NEMRUT DAĞI / ADIYAMAN

Oldukça köklü medeniyetlere sembol olmuş Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesindedir.  2.150 metre yüksekliğe sahip Nemrut, aynı zamanda tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor. Nemrut Dağının yer aldığı güzergah, Ankar Dağlarına yakın duran Toros dağ silsilesidir. UNESCO tarafından 1987’de Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, yoğun turist akınından etkilenmemesi için 1988 yılında, Nemrut Dağı Milli Parkı adı altında korumaya alınmıştır. Nemrut Dağının uzantısı olduğu Perre Antik Kenti, Adıyaman merkezde konuşludur. Antik kentin içinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Kanyonu, Kahta ilçesinin merkezinde bulunuyor. Komagene Medeniyeti’ne başkentlik yapmış olan Arsemia Ören Yeri, Kahta Kalesi ve Şeytan Köprüsü, Nemrut dağına çıkılmadan önceki ziyaret duraklarıdır.

Nemrut dağının antik çağlardaki ismi Kommagene’dir.  Dağın etrafında yapılan tüm arkeolojik kalıntılar, Kommagene medeniyetine ait tarihi yapılardır. Antiochos tümülüsü ile dağın zirvesinde yer alan dev heykeller, Nemrutta gün batımını izlemeye gelen turistlerin gözde ziyaret noktalarıdır. Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü de yine milli park içinde ziyarete açık olan diğer tarihi kalıntılardır.  Dağın, doğu ve batı yönlerine dikilmiş heykeller Antiochos ile tanrıça heykellerinin hemen yanında aslan ve kartal heykelleri vardır. Batı terasındaki aslanlı horoskop, Kommagene medeniyetine ait en dikkat çeken semboldür. Aslan figürünün üzerindeki 16 ışınlı 3 adet yıldızın, rivayete göre Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil ettiği düşünülüyor. Sembol, tarihi kayıtlara göre bilinen en eski horoskoptur. Dağın diğer köşelerindeki heykeller Helenistik dönemin mimari anlayışına hakim. Pers sanatı ile Kommagene medeniyetinin mimari anlayışı, eserlerin şekil almasında belirleyici olmuş. Kültürel açıdan bakıldığı zaman Nemrut Dağı için batı ve doğu uygarlığının buluşma noktası denebilir. Yaz aylarında bile sabahların oldukça serin geçtiği nemrut dağının çevresi, bölgeye yapılan Atatürk barajının faaliyete alınmasıyla birlikte ılıman bir havaya bürünmüştür.

Nemrut Dağı ve çevresi, Adıyaman merkeze 87 km uzaklıkta bulunuyor. Dağın Kahta ilçesine uzaklığı ise 43 km’dir. Nemrut ören yerine ulaşım, Kahta ilçesine bağlı Karadut köyünden kara yolunda ilerleyerek sağlanıyor. Bölgeye, gün içinde ilçe merkezinden kalkan çok sayıdaki tur araçları kullanılarak da ulaşılabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*