AKDENİZ’İN YASLI ÜLKESİ “FİLİSTİN”
AKDENİZ’İN YASLI ÜLKESİ “FİLİSTİN”
Adını, kavimler göçü döneminde bölgeye gelen Filistler’den alan Filistin, tarih boyunca pek çok istilaya uğramıştır. Arap coğrafyası içinde oldukça önemli bir yeri olan Filistin, aynı zamanda 3 büyük dinin önemli olaylarının geçtiği mekanlardan birisidir. Bu nedenle bir diğer ismi Arz-ı Mukaddestir. Pek çok dini ve siyasi çatışmaya sahne olan Filistin’in ülke sınırları, bugün de belirsizliğini korumaktadır. Filistin ismi ile anılan topraklar tam olarak, Suriye İle Mısır, Akdeniz’le Şeria nehirleri arasında kalan yerdir. Şeria nehrinin döküldüğü ölü deniz yani Lut gölü de bu sınırlar içerisindedir. Bu sınırlar baz alınırsa Filistin, Nasıra şehri ile Tabor Dağının bulunduğu Celile Bölgesi, ortada Nablus şehrinin bulunduğu batıda Kermil dağına kadar uzanan Samiriye Bölgesi, Şeria nehrinin Ölü denize döküldüğü yerden başlayan Kudüs, Beytüllahim, Halilürrahman şehirlerinin de içinde bulunduğu Yahudiye bölgesi ve güneyde Birüssebi şehrinin bulunduğu necef çölünden oluşur.
Siyasi terim olarak Filistin Devleti, işgal altındaki Filistin topraklarını tanımlamaktadır. Bu terim, İsrail tarafından işgal edilmiş alanın sınırlarını göstermek için kullanılır. Filistin devleti, bağımsızlık ilanını, 1968 yılında Cezayir’de ilan etmiştir. Bu bağımsızlık ilanı başta Çin, Rusya, Hindistan ve Türkiye olmak üzere 100’e yakın ülke tarafından tanınmıştır. Bağımsızlığın ilan edildiği yıl Filistin Kurtuluş Örgütü’nün bölgede hiçbir kontrolü yoktu. Bugün verilen mücadele ve çatışmalar sonucunda Batı Şeria ve Gazze, Filistin yönetiminin kontrolündedir. Geri kalan bölge, İsrail devletinin egemenliği altında bulunuyor.
Avrupa Parlamentosundan Filistin’i tanıyan ilk ülke ise İsveç’tir. 2015 yılının Eylül ayında Birleşmiş Milletler genel kurulunda Filistin bayrağı ilk kez göndere çekildi. Aynı yıl, New York’taki BM genel kurulunda yapılan görüşmeler öncesi de Filistin bayrağı, Vatikan bayrağı ile aynı düzeyde temsil edilmiştir.
Filistin toprakları 1948 yılında Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilmiştir. İlerleyen yıllarda başlayan 6 gün savaşları sonrası, 1967 yılında bu kez işgal, İsrail tarafından olmuştur. Altı gün savaşları sonucu İsrail, Mısır’dan Gazze ve Sina yarımadasını, Ürdün’den Batı Şeria’yı, Suriye’den ise Golan tepelerini almıştır. 1988 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü, Yaser Arafat önderliğinde bağımsızlık ilan ettikten sonra, Batı Şeria ve Gazze üzerindeki egemenliğinin tanınması için mücadele başlatır. 1993 yılında yapılan Oslo anlaşması ile bu konuda bir ilerleme sağlanmış olsa da bölgedeki sınırlar iki ülke içinde hala belirsizdir. 2012 yılından itibaren birleşmiş Milletlerde gözetmen statüsünde olan Filistin devleti için işgal ve abluka günümüzde de devam ediyor. Bir yanda suya ulaşımın sınırlandırılması, bir yanda gıda ürünlerinin kıtlığı, bugün de Filistin halkının belini bükmektedir. Bir zamanlar, pek çok Peygamberin ayak bastığı yerlerin bugün savaş ortasında kalması ve yüzyıllarca süren işgaller sonucu harabeye dönmüş topraklar, Akdeniz’in hüznü olan Filistin’in, adeta kanayan yarası gibi tarihin sayfalarına akmaktadır.