FİNLANDİYA EĞİTİM SİSTEMİNİN ÖRNEK ALINAN ÖZELLİKLERİ
İlk ve orta öğretim sisteminde kurguladığı model sayesinde ülkedeki eğitim ve mesleki uzmanlık kalitesini oldukça yukarı taşıyan Finlandiya, bu başarısını tüm dünyaya anlatmaya devam ediyor. Resmi dili Fince olan kuzey Avrupa ülkesinin başkenti Helsinki’dir. Kış aylarının oldukça soğuk olduğu Finlandiya’da gündüzler uzun geceler kısadır. Tabiat ile çevreli ülkede göl ve orman manzarası hakimdir. Alışılageldik eğitim modellerinin dışına çıkarak, kendi toplumunun karakteristik özellikleri çerçevesinde, oldukça farklı bir eğitim sistemi geliştiren Finlandiya, bunun semeresini istenen oranda toplamıştır. Peki tüm dünyada örnek model haline gelen Finlandiya eğitim sisteminin özellikleri nedir? Bunu belirli başlıklar altında toplayabiliriz.
- Ülkede kitap okuma oranı dünya ortalamasının çok üzerindedir. Yıllık kişi başı 57 kitap okuma sayısı, Finlandiya toplumunun eğitime verdiği değeri göstermektedir.
- Ülkede sosyal güvenlik oldukça üst seviyededir. Sağlık yardımları ve eğitim destekleri herkes için eşit oranda düzenlenmiştir. Bu da toplumun daha huzurlu ve sağlıklı olmasında bir neden olarak değerlendiriliyor. Mutlu ve huzurlu bir toplumun eğitime katılımda daha istekli olacağını, Finlandiya ispatlamış görünmektedir.
- Finlandiya’da çocuklar okula 7 yaşında başlamaktadır. Her çocuk evinin en yakınındaki okula yürüyerek gider. Servis ya da aile büyükleri ile okula gitmek zorunda kalmayan çocuklar çok erken yaşta öz güvenlerini kazanmaya başlarlar.
- Eğitimde toplum ile devlet tamamen el ele vermiş durumdadır. Tüm eğitim giderleri ücretsizdir. Herkesin mutlaka okuması gerektiğini savunan toplumsal düşünce yapısı, Finlandiya’yı bugünkü kültürel düzeye taşımıştır.
- 9 yıllık zorunlu eğitimde öğrenciler, tarih, coğrafya, müzik, görsel sanatlar, matematik, fizik, ahlak eğitimi, ana dil ve sağlık eğitimi alanlarında dersler görür. Özellikle Finlandiyalıların, dürüst, çalışkan, sözünde duran ve yasalara saygılı insanlar olmasındaki temel etkinin ilk okulda aldıkları ahlak eğitimi olduğu düşünülmektedir.
- Her çocuk her derste başarılı olmak zorunda değildir. Öğretmen öğrencisini en başarılı olduğu alana yönlendirerek o konuda uzmanlaşmasını sağlar.
- Finlandiya’da günlük eğitim süresi 4 saat ile sınırlıdır. Her ders arası teneffüs 15 dakikadır. Eğer ders uzarsa, uzadığı süre miktarınca teneffüs süresi de uzar. Çocuklar derslerden arta kalan zamanlarda oyunlar oynar ve çevreleri ile ilgili gözlemler yapar. Örnek olarak bir binanın nasıl yapıldığını, bir atın nasıl beslendiğini bir kuşun nasıl yuva yaptığını öğrenek keyifli ve verimli vakit geçirirler.
- Finlandiya eğitim sisteminin belki de en farklı tarafı not sistemidir. Tüm öğrencilere eğitim hayatlarının ilk 6 yılında not verilmez ve sınav yapılmaz. 16 yaşına kadar öğrencilerin başarı düzeyini, okulda gösterdikleri olumlu davranışlar ve yetenekli oldukları alandaki çalışmaları belirler. Finlandiya eğitim sistemindeki anlayışa göre sınav öğrencinin öğrenme arzusunu engelleyen bir durumdur. Belirli bir eğitim düzeyine gelene kadar ki, bu 16 yaştır, öğrenciler sınav stresinden uzak tutulur.
- Eğitim neferi gibi yetiştirilen öğretmen adayları derste öğrencilerle birlikte keyifli vakitler geçirecek ders programları hazırlar. Mutlu ve huzurlu insanların hayatta daha başarılı olacağını savunan Finlandiya eğitim sisteminin ülkede ortaya koyduğu başarı pek çok film ve romana da konu olmuştur. Grigory Petrov’un artık dünya klasikleri arasına girmiş “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” romanı, Finlandiya eğitim sisteminin başarısını anlatır.
Bir yanıt bırakın