ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

Robotların tüm hareketlerini ve çalışma sistemlerini bir program dili içinde düzenleme işlemi, robotik kodlama olarak adlandırılmaktadır. Sektörel bağlamda düşünülürse, kodlama sisteminin kullanıldığı alanlar içerisinde sağlık, tarım, enerji, savunma ve güvenlik hizmetleri ön sıralarda yer alıyor. Özellikle son yıllarda eğitim sektörü, robotik kodlama ile düzenlenmiş pek çok programdan yararlanmaktadır. Tamamen yazılım mühendisliği ile kurgulanmış olan Robotik kodlama, bir çalışma ağının nasıl ilerleyebileceğini görebilmek için kullanılarak, pek çok problemi önceden çözebilmeyi hedeflemektedir. Eğitim alanında sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanabilir:

  • Düşünme becerisini geliştirir.
  • Hedeflere ilerlemeyi hızlandırır
  • Olabilecek sorunları önceden tahmin edebilmeyi sağlar.
  • Eleştirel bakış açısı kazandırır.

Güncel sosyal yaşamın tamamlayıcı mekanizmaları olan robotlar, işleri kolaylaştıran ve daha konforlu hale getiren cihazlar olarak kabul ediliyor. Robotik teknoloji sayesinde birbiri ardına tekrarlayan işlemlerin pratik bir yöntemle çözüme kavuşma süresi, her yıl biraz daha kısalmaktadır. Ayrıca iş planlamasını oldukça düzenli kurgulayan bu algoritma sayesinde iş kazası ve yaralanmalarında da ciddi oranda azalmalar söz konusu. Yenilenebilir enerji, savunma sistemleri konusunda kodlama programının büyük yenlikler barındırdığı görüşünde tüm sektör temsilcileri ortak görüştedir. Gittikçe yaygınlaşan otomasyon sistemlerinin yine en büyük desteği robotik kodlama programıdır. Çalışma hayatında yerini gittikçe sağlamlaştıran robotik sistemin kullanıldığı başlıca alanlar şunlardır:

  • Mekanik mühendisliği: robotların tüm hareketlerini detayları ile inceleyen bu alanda kodlama sistemi oldukça somut veriler ortaya koyar.
  • Elektrik- elektronik mühendisliği: elektronik sistemlerin hepsi robotik kodlama ile çok daha hızlı ve planlı çalışma yöntemine kavuşuyor.
  • Yazılım sektörü: robotların çalışma düzenini detaylandıran yazılımlar, kodlama programı ile birlikte sağlam mekanik yapılar ortaya çıkarmaya başladı.
  • Endüstriyel otomasyon sistemleri: endüstriyel otomasyon sistemleri robotların işlevlerini kontrol etmek konusunda büyük kolaylık sağlayan programların bütünüdür.

Bunun yanında zirai üretim, eğitim, dökümantasyon sistemleri, sanayi ve sağlık sektörleri robotik kodlama ile çok daha verimli sürece girmiştir. Robotik kodlama mantığıyla çalışan programa örnek olarak yapay zeka, otomasyon sistemler, Drone teknolojisi, simülasyon uygulamaları verilebilir.

Robotik kodlama eğitimi

Kodlama sistemini öğrenmek isteyenler için pek çok kaynak sayılabilir. Bu öğrenim programları yaş guruplarına göre sınıflandırılıyor. Online dersler şeklinde de takip edilebilen robotik kodlama programı sayesinde soyut fikirler somut çalışma düzeniyle birleşerek, yenilikçi çalışmalar meydana getirilmiş oluyor. Robotik sistemin ilerleyen yıllarda, pek çok teknolojik yeniliği daha insan yaşamına kazandıracağı, bilim dünyasının ortak beklentisidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*