortadan kalkmaya başlayan Kent, tamamen yıkıldıktan sonra Frig dönemine kadar bir daha kullanılmayacaktır. Toplumsal hayatın tamamen son bulduğu Hattuşa, ilerleyen yıllarda kısmen de olsa Galatlar tarafından kullanılmaya başlar, ancak şehir, Hititler dönemindeki ihtişamını bir daha hiç yaşayamaz. Hattuşaş’ın kuzeyde kalan kısmı “Aşağı şehir”, güneyde kalan kısmı ise “Yukarı Şehir” olarak ayrılmıştır. Tarihi yerleşim merkezini ziyaret etmeyi düşünenler için kentin içinde yer alan mimari eserleri şöyle sıralamak mümkün:

  • Aslanlı Kapı.
  • Büyük Tapınakta bulunan Kadeş antlaşması.
  • Sfenksli Kapı.
  • Büyük Tapınaktaki Aslanlı Havuz.
  • Kral Kapısı
  • Yukarı Şehir tapınak bölgesinin kalıntıları
  • Güneyde yer alan Yerkapı Bayırı

Hattuşa Antik kenti, Çorum’a 90 kilometre, Sungurlu’ya ise 29 kilometre uzaklıktadır. Kenti ziyaret etmek isteyenler, bölgeye 1 km uzaklıktaki Boğazkale ilçesinden kalkan toplu ulaşım araçlarını kullanabilirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*