İş Güvenliği Ve İşçi Sağlığı

İş hayatında karşılaşılan sorunları bir plan dahilinde çözmek için oluşturulan iş güvenliği ve işçi sağlığı programı, tüm dünyada belirli standartlara sahiptir. İSG kısaltması ile bilinen program, iş yerindeki çalışmalar esnasında sağlığı bozan ya da zarar verecek tüm etkenleri sistemli ve bilimsel olarak analiz etmektir. İş güvenliği ve İşçi sağlığı, ilk kez Avrupa Birliği’nin gündeme getirdiği uygulamadır. Uygulama, 1980’li yıllardan itibaren tüm dünyada tartışılıp incelenmiştir. İSG konusunda en kapsamlı çalışmalardan biri 1989 yılında çıkarılan 89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifidir. İş güvenliği ve işçi sağlığı alanına bir çerçeve getiren direktif, genel kabul görmüş ve sonrasında bu direktif referans alınarak çok sayıda bireysel direktif ortaya koyulmuştur. Ülkemizde, 6331 sayılı İş güvenliği ve İşçi sağlığı Kanunu, 2012 yılında Avrupa Birliğine uyum süreci doğrultusunda uygulamaya koyulmuştur.

İSG’nin Amacı:

Özellikle endüstriyel hayatın zor koşullarında yıpranan işçiler için bir güvence olarak tasarlanan İş güvenliği kurallarının amacı şöyle sıralanabilir:

  • Çalışanların Güvenliğini Sağlamak: çalışmanın ana gayesi bu kuraldır. Sağlıklı ve emniyet tedbirleri içinde bir çalışma düzeninin ayakta kalabileceğine atıfta bulunmaktadır.
  • Üretim Güvenliğini Sağlamak: üretim kurallarını bir proses çerçevesinde uygulayarak gereksiz vakit kayıplarını en aza indirmeyi amaçlar. Böylelikle en ideal üretim kapasitesi ortaya çıkmış olacaktır.
  • İşletmenin Güvenliğini Sağlamak: bu uygulamada ana amaç, iş kazalarını engelleyerek, iş yerinin, makine, ekipman ve iş yönünden kayıp yaşamasını engellemektir. Planlı ve sistemli bir çalışma düzeneği sayesinde işyerinin emniyeti de sağlanmış olur.

İş Güvenliği ve işçi sağlığı kuralları çok yönlü çalışmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Planlama yapılırken, tıp, fizik, kimya, matematik, istatistik, iktisat, sosyoloji, psikoloji ve teknoloji türü bilimlerin temel dinamiklerinden yararlanılmıştır. Faaliyet konusu, bütün iş kollarıdır. İş güvenliği uygulamaları sürekli güncellenerek modern çalışma hayatına adapte edilse de iş kazaları ve meslek hastalıkları ciddi sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Temelinde nitelikli eğitimi barındırması gereken toplumsal sorunların bazı aşamaları zamanında çözülmediği için bu sorunlar iş hayatına da yansımaktadır. Aile ve sosyal değerler ile bilimsel eğitimin bir araya geldiği güçlü çalışma hayatı ilkeleri için neler yapılabileceği, her yıl yapılan çalıştaylarda tartışılmaya devam ediyor. İnsanı merkeze alan iş güvenliği kurallarında temel amaç, can kaybının olmaması ve kimsenin ciddi maddi kayıplar ile karşı karşıya gelmemesidir. Uygulamanın amacı, tüm çalışma hayatı üyelerine bu doğrultuda aktarılırsa, ilerleyen dönemler için daha fazla olumlu sonuçlar elde edilebilir.

Kaynakça:

  • Hazard Management”. Australasian Mine Safety Journal 24 Nisan 2019
  • “WHO Definition of Health”. World Health Organization. World Health Organization
  • Fanning, Fred E. (2003). Basic Safety Administration: A Handbook for the New Safety Specialist

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*