AZEBAYCAN BAKÜ’NÜN TARİH KOKAN GÜZELLİKLERİ
Kafkasya’nın en büyük kültür ve turizm kenti olan Bakü, Hazar denizine olan kıyısından ötürü aynı zamanda da önemli bir liman şehridir. Tiflis Ceyhan petrol boru hattının başlangıç noktası olan Bakü, benzersiz doğal ve tarihi güzellikleri de bünyesinde barındırır. Bakü’ye, ticaret ya da ziyaret amaçlı gidenlerin mutlaka görmesi gereken önemli güzergahlar şunlardır:
- İçeri Şehir: Bakü denilince akla ilk gelen durak İçeri Şehirdir, diyebiliriz. Yerel halkın köhne şehir olarak adlandırdığı tarihi yapı, Paleolitik çağlardan günümüze kadar hep yerleşim yeri olarak kullanılmış bir kenttir. UNESCO tarafından 2000 yılında, tarihi miras listesine dahil edilen kentte 50 adet tarihi yapı vardır. İçeri şehir, 2003 yılında da korunması gereken değerler arasına eklenmiştir.
- Şirvanşahlar Sarayı: Şirvanşahlar Hanedanı İbrahim Halilullah tarafından yaptırılan saray, içeri şehir yapıları arasında en dikkat çeken yapıdır. Saraydaki dönemin şahlarının kullandığı eşyalar ile el dokuması halılar, görülmeğe değerdir.
- Bakü Bulvarı: 1909 yılında deniz kenarına kurulan bulvar, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yeni eklemelerle daha da güzel hale getirilmiştir.
- Ateşgah: Bakü kent merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta olan tapınak, ayakta kalmış 3 Mecusi tapınağından biridir. Günümüz Nevruz kutlamalarında da kullanılan Ateşgah, Zerdüş ayinlerine uzun yıllar ev sahipliği yapmış bir mabettir.
- Kobustan Millî Parkı: Yaklaşık 40 bin yıl öncesine ait kaya oymaları ile süslü Kobustan milli Parkı, Bakü merkeze 64 km uzaklıktadır.
- Yanar Dağ: Bakü’nün tuz gölleriyle bilinen Apşeron yarım adasındaki yanar dağ, rivayete göre bölgede ateş yakmak isteyen bir çobanın tesadüfen keşfettiği bir alandır. Dönem dönem artan gaz oranı ile alevlerin yüksekliği 3 metreye kadar ulaşarak, dağın görünümünü daha da ilginç hale getirir.
- Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi: Tagiyev sokağında bulunan müzenin kuruluş tarihi 1920’dir. Etnografik ve arkeolojik 300 bine yakın eser, müzede ziyaretçilerin incelemesi için sergileniyor.
- Azerbaycan Devlet Filarmonisi: 1912 yılında faaliyete geçen bina, Ermeni mimar Gabriel Ter-Mikelov tarafından tasarlanmıştır. Merkezde klasik müzikten Azerbaycan halk ezgilerine kadar pek çok müzikal eser icra edilmektedir.
- Azerbaycan Halı Müzesi: 1967 yılında kurulan müze dünyanın en büyük halı müzesidir. Halıcı ve ressam Letif Kerimov’un öncülük ettiği Halı Müzesinde Ortaçağdan günümüze kadar işlenmiş, farklı halı motifleri sergileniyor.
- Şehitler Hiyabanı: Bakü muhaberesinde şehit düşmüş Azerbaycanlı ve Türk askerlerinin anısına yapılan meydanda 15 bin askerin mezarı vardır. Daha sonradan Osmanlı emrinde askerken şehit düşen 1130 askerin isimleri de tek tek meydandaki köşeye yazılmıştır.
Bir yanıt bırakın