Vücudun ağırlığını taşıyan en önemli eklem ünitesi dizlerin, zamanla yaşlanması anlamına gelen gonartoz, yerel ifade ile diz kireçlenmesi olarak bilinir. Kireçlenme kıkırdakta başlayarak ilerler, sonrasında kıkırdak altı kemiği ile eklem kapsülünü baskılar. Diz kireçlenmesi tedavi edilmediği takdirde kaslarda şiddetli ağrılara ve incelmelere sebep olur. Hastalık genellikle orta yaş üstü bireylerde ve aşırı kilosu olan kişilerde görülür. Daha önce geçirilen eklem operasyonları, travmalar, spor yaralanmaları, iltihaplı romatizmalar ve doğuştan gelen bazı bozukluklar, diz kireçlenmesine neden olan diğer etkenlerdir. Gonartroz hastalığının belirtileri şunlardır:
- Dizde şiddetli ağrı
- Hareket edince başlayan, dinlenince geçen sızı
- Eklemlerde şişlik
- Çıkıntılı kemik
- Dizi hareket ettirince kıtırtı benzeri sesin çıkması
- Eklemlerde işlev kaybı
Basit bir röntgen filmi ile açıkça görülebilen diz kireçlenmesinde MRG (manyetik rezonans görüntüleme) sistemini uygulamak, kesin tanı koymaya yardımcı olur.
Diz Kireçlenmesi (gonartroz) tedavi yöntemi
- Bazı ağrı kesiciler, glukozamin preparatlar, bitkisel destek ürünleri kullanılabilir.
- Eklem sıvısının kalitesini arttıran viskosuplementasyon ürünler önerilebilir.
- Diz içine iğne yapılması en etkili yöntemdir.
- Enjeksiyon tedavisi uygulanabilir
- Ağrının şiddetine göre Proloterapi, mezoterapi, ve kök hücre tedavisi de uygulanabilir.
Diz kireçlenmesini önlemede ilk yapılacak şey obeziteden kaçınmak olacaktır. Aşırı kilolar yüzünden dizlere binen fazla yük sonucu kıkırdaklarda aşınma başlayarak, artroz durumu ortaya çıkar. Bu geriye yönelik tedavisi çok zor olan bir durumdur. Hastalık başladığı anda kilo vererek, kireçlenmenin etkileri ve ilerlemesi durdurulabilir. Haftada 5 kez, 20-30 dakikalık düşük yoğunluklu egzersiz, diz kireçlenmesini önlemek için yapılacak en pratik uygulamalardan biridir. Yine ileri yaşlarda gonartroz hastalığından uzak kalmak için Yüzme, yürüyüş, bisiklet, golf gibi sporlar yapılabilir.
Diz kireçlenmesi için uygulanan fizik tedavi yöntemleri şunlardır:
- Elektroterapi: Cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar ile sinir ve kaslar elektrik akımları aracılığı ile uyarılır bu sayede dokular güçlenmeye başlar. Kas erimesi azalır, ağrılarda belirgin bir azalma olur.
- Sıcak ve soğuk uygulamaları: ağrının alevlenme evresinde soğuk pres ile acı durdurulur, kireçlenme ağrısında ise sıcak pres ile bölge rahatlatılır.
- Manuel terapi: ağrılı bölgeye masaj şeklinde uygulamalar yapılarak sızı ve acının yavaşlaması amaçlanır.
- Kısa dalga diatermi: elektromanyetik dalgalar kullanılarak kas sisteminin uyarılmasıdır. Ağrı, kas spazmı, eklem tutukluğu sorunlarına iyi gelen bir uygulamadır.
- Bantlama teknikleri: Kinezyolojik bantlama yöntemi olarak bilinen bu teknikle, diz bölgesi güçlendirilerek eklem yapısında belirgin bir düzelme sağlanır.
Vücut sisteminin ayakta kalmasında çok önemli bir konumu olan diz bölgesi, günlük basit egzersizler yapılırsa ve gerektiğinde tıbbi destek alınırsa, uzun yıllar sağlam yapısını muhafaza edebilir.
Bir yanıt bırakın