MÜZEKART İLE GEZİLEBİLEN MÜZELER

MÜZEKART İLE GEZİLEBİLEN MÜZELER

Müze ve ören yerlerini gezmeyi sevenler için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çıkartılan Müze kart ile yıl içinde aynı müze ve ören yerlerini 2 defa ücretsiz gezebiliyorsunuz. Peki müze kartınızı aldıktan sonra ücretsiz olarak gidebileceğiz ören yerleri ile müzeler neresidir? Bunları belirli başlıklar altında şöyle sıralayabiliriz.

  • Topkapı Sarayı Müzesi: Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1459 yılında yaptırılmıştır. Saray, 1. Abdülmecid zamanına kadarki tüm Osmanlı sultanlarına ev sahipliği yapmıştır. Kutsal emanetler ile padişahların özel eşyalarının sergilendiği müzede, daha pek çok ilgi çekici obje sergilenmektedir. Topkapı Sarayı 1924 yılında Atatürk’ün onayıyla müze haline getirilmiştir.
  • Ayasofya Müzesi: Ayasofya, Roma İmparatoru Justinianos tarafından dönemin ünlü mimarlarına yaptırılmıştır. 916 sene kilise olarak kullanılan yapı 1453 yılında, İstanbul’un fethedilmesinden sonra Cami olarak düzenlenip ibadete açılmıştır. 1935 yılında müze olan Ayasofya Camisi Bugün yeniden ibadete açılmıştır.
  • İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi: Türk İslam eserlerinin bir arada sergilendiği ilk müzedir. Süleymaniye Camisinin batısında yer alan müze, 1914 yılından günümüze, aynı yerde ziyaretçilerini karşılamaktadır.
  • Yıldız Sarayı: Sultan II: Abdulhamit tarafından yaptırılan Saray Padişahın saltanatına ev sahipliği yapmıştır. Yapısal bütünlüğü ilk günkü halinde olan Yıldız sarayını Müze kartınız ile hafta içi açık olduğu saatlerde, ziyaret edebilirsiniz.
  • İzmir Arkeoloji Müzesi: Bergama ve Pitane antik kentlerine ait kalıntıların sergilendiği müze, sergi salonları, laboratuvarlar, depolar, fotoğraf odaları, kütüphaneler ve konferans salonlarından oluşmaktadır.
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Ankara kalesinin Güneyinde yer alan müzede özellikle Hitit dönemi eserlerinin sergilendiği bölüm dikkat çeker. Müzede, Frigler, Urartular, Hititlere ait eşyaların yanında, Yunan, Helenistik Roma ve Bizans Dönemi’ne ait çeşitli alet ve eserler yer alır, ayrıca farklı dönemlere ait altın, gümüş, cam, mermer, bronz ve madeni paraların en önemli örnekleri de yine müzede sergilenmektedir.
  • Ankara Cumhuriyet Müzesi: ilk meclis binasının bulunduğu binayı kullanan müzede cumhuriyeti kuran kadroların oturduğu sıralar ve konuşma kürsüsü ilk günkü sağlamlığında korunmaktadır. Dönemin taş işçiliğinin en güzel örneği olan İlk meclis Cumhuriyet Müzesi Ulus semtindedir.
  • Hierapolis Antik Kenti: Denizli iline 20 km uzaklıkta bulunan Hierapolis antik kenti, dönemin Tapınaklar kenti olarak bilinmekteydi. Müzede Hierapolis tiyatrosu görkemiyle öne çıkar. Antik Roma dönemi eserlerinden oluşan şehirde Apollon ve Artemis’e ithaf edilmiş çok sayıda kabartma bulunmaktadır.
  • Çatalhöyük Ören Yeri: kuruluş tarihi M.Ö 7000 yılların dayanan Çatalhöyük Neolitik ve Kalkolitik proto-şehirdir. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınan Antik şehir Çumra ilçesi sınırlarında yer alır.
  • Alacahöyük Ören yeri: Hitit İmparatorluğunun başkenti olan Hattuşa’nın da bulunduğu bölgeye yakın olan Alacahöyük, Çorum’un Alaca ilçesindedir. Hititlerden önce de yaşamın var olduğu Alacahöyük, tarihi önemine Hititlerden sonra ulaşmıştır.
  • Antalya Arkeoloji Müzesi: dönemin antik Yunan, Helenistik dönem Roma kentleri ve kasabalarına ait kalıntıların sergilendiği müzede farklı jeolojik çağlara ait olan fosiller ve hayvan kemikleri de sergilenmektedir.
  • Adana Etnografya Müzesi: müzede kitabeler, mezar taşları ve etnografik eserler sergilenmektedir.

Bunun yanı sıra Müze kart ile Aydın Arkeoloji Müzesi, Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Burdur Müzesi, Sagalassos Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Troya Müzesi, Boğazköy Müzesi, Çorum Müzesi, Edirne Müzesi, Edirne Türk Ve İslam Eserleri Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Mozaik Müzesi de ziyaret edilebilir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*