Merhabalar,
CPANEL otomatik site veritabanı yedeği aldırma adım adım resimli anlatım yapacağız. Web sitesi sahibi olan herkesin ortak sorunu sitenin yaşayacağı herhangi bir olumsuzlukta, sitenin geri dönüşü olmaksızın tahrip olmasıdır. İşte yazımızda detaylarıyla bir veritabanı dosyasının otomatik olarak yedeğini aldıracağız. İsterseniz hemen yazımıza geçelim ve adım adım ilerleyelim. ilk yapmamız gereken cpanele giriş yapmak olmalıdır. Bunun için site adresimizi yazıyoruz ve ardından iki nokta üst üste koyarak 2083 yazıyoruz örnek vermek gerekirse https://www.sevgilife.com:2083 giriyoruz.
kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz ve hemen ardından oluşacak yedeklerimizin belirli bir düzende olması için yedekleri alacağımız ana dizinde yer alan bir klasör oluşturacağız. Cpanel giriş yaptıktan sonra dosya yöneticisine tıklıyoruz.
kırmızı ile işaretli alandan dosya ya tıklıyoruz.
Yeni dosya adı yazan kısma dbbackup diye yazarak aşağısına hiç bir işlem yapmadan create new file diyoruz. Arkasından yedek oluşturacağımız CPANEL CRON bölümüne geçiyoruz.
Cron bölümüne girdikten sonra aşağıdaki ekran gelecektir.
Aldırmak istediğiniz yedek süresini buradan belirttiktan sonra sitenin aktiflik durumuna göre, sunucunu yoğunluk veya paylaşımlı olmasına göre tercih iyi seçilmelidir. Örneklemek gerekirse haber sitesi sahibisiniz ve kendinize ait sunucunuz var saat başı almak uygun olacaktır. Yada siteniz çok aktif değil günlük yazı veya post girişi az ise ve benim tavsiyem günde iki kez ideal olacaktır. Unutmayınız ki hosting kiralama hizmeti alıyorsanız bu işlem sunucuda ram ve işlemci tuketeceği için özellikle yüksek boyulu veritabanlarında hosting firmasıyla sizi karşı karşıya getireceğinden çok sık yedek almamanız önerilir.
Geldik konunun en can alıcı kısmına yukarıdaki görselde komut yazan yere yazacağımız kısma buraya aşağıdaki kodu yapıştıracağız. Fakat yapıştırmadan önce düzenlememiz gerekiyor.
” /usr/bin/mysqldump -u veritabanı kullanıcı adı -p’veritabanı şifresi‘ veritabanı adı > /home/sitenizin yolu/dbbackup/db_`date +\%Y\%m\%d\%H\%M`.sql “
şimdi kodu açıklamak gerekirse ilk önce kodu kopyalayın ve not defterine yapıştırın. Cpanelden mysql veritanlarına girerek kod içerisindeki kırmızı ile işaretli alana veritabanınızın kullanıcı adını, yeşil alana veritabnınızın şifresini(burada dikkat etmeniz gereken şifreyi tırnaklar arsına yazmaktır), veritabanı adı yazan mavi kısma da veritabanı adınızı yazın.
Turkuaz ile yazan sitenizin yolunu bulmak için Cpanel ilk girdiğiniz bölümde sağ alanda bulunan genel bilgiler alanında giriş dizini yazan yere bakarak home dan sonraki kısmını yazmaktır. sonrasında komut satırına bu kodu kopyalayıp yapıştırın kaydedin kapatın bir gün sonra yedeklerinizin saati geldiğinde otomatik olarak db_yıl-ay-gün-saat.sql olarak alındığını göreceksiniz.
Yaşadığınız sorunları yorumlarda belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Bir yanıt bırakın