FORMULA 1 YARIŞLARI

Hız, Tutku ve Heyecan Fırtınası

FORMULA 1 YARIŞLARI                                                                                             

Formula 1 olarak bilinen turnuva, tek koltuğa sahip, özel motorla donatılmış araçların pist yarışlarına verilen genel isimdir. Turnuvaların motor tedarikçileri arasında Ferrari, Mercedes ve Renault gibi dünya markaları bulunuyor. F 1 yarışlarının tüm dünyadaki organizasyon sahibi Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA)’ dur. 1950 yılında düzenlenen ilk turnuvadan bugüne kadar dünya çapında ses getiren pek çok F 1 yarışması yapıldı. Yarışmanın adı olan “Formula” tüm yarışmacıların yarış içinde uyması gereken kuralları ifade ediyor. Formula 1 yarışmaları, Grands Prix ismi altında gerçekleşen bir dizi yarışlar topluluğudur. Dünyanın farklı ülkelerinden pek çok takımın katıldığı yarışlar, FIA yönetiminin karar kıldığı ülkelerin formula pistlerinde tamamlanır.  F 1 yarışları puanlama sistemi 2 yıl boyunca devam eden yarışlar sonucunda tamamlanır ve en yüksek puanı alan pilot turnuvanın şampiyonu olarak kupasına kavuşur. F 1 yarışmalarına katılacak pilotların FIA tarafından verilen  FIA Süper Lisansına sahip olması gerekiyor. Yarışmaların gerçekleşeceği pistlerin turnuva notu da “1” olmak zorundadır.

Formula 1 yarışlarının temeli, 1920 ve 1930 yıllarında yapılan Avrupa Grand Prix motor yarışlarına dayanır. Formula 1, kendi içinde özel kuralları olan, araç pilotu ile teknik ekibin ortak gayretleriyle sonuçlanan bir yarışmadır.  Formula 1’in günümüzde bilinen kuralları ise II. Dünya Savaşından sonra yapılan 1946 tarihli turnuvadan sonra düzenlenmeye başlıyor. İlk F 1 yarışı 1950 yılında İngiltere’nin Silverstone pistinde yapılır, bu turnuva yalnız pilotların yarıştığı, teknik ekibin yarışa dahil olmadığı bir turnuva idi. 1960’ve 1970’li yıllarda  Güney Afrika ve İngiltere de düzenlenen ulusal şampiyonalar bugünkü F 1 yarışlarının ana sistemini belirlemiş oluyordu. Maliyeti yüksek olan F 1 yarışları aralıklı olarak düzenlenebilmektedir. Bu sebeple 1970 den sonraki F 1 yarışı, uzun bir aradan sonra 1983 yılında yapılabilmiştir.

McLaren ve Williams takımları olarak adlandırılan ekibin 1980 ve 1990 yıllarında tüm F 1 kupalarına ambargo koydukları bilinmektedir. Bu dönemde, takımın arabalarına Porsche, Honda ve Mercedes-Benz tarafından sağlanan motor desteği sayesinde McLaren takımı, 17 şampiyonluk kazanır. Williams takımı ise, Ford, Honda ve Renault motorlarının geliştirdiği yeni modelleri araçlarında kullanarak, 16 şampiyonluğun sahibi olmuştur.

Günümüz F1 otomobilleri tek kişiliktir ve pilot oturma yeriyle beraber tekerlekler de açıktadır. Takımlar aynı zamanda otomobillerin üreticisidir. Araçta kullanılan motorlar ise anlaşma sağlanan araba markalarının yarışmaya özel ürettikleri motorlardır. Formula 1′ de kullanılan motorlar, 2006 yılına kadar V tipi 3 litre, 10 silindirli, dakikada 19.000 döngüye sahip ve 900 beygir gücünde idi. 2006 yılından sonra değişen kurallar gereği, motor düzenekleri, V tipi 2,4 litre, 8 silindir, dakikada 18.000 döngüyle işleyen 700 – 750 beygir güç üreten mekanizmalara dönüşmüştür. 2008 yarış sezonuna kadar her arabanın aynı motorla iki yarış bitirme zorunluluğu vardı. Bu durum, düzenlenen yeni kurallar içinde her pilotun sezon boyunca toplamda 8 motor kullanma hakkı olduğu şeklinde genişletilmiştir. Dünyanın en prestijli otomobil yarışması olarak kabul edilen Formula bir Turnuvasının tarihi boyunca efsaneleşmiş pilotları ise şunlardır:

  • Michael Schumacher: yağmur ustası lakabıyla bilinen efsane pilot toplam 7 şampiyonluk, 91 grand prix zaferi yaşamıştır.
  • Alain Prost: 4 şampiyonluk ve 54 Grand Prix zaferi elde eden sürücü Profesör lakabıyla ünlüydü.

Bunun yanında Ayrton Senna, Jim Clark, Jackie Stewart, Lewis Hamilton ve Max Verstappen, F 1 efsaneleri arasında gösterilen diğer pilotlardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*