750.YILINDA ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİ
13. yüzyılın en büyük mutasavvıfı kabul edilen Mevlana Celaleddin-i Rumi, aynı zamanda şair ve Sufi’dir. İnsanı merkeze alan şiirleri ve deyişleri ile tüm dünyaya hoş görüyü anlatan düşünürlerin başında gelmiştir. Mevlana, tam manası ile gerçek bir İslam düşünürüydü. Hayattaki tüm detayları aşarak, Öz’e inebilmeyi, yani insan-ı Kamil olmayı, kendi hayatında bizzat göstermiştir. İslam Alimi, mistik şair, Sufi ve hukuk bilgini gibi sıfatlar ile tanımlansa da o bunların hiçbirine kulak vermemiş, insan olmanın yeterli olduğunu savunmuştur. Hangi inanç ve ırktan olunursa olunsun herkese kapısını açan Mevlana, bu davranışı ile tüm dünyaya örnek olmuş Müslüman bir Alimdi. Afganistan’ın Belh şehrinde 1207 yılında doğmuştur. Şam ve Halep diyarlarını da gezdikten sonra Karaman’a yerleşir. Babası da alim olan Mevlana Rumi, 1228 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın daveti üzerine medreseye hoca olarak gelir ve ailesi ile birlikte Selçuklunun başkenti Konya’ya taşınırlar. Babasının vefatından sonra onun yerine geçerek yıllarca dersler ve vaazlar vermeye devam eder. Bu dersler ve vaazları ölümüne kadar sürdürür. Ve 17 Aralık 1273 Pazar günü, büyük alim, 66 yaşında dünya hayatını tamamlayıp Rabbine kavuşur. Mezarı, babasının mezarının yanına defnedilmiştir. Mezarın yanına da oldukça görkemli bir yapı olan yeşil türbe dikilmiştir. Bugün, Türbenin bulunduğu yerleşkede, eskiden dergah olarak kullanılmış bir de müze vardır.
ŞEB-İ ARUS
Şeb-i Arus’un Türkçe karşılığı düğün gecesidir. Düğün gecesi yani Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlana Celaleddin-i Rum-i’nin öldüğü gecedir. Mevlana ölümü, rabbine kavuştuğu bir düğün gibi tasvir ettiği için ölüm yıldönümü, her sene bu anlayış ve duygu içinde anılmaktadır. Çünkü Mevlana hazretleri ölümü, ilahi Öz’e yani Allah’a dönüş olarak tasvir etmiştir. Ölüm bedenin ortadan kalkması değildir, Allah’a varmak için yapılacak yolculuğun adıdır. Her sene, Aralık ayının 17’sine denk gelen hafta, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıl dönümü olarak anılmaktadır. Vuslat Yıldönümü olarak gerçekleştirilen törenin diğer adı da Şeb-i Arus’dur. Divanı ve Mesnevisi pek çok dile çevrilen Mevlana’nın şiirleri de başta, Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenen organizasyonlar olmak üzere, çok sayıdaki konser ve etkinliklerde okunmaya devam ediyor.
Anadolu’yu İslam tasavvurunun ve hoş görünün merkezi haline getiren Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi anmak için dünyanın her köşesinden yüzlerce insan, Aralık ayında Konya’ya akın eder. Bu yıl 750.si düzenlenecek Şeb-i Arus töreni, dünya çapında örneği olmayan benzersiz bir etkinliktir.
Bir yanıt bırakın