Mide Ağrısı Neden Olur? Mide Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir? Mide Ağrısına Evde Bakım?
Merhaba sevgili okurum,
Hemen hemen herkesin günlük hayatta karşılaştığı mide ağrısı maalesef pek küçümsenecek bir konu değil. Mide yanması ve ağrısı gastroenterolojiye başvurunun en sık sebeplerindendir. Pek çok hastalık ve pek çok durum bu şikayete neden olabiliyor. Gastrit , midede ülser ve reflü gibi hastalıklar mide ağrısı ve mide yanmasının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle bu şikayetlerin nedeni ise asit salgısının artmasıyla ilgilidir zaten bu hastalıkların tedavisinde de bir takım asit salgısını baskılayıcı ilaçlar tedavinin ana mekanizmasını oluşturuyor. Mide ağrısı ve mide yanmasında açken mi yoksa tokken mi ağrıyor ve midenin tam olarak neresinin ağrıdığının tespit edilmesi tanıda önemli rol oynuyor. Endoskopi ise hastanın anlattıklarına bağlı yapılıp yapılmamasına karar verildikten sonra içerideki durumu görmek için ana tetkik yöntemidir , korkulacak bir tarafı yoktur. Tabi bunların yanında şöyle de bir durum var mide bölgesinde bulunan her ağrı mideye ait bir ağrı olmayabilir çünkü sonuçta mide , safra kesesi , karaciğer , pankreas hepsi bunların yan yana olan karın içinde yerleşmiş organlardır . Yani bazen mide ağrısı , safra kesesi, karaciğer ve pankreas hastalıklarının şikayetleriyle de karıştırılabilir. Bundan dolayı mide ağrısı diye geçiştirmemek gerekir , sebep nedir, altta yatan durum nedir araştırılıp tanısının koyulması gerekiyor.
Mide Ağrısı Neden Olur?
İlk olarak ağrı sol üst karında hissedilir ve ağrı hafif ağrıdan şiddetli akut ağrıya kadar yoğunluğu değişebilir. Genelde,
- Kötü yemek alışkanlığı , aşırı yağlı beslenme
- Bazı gıda alerjileri , intoleransı ( ör. Gluten veya laktoz olabilir)
- Psikolojik nedenler (stres, üzüntü)
- Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
- Mide sorunları (Gastrit , reflü , ülser gibi)
- Kafein , alkol ,tütün tüketimi
- Tümör , mide kanseri
- Obezite
- Kabızlık
- Hamilelik ( Hormonal değişimden kaynaklı)
Mide Sorunları
- Gastrit: Gastrit, mide zarının iltihaplanması , tahrişi veya aşınması sonucu akut veya kronik gelişen bir mide hastalığıdır.
- Ülser: Mide veya ince bağırsakta görülen iltihabi yaralardır. Gastrik ülser olarak da bilinen mide ülseri ise , iç zarındaki derin ve ağrılı yaralara denir.
- Reflü: midede bulunan asit ve safra sıvısını içeren gıda karışımının yemek borusuna gelerek temas edip hasar vermesi nedeniyle gelişir. Göğüste yanma hissi olur, sırta ve boğaza yayılabilir. Bu yanmayemeklerden 30 dakika sonra başlar, egzersiz ve öne eğilmekle artar. Ayrıca aşırı geğirme, hazımsızlık, uzun süreli öksürük, kusma, sırt ağrısı, ağza acı ve ekşi sıvı gelmesi ve ses kısıklığı gibi belirtileri de olabilir.
Bazen ise mide ağrısı kabızlık dolayısıyla olmuş olabilir midede gaz birikir ve rahatsız edici ağrı ve şişkinliğe sebep olur bunun en kesin çözümü lifli gıda ve meyvelerle beslenmek olacaktır.
Mide Ağrısına Evde Bakım?
- Ağrınız altta yatan bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa doktorunuz bu hastalığı tedavi ettiğinde ağrı da kendiliğinden geçecektir. Bunun dışında mide ağrısına iyi gelebilecek bazı öneriler şu şekildedir:
- Bir süre sindirimi kolay besinler tüketin.
- Bol su tüketin.
- Ağrıyan bölgeye ılık su torbası koyun veya sıcak bir duş alın.
- Hazımsızlıktan dolayı bir ağrı çekiyorsanız zencefil tüketebilirsiniz.
- Kişinin laktoza intoleransı yoksa ağrısına iyi gelecek besinlerin başında süt ve yoğurt gelir.
- Muz, keten tohumu , armut gibi lifli besinler,
- Tarçın
- Zeytinyağı bunlar mideye iyi gelen besinlerin arasında başta gelmektedir.
Mide Ağrısında Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
- Sağlıklı beslenilmeli,
- Sigara ve alkolden uzak durulmalı,
- Acı ve baharat tüketimi azaltılmalı,
- Asitli içecekler dikkatli tüketilmeli,
- Yemeklere ekstra tuz ilave edilmemeli,
- Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı,
- Gereksiz ağrı kesici ilaçlar kullanılmamalı,
- Yağlı kızartma, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı,
- Yemekler çok sıcak ya da soğuk yenmemeli ve iyi çiğnenmeli.
Bir yanıt bırakın