TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNİN YILDIZLARI
Katıldıkları tüm Uluslararası fuarlarda oldukça yoğun ilgi ile karşılaşan yerli savunma sanayi ürünleri, yeni modelleriyle de gücüne güç katmaya devam ediyor. Türkiye’nin gururu olarak lanse edilen, hava-kara ve deniz muharebe araçlarının yanında, farklı menzillere sahip silahlar için de verilen yurt dışı sipariş adetleri, son yılların rekorunu kırmış durumda. Ülke güvenliğini korumak için üretilen yüksek teknoloji ürünü savunma sistemlerinin kapasiteleri ise dünya ortalamasının çok üzerinde. İşte savunma sanayisinin medar-ı iftarı olan araçlar:
ALTAY TANKI: 1500 beygir gücünde dizel yakıtlı muharebe tankıdır. 70 km sürate ulaşabilen Altay’ın menzili ise 500 km. Tankın iç kısmı 4 kişinin rahat bir şekilde çalışabileceği hacme sahip. 65 ton gibi ciddi bir muharebe ağırlığında olan Altay tankı, arazi koşullarındaki keskin manevra kabiliyeti sayesinde benzersiz bir kullanım sunuyor. Tank, dışardan yapılabilecek her türlü elektromanyetik saldırıları savunma kalkanı ile bertaraf edebiliyor.
KİRPİ: zırhlı personel taşıyıcı olarak hizmet veren Kirpi MRAP sınıfında üretilen bir araçtır. Başlıca kullanıcısı ise Türk Silahlı Kuvvetleridir. Zorlu arazi koşullarında ulaşımı aksatmadan sağlayacak donanımdadır.
COBRA II: mayın tehdidi olan arazide güvenle ilerleyebilmeyi sağlayan Cobra II, bu konuda dünyada örnek gösterilebilecek bir arazi aracıdır. Alt bölmesindeki radar kalkanı sayesinde mayınlı bölgeyi ikaz ederek gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Ayrıca, kalın zırhlı yapısı, ağır mayınlı saldırıları bile hafif hasarla atlatmayı sağlıyor. 11 kişiye kadar taşıma kapasitesi sunan Cobra II. 3 ve 5 kapılı olarak iki modelde üretiliyor.
EJDER YALÇIN: güvenlik kuvvetlerinin kırsal bölgede ve kent yerleşiminde hareket kabiliyetini üst noktada tutmayı amaçlayan Ejder Yalçın, farklı silah donanımlarını da kullanabilmeyi mürettebata olanaklı kılıyor. Roket türü ateşli saldırılarda ve mayın tehditlerine karşı zırhlı dış yapısı oldukça dayanıklıdır.
SAMUR: Silahlı kuvvetli unsurlarının nehir ve ırmaklardan karşıya rahatlıkla geçebilmesi için tasarlanmış bir geçiş sistemi olan Samur, pratik montajı ve uzaktan komuta edilebilmesi ile mürettebatın işini oldukça kolaylaştıran bir donanıma sahip. Samurların 12 adedi birleştirildiğinde araçlar için 150 metrelik bir geçiş bandı meydana geliyor. Bu da araçların kıyılar arasında çok rahat geçiş yapabilmesi demek. Yeni nesil köprü geçiş sistemi samurlarda, düzenek içinden araçlar, 5-6 dakika gibi kısa sürede ayrılarak, kıyıya çıkabilmektedir.
MİLGEM: korvet tip ilk milli gemi olan Milgem’in denizlerde görev alması ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konudaki önemli bir ihtiyacı daha karşılanmış oldu. Büyük bir iş birliği ile ortaya çıkan Milgem gemileri, 2011 ve 2019 tarihleri arasında, Heybeliada, Büyük ada, Burgazada ve Kınalı adadaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine girmiştir.
ÇOK AMAÇLI AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ:
Uçak ve helikopterlerin deniz üzerinde iniş yapabilmesini sağlamak için tasarlanmış güvertesi sayesinde önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.
HÜRKUŞ: hava kuvvetleri komutanlığında sürüş eğitimi verilmesi için tasarlanmış ve bu konuda hizmet vermeye başlamış yerli uçak modelidir.
ATAK: Taarruz taktik ve keşif helikopteridir. T129 B modeli 70 mm’lik 76 adet güdümsüz roket ile 500 adet mühimmat topu ile donatılmıştır. Çok amaçlı elektronik harp silahlarına sahip Atak helikopteri, özellikle kara operasyonlarında yüksek verim sağlamaktadır.
Bir yanıt bırakın