DOĞRU OLDUĞUNU ZANNETTİĞİMİZ YANLIŞ BİLGİLER
Çoğu insanın doğru olduğunu zannettiği pek çok yanlış bilgi vardır. Öğrenildiğinde şaşkınlık yaratan bazı doğru zannedilen yanlış bilgiler şunlardır:
- Çivi yazısını yazmak için çivi kullanılmaktaydı. Farklı iz ve şekiller ile oluşturulmuş çivi yazıları için hiçbir zaman çivi kullanılmamıştır. Yazıları yazmak için stylus isminde bir tür kamıştan istifade ediliyordu.
- Develer hörgüçlerinde su depolaması yaparlar. Bu bilgide yine galat-ı meşhur denilen yanlış bilgidir. Develer hörgüç bölmelerinde su değil yağ depolaması yaparlar. Çöl gibi uzun süre besinsiz kalınacak yerler geçilirken, hörgüçte depolanmış fazla yağ eriyerek, develerin ihtiyacı olan enerjinin devamı sağlanır.
- Yarasalar kördür. Yarasalar gözleri gece gündüz görme yetisine sahiptir. Bazı yarasa türleri özellikle gece karanlığında çok iyi görme açısına sahiptirler. Ekolokasyon denilen yön bulma sezgisine de sahip yarasalar bu özelliklerini de gerek duyduklarında kullanırlar.
- Beynimizin Çok az bir kısmını kullanıyoruz. Farklı haber kaynaklarından elde edilen bilgilerde, beynimizi tam kapasite kullanamadığımız geçer. Bu yanlış bir bilgidir. Bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur ki insan beyninin tamamı kullanılmaktadır. Beynin kullanım oranı ise insandan insana farklılık gösteren bir durumdur.
- Boğalar kırmızı rengi görünce sinirlenir. Boğa yarışlarında ve güreşlerinde sürekli tekrarlanan davranışlardan biri boğaya kırmızı renkli bir nesne göstermektir. Bununla boğanın sinirlenerek kırmızı renge doğru saldırıya geçtiği söylenir. Durumun aslı ise bambaşkadır. Boğaların keskin renk ayrımı yoktur. Sürekli kapalı alanda kalan boğa öfkeli olur ve hareket eden her şeye saldırır. Boğaların öfkesi, kapalı alanda bırakılmaya ve sürekli hareket ederek üzerlerine gelinmesinedir.
- Esnemek uyku geldiğine işarettir. Yine yanlış bilinen bir konu da esnemenin uykuya işaret etmesidir. Esnemek, vücudun daha fazla oksijene ihtiyacı olduğunun belirtisidir. Uykusuzlukla bir ilgisi yoktur.
- Deve kuşu tehlike anında kuma kafasını gömer. Yaygın bir düşünce olan deve kuşlarının korkunca kafasını kuma gömmesi yanlış bir bilgidir. Deve kuşları toprağın altına gömdükleri yumurtalarını kontrol etmek için kafalarını kuma sokarlar.
- Ampulü Edison icat etti. Ampulü icat eden bilim insanı Edison değil, Humphry Davy isimli bir mucittir.
- Telefonu Graham Bell icat etti. Telefonu icat eden kişinin Graham Bell olmadığı, artık herkesin ulaşmaya başladığı bir bilgidir. İlk telefonu Antonio Meucci bulmuştur fakat patentini Graham Bell aldığı için icat onun adına kayıt edilmiştir.
- İlk arabayı Henry Ford yapmıştır. Bu bilgi de yine yanlış bilinen bir durumdur. Arabayı icat ederek insanlığın faydasına sunan ilk kişi Karl Benz isminde bir mühendistir.
- Çin seddi aydan görünür. Uzunluğu ve sağlamlığı ile tarihteki en ihtişamlı yapılardan olan Çin seddi, ay tarafından bakıldığında görülmemektedir.
- Kelebeklerin ömrü bir gündür. Film ve öykülere konu olan kelebeklerin hayatı sanılanın aksine 1 gün sürmez. Kelebekler ortalama 1 ila 2 ay arasında yaşarlar.
- Pisa kulesi yamuk yapılmıştır. İtalya’nın önemli mimari yapılarından olan Pisa kulesi geometrik açıdan dik olarak inşa edilmiştir. Fakat üzerine kurulduğu zeminin yumuşak yapısı, kulenin güney yönüne doğru eğilmesine neden olmuştur.
- Gökkuşağında 7 renk bulunur. Yağmurlardan sonra gökyüzünde açan gökkuşağı eşsiz bir manzaradır. Genel düşünce olarak açan gökkuşağı yedi renk ile yansıma yapar fakat bu bilgi de yine doğru sanılan yanlışlardandır. Birbirinden farklı renk geçişlerini içinde barındıran gökkuşağında muhteşem bir spektrum vardır. İnsan algısı bazı ana renkleri görebildiği için diğer renk türlerinin farkına varabilmek zordur.
Bir yanıt bırakın