B12 Eksikliği Nedir, Neden Olur? B12 Eksikliği Vücutta Nelere Sebep Olur?
Merhaba sevgili okurum,
Hepimizin gün içinde sürekli olarak duyduğu fakat tam olarak akıllardaki sorulara bir türlü cevap verilemeyen B12 vitamin eksikliğini konuşacağız.
Bildiğiniz üzre B ve C vitamini suda eriyen vitaminlerdir ve depolanamazlar fakat B12 vitamini hariç , bu vitamin vücutta depolanabilir ve hatta vücutta yeterli miktarda depolandığında yani tam kapasiteye ulaşıldığında bu miktar bizim için 2,3 yıl yeterli olacaktır. B12 hayvansal gıdalardan alınan bir vitamindir , et ve süt ürünleri , yumurta gibi ürünlerden B12’yi alabilirsiniz ama hayvansal ürün tüketmiyorsanız yani vegansanız bu vitamininiz eksilecektir. Eğer yeterli miktarda hayvansal gıda ile besleniyorsanız ve bağırsakta bu vitaminin emilimiyle ilgili bir problem yaşamıyorsanız eksikliğiniz olmayacaktır diyebilirim.
Peki B12 neden bu kadar popüler hale geldi?
Çünkü bu vitaminin eksikliği vücutta depresyon ile, mod bozukluğu ile , bazı ruhsal problemlerle , sinir sıkışmaları gibi problemlerle karışabiliyor ve B12 eksikliği vücuttaki bir çok hastalığı taklit edebiliyor. B12 eksikliğinde bazen kansızlık da ortaya çıkabiliyor buna megoloblastik anemi deniyor ve B12 takviyesi ile çok kolay tedavi edilebiliyor. Yapılan çalışmalarda insanların yaklaşık %20sinde bu vitamin 500’ün altında olduğu görülüyor bu da muhtemelen bağırsaklarda bu vitaminin eksikliğiyle ilgili bir problem olduğunu gösteriyor.
- Yaşlılarda
- Ülseratif Kolit Hastalarında
- Veganlarda
- Kan şekeri kontrolü için kullanılan metformin isimli ilaç kullananlarda
- Mide Koruyucu kullananlarda
- Alkol ve kahveyi sık tüketenlerde
B12 eksikliği bu bireylerde daha sık görülür yani anlayacağımız biz yeterli miktarda beslensek bile bu vitaminin emilimiyle ilgili bir problem yaşadığımız zaman bu yine eksikliğe sebep olabilir.
- İdeal düzeyi 500-800 mcg aralığındadır.
B12’nin bir diğer önemli yanı ise homosistein yüksekliğine sebep olmasıdır bu yükseklik kalpte pıhtılaşmaya neden olabilir ama eğer takviye alınır ve tedavi edilirde homosistein yüksekliği düşer.
Görevleri Şöyledir:
- DNA sentezini sağlaması en önemli işlevidir.
- Merkezi sinir sisteminin çalışmasında görevlidir.
- Kemik iliğinde, kan hücrelerinin oluşumunda ve alyuvarların olgunlaşmasında etkilidir.
B12 Eksikliğinin Vücutta Etkileri:
- Birçok kas iskelet ve sinir problemleri
- Uyuşukluk, halsizlik hatta demans benzeri bulgular yapabilir
- Zayıflık, yorgunluk veya baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı
- Soluk cilt
- Tatlı dil
- Kabızlık, ishal, iştah kaybı veya gaz
- Uyuşma veya karıncalanma, kas zayıflığı ve yürüme problemleri gibi sinir sorunları
- Görme kaybı
- Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar
Dediğim gibi bu vitamin son yıllarda oldukça popüler evet eksikliği birçok sorun yaratabiliyor mutlaka ölçtürmemizde fayda var fakat eğer eksikliğiniz yoksa takviye almanıza gerek yoktur çünkü bu ilaçlar halk arasında duyduğunuz gibi hafıza güçlendirici ya da enerji verici gibi etkilere sahip değildir bundan dolayı çevrenizden duyduğunuz birçok şeyi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.
Bir yanıt bırakın