DÜNYANIN EN ESKİ KENTLERİ

DÜNYANIN EN ESKİ KENTLERİ

Gerek mimari güzelliklerle dolu merkezleri gerekse bıraktıkları kültürel izler, bu kentleri insanlık için çok değerli bir noktaya taşımış. Farklı kıtalarda yer alan o ülkelerin isimlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Feyyum kenti/ MISIR: Yunanlı tarihçilere ait yazıtların bulunduğu şehirde, kentin eski isminin Crocodilopolis olduğu anlaşılıyor. Kayıtlara göre yöre halkı Sobek isimli bir timsah tanrıya tapıyordu. Altın ve değerli taşlarla süsledikleri tapınakta, sürekli canlı bir timsah da bulunmaktaydı. Petsuchos ismindeki bu timsah için adaklar adayıp bağlılıklarını dile getiriyorlardı. Şehir Nil nehrinin kenarında M.Ö 4000 yılında inşa edilmiş. Lehin ve Hawara ismindeki Piramitlere de oldukça yakın olan kent, 6000 yıllık bir yaşama sahip.
  • Varasi / HİNDİSTAN: Hindu ve Budistler tarafından kutsal kabul edilen Ganj nehrinin doğusunda yer alan Varasi kentinin adı, kentin koruyucusu olduğuna inanılan Tanrı Şiva Vishwanat’tan geliyor. Ünlü yazar Mark Twain’in efsanelerden bile daha yaşlı olarak nitelendirdiği kent yaklaşık 5000 yıllık bir tarihe tanıklık etmiş.
  • ERİHA

    Eriha/ FİLİSTİN: Günümüzde yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Eriha, kurulduğu günden bugüne sürekli yaşamın olduğu, nadir bir kenttir. 11 bin yıllık geçmişiyle adeta bir müze kent hüviyetinde olan belde, Ürdün nehrinin batı kıyısındadır.

  • Filibe/ BULGARİSTAN: Romalılar tarafından kurulan Filibe şehri, bugün de Bulgaristan’ın en büyük şehridir. Tarihi M.Ö 6000 yılına kadar uzanıyor. M.S 1344 yılında gerçekleşen haçlı seferleri sonucunda Bulgar yerleşimine geçen şehir daha sonraları Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Günümüzde de oldukça düzenli bir kent olan Filibe, aynı zamanda kültür ve turizm kenti olarak da biliniyor.
  • BİBLOS

    Biblos/ LÜBNAN: Antik Fenike liman kentlerinden biri olan Biblos, günümüzde Jbail ismiyle biliniyor. Şehre ismini, buradan papirüs ithal eden Yunanlılar vermiştir. Fenike Tapınakları, Biblos Kalesi, Vaftizci Yahya Kilisesi ve Orta Çağ’dan kalma şehir surları ile Biblos bölgenin en fazla turist çeken yerleşim yeridir. Kuruluş tarihi ise M.Ö 7000 yılına kadar uzanıyor. Şehirdeki bazı ev ve taş yapıların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olmasından dolayı Biblos 1984 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine eklenmiştir.

  • ŞAM

    Şam/ SURİYE: Suriye’nin başkenti olan Şam bundan tam 6300 yıl önce kurulmuş. Kente asıl değerini bölgeye yerleşen Aramiler vermiştir. Su kanalları ve taş binaların çoğu Aramiler tarafından yapılmış. Şehir daha sonra Roma, Arap ve Osmanlı egemenlikleri altına girmiştir.

  • Susa/ İRAN: M.Ö 4200 yılında Asurlular tarafından İnşa edilen Şuşa, Elam İmparatorluğunun başkenti olarak konumlandırılmış. Günümüzde 65 bin nüfusu ile en büyük İran şehirlerinden biri olan Şusa’nın bugünkü ismi ise Şuş’ tur.
  • Gaziantep/ TÜRKİYE: yerleşim tarihi Hititler dönemine kadar giden Gaziantep Dülük Antik kenti, M.Ö 3650 yıllarında kurulmuş. Şehir tarih boyunca Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender’in hakimiyetine girmiştir. Gaziantep kalesindeki Roma mozaikleri, el işçiliğinin zirve noktasıdır.
  • Atina/ YUNANİSTAN: Avrupa’nın kültür beşiği olarak adlandırılan Atina, M.Ö 14000 yılından itibaren felsefe ve sanatın merkezi olmuştur.
  • Belh/ AFGANİSTAN: Ö 1400 yıllarında yaşamın başladığı Belh kentinin ilk dönemlerde ismi Bactra idi. Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Belh kenti, Araplar tarafından “Ummu’l Beled” yani şehirlerin anası olarak adlandırılmıştır.
  • Cadiz/ İSPANYA: M.Ö 1400 lü yıllarda kurulan kent Cebelitarık Boğazına yakın olması nedeniyle çok fazla istilaya maruz kalmıştır. Bu istilalar sırasıyla, Roma İmparatorluğu, Batı Roma İmparatorluğu, Vizigot Krallığı, Kurtuba Emirliği, Endülüs Emevi Devleti, Emevi Devleti, Kastilya Krallığı ve İspanya Krallığı’nın işgalleridir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*