Teknoloji

Türk Havacılık ailesinin yeni Üyeleri

Dünya çapında kendi sınıfının en ileri teknolojisine sahip uçak ve helikopterlerin yeni modelleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Envanterine girmeye devam ediyor. Gerek deneme uçuşlarında gerekse sahada oldukça yüksek performans gösteren askeri hava taşıtlarına daha yakından göz atabiliriz:

T129 ATAK Helikopteri:  Türk silahlı kuvvetlerinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen ATAK helikopteri tamamen milli imkanlar ile üretilmiştir. Sıcak hava ve yüksek irtifa koşullarına tam uyum gösteren helikopterin sahada gösterdiği performans, otoriteler tarafından tam not almıştır. Test sürüşleri 2011 yılında başlayan ATAK helikopteri tüm harekat ve deneme uçuşlarını başarıyla tamamladıktan sonra 2014 yılında Türk silahlı kuvvetlerinin envanterine girmiştir. 2021 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne toplam 60 T129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleşmiştir.

T129 ATAK Helikopteri, yüksek manevra kabiliyeti sayesinde radar sistemleri tarafından çok zor izlenebiliyor.  Gece ve gündüz fark etmeksizin silahlı müdahale konusunda tüm seçenekleri kullanabilmek bu helikopter modelinde mümkün. Aracın göze çarpan diğer teknik üstünlükleri şunlar:

  • Avcı sistemi sayesinde hedefe tam kilitlenip üstün vuruş imkanı
  • 500 adet 20 mm top mühimmatı, 8 adet anti tank füzesi ve 16 adet cirit lazer füzeyi taşıma kapasitesi
  • Asimetrik kanat yükleme kabiliyeti
  • Radar frekans karıştırıcı sistem

Ölçüler:

Uzunluk       Yükseklik                            azami kalkış ağırlığı

14.54 m        3.95 m                                        5065 kg

47.70 ft       39.00 ft                                        11166Ib

 

T70 GENEL MAKSAT Helikopter:

Sikorsky Aircraft S 70 İ Helikopterinin modernize edilmiş hali olan T70 Genel Maksat Helikopteri Jandarma komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğünün ihtiyacı olan tüm nakil işlemlerini başarıyla gerçekleştirmek için üretiliyor.  Helikopterin entegre lojistik sistemleri ASELSAN, motoru (IMAS) ve mekanik aksamları da ALP havacılık tarafından üretiliyor. Sınıfının diğer genel maksat helikopterlerine göre üstünlükleri şunlardır:

  • Radar, Lazer ve Isı güdümlü tehditler için gelişmiş kendini koruma özelliği
  • Yüksek harekât kabiliyeti
  • Güçlü hafıza sistemi ve tamamen yerli işletim sistemi

T625 GÖKBEY genel maksat helikopteri:

15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından yapımına karar verilen T625 GÖKBEY, özgün tasarımı ve güçlü kanat pervane sistemi sayesinde en zorlu hava koşullarında dahi nakil işlemlerini yapabilmeyi olanaklı hale getirecektir. Helikopterin yeni nesil özellikleri şunlardır:

  • Gelişmiş aviyoniklerle üstün performans sergileme
  • Yüksek yük kapasitesine sahip geniş kabin
  • VIP taşımacılığı, kargo transferi, acil nakil ve askeri sevkiyatlara uygun olması
  • Parça tedarikinin ve bakımının kolay olması

Uzunluk (rotorlar dönerken)               MTOW                Harici Yakıt Tankı

15.87m                                                    6050 KG                      280 kg

(52 ft)                                                     13337Ib                       (617 Ibs)

 

HÜRKUŞ TEMEL EĞİTİM UÇAĞI

Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikasına sahip ilk Türk uçağı olan Hürkuş’un yapımına 2013 yılında başlanmıştır. İlk prototip uçak toplamda 530 sorti yapmış,  567 saat de havada kalmıştır. Maksimum irtifası 35.500 ft’tir. hava veri sistemi kalibrasyonu, kararlılık ve kontrol testleri, acil durum testleri, düşük sürat, detaylı stall ve aerodinamik konfigürasyon testleri, spin testleri, kararlılık ve kontrol testleri, performans testleri, havada motor susturma testleri, aerobatik ve operasyon testleri, yüksek hız ve çırpınma testlerinden başarıyla geçmiştir.

HÜRKUŞ-C HAFİF TAARRUZ/SİLAHLI KEŞİF UÇAĞI

HÜRKUŞ-C, hafif maksatlı pilot eğitimlerinde ve düşük maliyetli taarruz faaliyetlerinde kullanılmak için tasarlanmış modeldir. 1500 kg’a yükle farklı coğrafi koşullar içinde uçuşu mümkün kılmaktadır. Kullandığı mühimmat:  HGK-3, KGK-82, CİRİT, UMTAS’tır. Bunun yanında sahip olduğu donanımlar, Genel Maksat Bombaları, 12,7 ve 20 mm top sistemleri ve Uluslararası lazer güdümlü mühimmat çeşitleridir.

T38 (ARI):  hafif muharip savaş uçağı konseptinde yeniden modernize edilerek hava kuvvetlerinin envanterine dahil edilecek bir modeldir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir