İstanbul’un Saklı Bahçesi  “BÜYÜKADA”

İstanbul açıklarında bulunan adalardan en büyüğü olan Büyük Ada, tarihte Prensler adası olarak bilinmektedir. 5,4 km² yüz ölçümüne sahip adadaki ortalama nüfus 7 bin civarıdır. Evlerin kahir ekseriyeti yazlık dubleks türünde inşa edilmiştir. Ada, güneyde 203 metre yüksekliğinde Yücetepe, Kuzeyde ise 164 metre yüksekliğindeki manastır tepesi ile çevrelidir. Kızılçam ormanlarının en yoğun olduğu yer, Büyük adadır. Orman, Kuzeyden güneye doğru uzar ve İsa tepesi yönünde yoğunluk gösterir. Büyük adanın ormanlık alanı birbiriyle iç içe geçmiş ağaçlarla dolu olduğu için buralarda dolaşabilmek olanaksızdır. Adadaki Kızılçam orman faunası sayesinde zengin bir bitki çeşitliliği bulunuyor. Bu bitkiler: karabaş, kuşkonmaz, gıcır, boyacı katırtırnağı, y. erik, keçi boğan, pembe çiçekli laden, beyaz çiçekli laden, katran ardıcı, pembe çiçekli funda, ağaç fundası (Erica arborea), kermes meşesi, Delice’dir. Bölgede nadir olarak görülen bitki türleri ise, erguvan, defne, akçakesme ve Menengiç’tir. Tüm bitkilerdeki ortalama uzunlukların, 3-4 metre arasında olduğunu söylenebilir.

Büyükada’da, Akdeniz iklimine yakın bir bitki örtüsü olduğu halde, kuvarsit ve arkoz bileşimli sığ topraklar nedeniyle, mevcuttaki ağaçların hepsi bodur ve biçimsizdir. Adada en dikkat çeken tarihi yapı, yüksek bir tepede bulunan Aya Yorgi kilisesidir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgede başka kiliselere ait kalıntılar ortaya çıkar. İsa tepesi üzerinde bulunan Rum Yetimhanesi, adanın önemli tarihi eserleri arasında geliyor. Günümüzde harabe vaziyette olan yetimhane, sahip olduğu ahşap mimarisi nedeniyle benzersizdir. Büyükada’nın en önemli dini yerleşim noktasının Ayios Dimitrios kilisesi olduğu biliniyor. Ortodoks ayinlerinin hepsi bu kilisede yapılmaktadır. Adadaki Müslüman hayatına dair en büyük iz, II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir. Ada cami sokağında bulunan cami, klasik batı inşaat tekniklerinin izlerini taşır. Yaz kış, dünyanın pek çok ülkesinden gelerek Büyükada’yı gezen turistlerin,  uğradığı önemli noktalar şöyle sıralanabilir:

  • Aya Nikola Plajı
  • Yörükali Plajı
  • Prenses Koyu Plajı
  • Kumsal Plajı

Büyükada tarih boyunca pek çok önemli şahsiyetin yaşamına ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Stalin yönetiminden kaçan Troçki de sayılabilir. Siyaset adamının adada yaşadığı yıllar, 1929-1933 arasıdır. Reşat Nuri Güntekin mahallesinde bulunan ev, turistlerin en sık ziyaret ettiği yapılar arasında geçiyor. Ada tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler, çeşitli obje, 20 bini aşkın belge ve fotoğrafların sergilendiği Adalar müzesini ziyaret edebilir. Büyükada’ya İstanbul tarafından ulaşım, İstanbul Şehir Hatları ve Mavi Marmara seferleri ile mümkündür. Kartal, Bostancı ve Kabataş limanından adaya, yaz kış ulaşım, süreklidir. Geçmiş yıllarda ada içinde gezinti, atların çektiği faytonlar aracılığı ile yapılmaktaydı. Görülen lüzum üzerine bu yöntem değiştirilmiş ve ada içi turların elektrikli araç ve bisikletlerle yapılması sağlanmıştır. Büyükada, İstanbul’un keşmekeşinden bunalanların, deniz ve ormanla baş başa kalabildiği, ender tabiat güzelliklerindendir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*