Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Efes Antik kenti, İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alan Neolitik döneme ait bir kenttir. Yunan egemenliği altında varlığını sürdüren Efes, Roma Egemenliği döneminde de önemini korumuştur. Kuruluşu M.Ö 6000 yılına kadar dayanan Efes, İyonya ve Attik kolonileri tarafından kurulmuştur. M.Ö 129 yılına kadar İyonya egemenliği altında kalan Efes şehri, asıl gelişimini bu tarihten sonraki Roma Egemenliği altında sağlamıştır.  263 yılında Gotlar tarafından tahrip edilen kent sonradan yeniden imar edildi fakat menderes nehrinin güneyinde yer alan liman artık kullanılmayınca şehir ticari önemini yitirdi. 614 yılındaki depremde büyük hasar alan Efes Kenti, günümüze kalıntılar halinde gelmiştir. Bölgeye ulaşmak için Adnan Menderes Havalimanından ya da Kuşadası limanından kalkan vasıtalar kullanılabilir.

Efes Antik kenti gezilirken öne çıkan tarihi eserler şunlardır:

  • Artemis Tapınağı: dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis tapınağı, tamamen mermerden inşa edilmiş ilk yapıdır. Lidya Kralı Croesus tarafından tanrıça Artemis’e adanmış bir tapınaktır. Yapıldığı dönemde Tapınak hem bir ticaret merkezi hem de ayinlerin yapıldığı kutsal bir mekandı. M.S 356 yılında Yunanlı Herostratus tarafından yıkılan tapınaktan günümüze sadece birkaç mermer blok kalmıştır.
  • Celsus Kütüphanesi: Roma dönemine ait bir mimari eser olan yapı, hem kütüphane, hem de mezar anıt konumundaydı. 106 yılında ölen Efes Valisi Celsius’un Oğlu, burayı babasının anısına bir anıt mezara dönüştürmüştür. Celcius’un mezarı Kütüphanenin batı tarafındadır. Kütüphane nişlerinde, dönemin en önemli kültürel çalışmaları rulolar halinde saklanmaktaydı.
  • Meryem Ana Evi: İsa’nın annesi Hz, Meryem’in son yıllarını geçirdiğine inanılan kilisedir. Vatikan tarafından da ziyaret edilen kilise, Hristiyan dünyasında Hac vazifesinin yerine getirildiğine inanılan yerdir.
  • Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf): Yedi uyurlar mağarası, Roma İmparatoru Decius döneminde Putperestlerden kaçan 7 Hristiyan gencin saklandığı mağaradır. Farklı 33 kaynakta Yedi uyurların bulunduğu mağara için farklı bölgeler gösterilse de İncil kaynaklarında mağaranın burası olduğu yazar. Yedi uyurların bulunduğuna inanılan ikinci önemli merkezse St. Paul’un doğum yeri olan Tarsus’tur.
  • İsa Bey Camii: Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında yer alan Camii, 1375 yılında Aydınoğulları’ndan İsa Bey’in emriyle mimar Dımışklıoğlu Ali’ye yaptırılmıştır. Camii, Anadolu çinicilik geleneği ile süslenmiş ilk yapılardandır.
  • Hadrian Tapınağı: Anıt tapınak formunda olan yapı, İmparator Hadrianus anısına inşa edilmiştir.
  • Prytaneion (Belediye Sarayı): Kentin belediye başkanlığı görevini de yürüten Prytan, aynı zamanda binanın önünde sürekli yanmakta olan ölümsüzlük ateşinin sönmemesi içinde nöbet tutardı. Kente gelen misafirlerin konaklaması için ek bir bölümü olan sarayın etrafı Artemis heykelleri ile çevrilidir.
  • Büyük Tiyatro: 24 bin kişilik seyirci kapasitesiyle antik dünyanın en büyük açık hava tiyatrosuydu.
  • Anıtsal Çeşme: Kentin caddelerinin birleştiği meydana yapılan Anıtsal çeşme, M.Ö 80 yılında İmparator Laecanus Bassus tarafından yaptırılmıştır. Devlet meydanının güney batısında yer alan çeşmeyi geçtikten sonra yol üzerinde sırasıyla Pollio Çeşmesi, Domitian Tapınağı, Memmius Anıtı ve Herakles kapısıyla karşılaşılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*