GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Anne olma heyecanının zirvede olduğu hamilelik süreci, ruhsal ve bedensel bazı sorunlar ile başlar ve gebelikte yaşanan sorunlar, doğum gerçekleşinceye kadar devam eder. Doğum oranlarındaki artış amacı ile geliştirilen tüp bebek tedavisi sonucu hamile kalan anne adayları için gebeliğin son aylarında yaşanan sıkıntılar hemen hemen aynıdır. Hamilelikte ilk 3 ay sorunları ile belirtilerini de kapsayan tüm gebelik süreci şöyledir:
Mide bulantısı
Gebelik sürecinin 4. Haftasında belirmeye başlayan mide bulantısı, koku hassasiyeti ve kusma duygusu ile birlikte görülür. Gebelikte yaşanan sorunlar içinde en sık bilinen bu bulantı hali gebeliğin 16. Haftasına doğru düzelme eğilimi gösterir.
Terlemede Artış
Vücudun alışılan döngüsünden çıkıp sıcaklık hissinin artması sonucunda terlemede artışlar ortaya çıkar.
Sırt Ağrıları
Hamilelik sürecinin başlaması ile birlikte en yoğun çekilen ağrı sırt ağrısıdır. Vücudun, yavaş yavaş doğuma hazırlık sürecine girmesi ile gevşeyen kasların, pelvis eklemlerine baskı uygulaması sonucu başlayan ağrıdır ve doğal bir süreçtir.
Göğüslerde Ağrı ve Şişlik
Meme uçlarının çevresinde koyulaşmalar ile baş gösteren bu değişim devamında, göğüs uçlarında hassasiyet ve şişkinlik acı hisside görülebilir. Ağrı ve sızı halleri doğuma yakın yavaşlar ve azalır.
Gebelikte 6.aydan sonra ödem ve şişkinliklerin başlaması
Hamilelikte ilk 3 ay sorunları devam ederken, 6. Ay içerisinde hormonların dönüşüm yaşaması sonucu yeme içme alışkanlığının değişmesi ile kilo alma başlar. Hareketsizlik ve fazla yeme isteği sonucu belirli bölgelerde şişkinlik ve ödem meydana gelebilir. Doktor tavsiyelerine uyularak atlatılabilen doğal bir süreçtir.
Kabızlık
Gebeliğin ilerleme süreçlerinde çok sık görülen kabızlık, değişen hormonların bağırsak sistemini durağanlaştırması sonucu ortaya çıkar.
Ciltte Çatlakların Oluşması
Anne adayının rahminde büyümeye başlayan bebek, göbek bölgesinin gerilmesine neden olur ve devamında çatlaklar oluşmaya başlar.
Duygusal Değişimlerin Başlaması
Hamilelik sürecinde yaşanan psikolojik süreç içinde farklı duygu halleri yaşanması normaldir. Çocuğunu sağlıklı bir şekilde kucağına almayı arzulayan anne adayı, o güne kadar endişe ve korku duyabilir.
Büyüyen Rahim
Gebelik sürecinin ilerleyen evresinde artık belirli bir ağırlık ve ölçüye ulaşan bebek, rahim organının şişerek büyümesine neden olur. Kasık bölgesinden başlayarak kalça kemiğine doğru bir baskı hissinin oluşmasına neden olur.
Burun Akıntısı
Gebelikte sürecinde artan ısı durumları ile ilerleyen damar genişlemeleri sonucunda burun kanaması gerçekleşir. Vücut ısısını dengede tutmak isteyen kılcal damarlar genişler ve başta burun bölgesi olmak üzere kanamalara neden olabilir.
Vajinal Akıntı
Gebelikte anormal sorunlar içerisinde olduğu düşünülen vajinal akıntı, vajina duvarının genişlemesi sonucu oluşan doğal bir durumdur. Hamileliğin ilerleyen evresinde bebeğin ağırlığından kaynaklanan baskı ile akıntılarda artış olabilir. Doğum gerçekleştikten belirli bir süre sonra akıntı biter.
Sindirim Güçlüğü
Gebeliğin başlaması ile hızla değişmeye başlayan hormonlar mide bağırsak sistemini yavaşlatır ve hazımsızlık çekilmesine neden olur. Doktor tavsiyesi ile beslenme sürecini yöneterek bu zor süreç, kolay atlatılabilir.
Sık İdrara Çıkma
Gebeliğin son aylarında yaşanan sıkıntılar arasında yer alan sık idrara çıkma halinin nedeni, HCG hormonunun böbreklere doğru kan akışını hızlandırmasıdır. İdrara çıkma sıklığı her hamilede başka bir yoğunlukta yaşanır. Doğumdan sonra son bulur.
İştah Artışı ya da Azalışı
Hamilelik sürecinde ilk aylar, iştahsızlık baş gösterir. Tiksinme hali, belirli koku ve gıdalara karşı da olabilir. 6.aydan sonra ise iştah artar ve yeme içmede artış gözlemlenir.
Diş Ve Diş Eti Ağrısı
Gebelikte diş eti ağrısı ve diş ağrısının sebebi, progesteron ve österojen düzeyindeki ani artıştır. Kendiliğinden geçen bir durumdur.
Bazı Yiyeceklere karşı aşırı istekli olma
Gerek tüp bebek tedavisi ile kalınan hamilelikte olsun gerekse normal gebelik süreci olsun, anne adayları bazı yiyeceklere aş erebilir, o yiyeceği hemen yemek duygusuna kapılabilir. Vücut sisteminin değişim yaşaması ile paralel gelişen bu duygu hali gebelikte yaşanan sorunlar içinde en çok gözlemlenen durumdur.
Cinsel İstekte Artma Ya da azalma
Gebelikte anormal sorunlar içinde düşünülen bu sorun hamile olan kişinin durumuna göre farklılık gösterir. Doğum sonrasında ise kendiliğinden geçer.
Çok Uyuma
Vücut düzeninin ani değişimi ile yorgun düşen vücut, uyku ile dinlenip, kendini toparlamak için gerekli enerjiyi sağlar. Bu hamilelik içinde görülen normal bir durumdur.
Kokulara Karşı Hassasiyet
Kan akışının hızlanması ve hormon dengenin değişimi ile gelişen olağan bir durumdur.
Kansızlık (Anemi)
Bebeğin ihtiyacı olan kanı sağlamak için fazla kan üretmek isteyen vücutta kansızlık olur. Demir minerali ve gıda takviyesi ile Çabuk tedavi edilir.