ŞİRİNCE KASABASI / İZMİR

ŞİRİNCE KASABASI / İZMİR

İzmir’in Selçuklu ilçesine bağlı küçük bir kasaba olan Şirince, tarihi evleri ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesini andırır. Tarihteki ismi Kırkıncı olan belde, bu ismini kendisini dağlara vuran kırk kişiden alır. Rum lehçesinde “Çirkince” olarak da bilinen kasaba, Cumhuriyetin ilanından sonra dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatı ile Şirince adını almıştır. Şirince, özellikle 19. Yüzyılda oldukça iyi tanınan bir kasabadır. 1800 haneli kasabada üretilen incirlerin hepsi, başka ülkelere ihraç edilecek kalitedeydi.  Yunanistan ve çevre ülkelerden sıkça ziyaret edilen bu Rum kasabası, 1923 yılındaki mübadele ile köklü bir değişime uğrar. Rum yerleşimcilerin tamamı kasabadan ayrılır ve buraya Yunanistan’ın Kavala şehrindeki Türkler getirilerek yerleştirilir. Kasabada o dönemden kalan iki Rum Kilisesi, bugün de varlığını korumaktadır.

Şirince kasabasında hiçbir ev, diğer evin görüş açısını kapatmaz. Evler yapılırken komşu evlerin konumu göz önüne alınmıştır. Rum kökenli insanların yaşadığı dönemde de kasabada herkes Türkçe konuşmaktaydı. Bölgedeki ana dil her dönem Türkçe olmuş. Kasaba evlerinde balkan mimarisinin köklü izleri görülür. Arnavutluk ve Makedonya evlerinin tipik izlerini Şirince evlerinde kolayca gözlemleyebilirsiniz.

Şirince’de Nerelere Gidilir?

Şirince kasabası başından sonuna kadar yürünmelidir. Tarihi evleri ve eski zamanları anlatan sokakları görülmeğe değerdir. Kasabaya gezmek için gelenlerin, hem nefesleneceği, hem de keyifli vakit geçirebileceği mekanlar, şöyledir:

  • John The Baptist Kilisesi: Rum yerleşimcilerin yaşadığı dönemden kalan tarihi bir yapıdır. Klasik taş mimarinin tüm özelliklerini taşıyan Kilise, kasabadaki iki büyük mabetten biridir.
  • Tiyatro Medresesi: Şirince’nin kendi dokusuna uygun olarak inşa edilmiş Tiyatro medresesi, tiyatro ile medrese kültürünü bir arada yaşatmak amacıyla kurulmuş. Ziyaretçiler, medreseyi gezerken, bina içindeki sergi ve atölye çalışmalarını da yakından inceleyebilir.
  • Şirince Taş Mektep: 1906 yılında kurulan mektep, 1922 yılına kadar kasabadaki öğrencilerin ilkokul eğitimi aldıkları bir kurum olmuş. Yapı, bugün müze konumda ziyaret ediliyor.
  • Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi: kasabanın 15 km uzağında bulunan müze, Türkiye’deki en büyük lokomotif müzesi olma özelliğini taşıyor. 160 dönümlük bir araziye kurulu olan müzede, Almanya, Fransa, Amerika, Çekoslovakya, İsveç ve İngiltere’ye ait 30 adet lokomotif modeli sergileniyor.
  • Şirince sokakları: kasabanın bütün tarihini ziyaretçilerin ayağına seren sokaklarda gezerek, zaman ötesi bir yürüyüşte olmanın keyfine varılabilir.
  • Aziz Dimitrios Kilisesi: kasabaya hakim bir tepenin üzerinde yer alan kiliseyi ziyaret ettikten sonra bir ağaç altında oturup dinlenirken, tüm Şirince’yi uzaktan seyredebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*