GELECEĞİN EN ÖNEMLİ GÜÇ KAYNAĞI “GÜNEŞ ENERJİSİ”
Kaynağı, tamamen güneşten gelen ışıkla oluşan güneş enerji sistemleri, gelecek yüzyılın en büyük enerji kaynağı olmaya adaydır. Güneş çekirdeğindeki füzyonların saçtığı ışık sayesinde açığa çıkan enerjinin, yerkürenin tüm ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu biliniyor. Füzyon süreci, kısaca Güneşteki hidrojenin helyuma dönüşmesidir. Özellikle 1970 yılından sonra farkına varılan güneş ışınlarının sahip olduğu enerji miktarı, kurulacak tesisler sayesinde tüm dünyanın istifadesine sunulabilecek düzeydedir. Güneş enerji sistemleri, birincil enerji kaynağıdır, yenilenebilir özellikledir ve çevre kirliliği yaratmaz. Güneşin enerji olarak en yüksek konumu, ışıklarının dünyaya dik geldiği açıdır. Bu konumdaki enerji değeri 1,366 W/m2dir. Atmosfer ve hava katmanlarında azalan miktarları geride kaldıktan sonra dünyaya ulaşan değer ölçüsü 1,020 W/m2 düzeyinde kalır.
Güneş ışınlarını enerjiye dönüştürmek için tüm dünyada oldukça farklı teknolojiler deneniyor. Bu teknolojilerin bir kısmı güneş ışınlarından taşınan enerjiyi doğrudan kullanmak için tasarlanırken, bir kısmı ise elde edilen enerjiyi başka bir faaliyete kaynak olarak sunmayı amaçlıyor. Örnek olarak güneş enerjisi ile sular, istenen sıcaklığa getirilebilir ya da elde edilen enerji, elektrik üretiminde kullanılabilir. Su ısıtma sistemi için genellikle bir güneş paneli ve ona bağlı tesisat yeterlidir. Güneş panelleri ile büyük su şebekelerinin suları ısıtılabildiği gibi sadece kişisel depolanmış suların da ısıtması sağlanabilir.
Dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan güneş enerji sistemleri şunlardır:
- Güneş kollektörleri: ülkemizde yaygın kullanıma sahip olan bir sistemdir. Binaların çatı kısmına monte edildikten sonra panelden akan enerji, depodaki suyu tamamen ısıtır.
- Tüplü güneş enerji sistemleri: iç içe montelenmiş iki cam tüpün ısı yolu ile birbirlerine bağlanması sayesinde çalışır. İki tüp arasında sıkışan hava, vakumlanarak alınırken ortaya çıkan enerji elde kullanım için depolanır.
- Tek oda güneş enerji santralleri: Çanak şekilde kurulan ayna panellerden yansıyan yakıcı ısı santralde enerjiye dönüşmüş olur.
- Güneş ocakları: daha basit mantıkla çalışan sistemdir. Çanak ya da çanta şeklindeki panellerde biriken ısının enerjiye dönüştüğü düzenektir.
- Trombe duvarı: katmanlar halinde üst üste kurulu cam ya da taş bloktan oluşan sistemde gün boyu gelen güneş ışıklarının bölümler arasında birikmesi sonucu ortaya çıkan ısının enerjiye dönüştürülmesidir.
- Geçişli hava paneli: delikli yüzeyden geçen ışıkların arka panelde birikmesi sonucu ortaya çıkan enerjiyi kullanır.
Hali hazırda kullanılan bu sistemlerin dışında tasarı olarak devam eden Güneş enerji panellerinin üretime geçmesi ile daha büyük enerji üretiminin önü açılabilir. Bu modeller, Güneş bacaları, Güneş havuzları ve ürün kurutma sistemleridir.
Türkiye’nin Güneş Enerjisi Üretme Kapasitesi
Türkiye’de bir yılda elde edilebilen güneş ışınımı 1527.46 kWh/m2, ortalama güneş alma süresi ise 2,741 saattir. Bu kapasite bir yılda 26.2 milyon TEP enerjisine denk geliyor. Hali hazırda kurulu olan Güneş kollektörlerinin ürettiği enerji miktarı bir yılda 7,105 MWth’dır. Toplamda 10 milyon m2’lik bir alana kurulmuş panellerin Güneş ışıklarından yararlanma oranı en üst düzeydedir. Fotovoltaik güneş enerjisi kullanım miktarı da 4MW seviyelerine ulaşmış durumda. 2016 yılında Geçici kabul alarak 760MW seviyelerinde enerji üreten santrallerin kapasitelerini 3000MW düzeyine getirecek çalışmalar ise tamamlanmış durumdadır.
Bir yanıt bırakın