Grip Nedir? Gripten Nasıl Korunurum? Gribe Ne İyi Gelir?
Merhaba sevgili okurum,
Hepimiz yılda birkaç defa gribe yakalanırız biliyorum . Mevsim geçişlerinde , soğukta bazen sıcakta bile. Ben bugün sizinle grip nedir ve gripten nasıl korunuruz konuları üzerine konuşmak istiyorum.
Grip Nedir?
Hastalığın en bilinen ismi olan ”Grip” kelimesi Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak manasına gelen ”Gripan” kelimesinden köken almaktadır. Hastalığın tıbbi yazındaki adı olan ”İnfluenza” kelimesi ise İtalyancada ”yıldızlardan gelen gizli kuvvet” manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Hastalığa halk tarafından ”Paçavra Hastalığı” gibi isimler de verilmiştir.
Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır .
Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.
Gribin Belirtileri Nelerdir?
- Ateş(Koltuk Altından Ölçülen 38 °C ve üzeri)
- Titreme
- Kuru Öksürük
- Boğaz Ağrısı
- Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı
- Baş Ağrısı
- Kas ve Eklem Ağrıları
- Şiddetli Halsizlik
- İshal , nadiren kusma
Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir .
Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir .
Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir .
Gribe İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Çaylar
Gripken hepimiz çeşitli çaylar ve bitkiler tüketiriz bunlar vücuda iyi gelen çeşitli mineraller ve vitaminler içerse de fazla dozda tüketmek bazen yan etkilere sebep olabilir bundan dolayı bu çayları tüketmeden önce size uygun mu ve ayrıca ne kadar tüketmeniz gerektiği hakkında doktorunuza başvurmanız sizin için iyi olacaktır.
- Zencefil Çayı: Göğüs tıkanıklığını açmak ve grip ile bağlantılı burun akıntısını hafifletmek için kullanabileceğiniz en ideal çaydır.
2.Okaliptüs Çayı: öksürüğe iyi gelir, bronşit tedavisinde kullanılır, nezle ve gribe iyi gelir, boğaz ağrısına iyi gelir, ağız kokusunu önler, harici olarak cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır.
3.Ekinezya Çayı: Hastalık nedeniyle şişen boğazı yumuşatır ve kuru öksürüğü hafifletir. Yine yüksek miktarda C vitamini bulunan limon çayı ve kuşburnu çayı gripten daha kısa sürede kurtulmak için tüketilebilir.
4.Nane Çayı (Limonla Birlikte): öksürüğü hafifletirken tahriş olan boğazı yumuşatır.
Tedavi
Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir ve hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde (hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır. Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar, bebek, gebe ve emziren anneler, çocuklar ve ileri yaştaki hastalar da dâhil olmak üzere hekim tarafından verildikten sonra kullanılmalıdır. İlaçlar, hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılmalıdır. Hekim tarafından kullanılması uygun bulunup reçete edilen bu ilaçlar hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde de ücretsiz olarak Bakanlığımız tarafından sunulmaktadır. Vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketimi gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Hasta Kişiler Ne Yapmalı?
- El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir.
- Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.
- Risk grubundaki kişiler mutlaka hekime başvurmalıdır.
- Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir.
- Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir.
- Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir.
- Hasta kişilerin bol sıvı tüketmeye özen göstermesi, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketmesi önerilir.
Gripten Nasıl Korunuruz?
Evet gribin tedavisi var ama hepimiz biliyoruz ki grip çok yıpratıcı bir süreç bundan dolayı gripten korunma yöntemlerini gelin birlikte konuşalım ve bu yöntemleri günlük hayatımızda uygulamaya özen gösterelim.
Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Etkin ve güvenli aşılar tüm dünyada 60 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır.
Son yıllarda kullanılan aşılarda influenza A’nın iki alt tipi ve influenza B’nin de bir alt tipi yer almaktadır. Hazırlanan aşı ile dolaşımda saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı %50-80 korunma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi influenza A için %80’in üzerinde bildirilmiştir. Yaşlılarda koruyuculuk daha düşük olmakla birlikte komplikasyonları ve ölümleri azalttığı bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
- Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir.
- Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.
- Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.
- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.
- Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.
- Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.
- Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak hastaya ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır
Bir yanıt bırakın