Hüzün ve Umut Çiçeği: “Karanfil”

Karanfil, kökleri Asya iklimine dayanan, Dianthus cinsi, sivri yapraklı, otsu çiçek familyasına ait bitkidir. Canlı renk türlerine sahip Karanfil, her mevsimde açabilir. İç içe geçmiş yaprakları oldukça hoş görünümdedir. Ferah ve iç rahatlatan kokusuyla karanfil, evlerde de bulundurulursa, hoş kokusu her yere siner. Otsu familyadan olduğu için, her sene tazelenir ve yeniden açar. Türkiye’de yetiştirilen çiçekler arasında ilk sıralarda olan karanfil, Afrika kıtasından Amerika’ya kadar tüm dünyada ismi bilinen bir çiçektir. Tören ve merasimlerin vazgeçilmez çiçeği karanfilin, kırmızı, beyaz ve mor renkleri, en fazla sevilen çeşididir. Buket türünde yapılan demetlerin en sık aranan çiçeği Karanfil, saksı çiçeği olarak da yetiştirilir.

Karanfil İsminin Kökeni

Karanfil çiçeğinin orjinal rengi pembe ve kırmızı tonlardır. Antik Yunan tarihindeki yazılı kaynaklara göre törenlerin baş çiçeği Karanfil, Coryophyllaceae ailesine bağlı bir çiçektir. Beyaz, sarı ve mor renkli olanları en fazla tercih edilen türleridir. Karanfil ismi efsanelerde de çok sık geçer. Rönesans döneminin de sembol çiçeği olan Karanfil,  Mitolojide geçen Diana isimli tanrıçayla da özdeşleştirilmiştir.  Beyazlığın ve samimiyetin sembolü olarak da kabul edilir. Hz Meryem’in, İsa peygamber için döktüğü gözyaşlarının filizlenip, karanfile dönüşmesi, Avrupa’da yaygın bir inanıştır. Tüm sanatsal tasvirlerde Karanfil, hüzün ve sevgiyi anlatmak için sembolize edilmiştir. Kelime Kökeni olarak karanfil, Latince pembe anlamına gelen Carnis’ten türer.

Karanfil Çiçeğinin Alegorisi

Renklerin duygularla olan eşleştirmeleri oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Bu yöntem içinde de Karanfilin yeri sevgi ve saflığı çağrıştırmasıdır. Fransa bölgesinde Mor renkli karanfil Hüzün olarak bilinirken, Hollanda’da ise beyaz karanfilin çağrışımı direniştir. Genel olarak pembe renk Karanfil, Şükran ve minnettarlığı temsil eder. Koyu kırmızı rengi, Aşka sevgiye mal olmuştur. Karanfil masumiyet duygusu anlatmak içinde kullanılır tam ismi Latince Coryophyllaceae Dianthustur. Karanfilgiller ailesinin hepsi, Karanfil ismi altında birleşir. Anthusa Alpinus, Althus coryophyllacea, ana türlerdir. Kök itibariyle Karanfilin Asya’ya ait bir çiçek olduğu biliniyor. Latince isimle sınıflandırılmış, 80 üzeri türü vardır. Plantea ailesinden olan bu çiçek, Eodicots Klad kökeninden sayılır. 1753 yılına gelindiğinde Karanfil ailesine ait çiçeklerden her bir tür için ayrı ayrı Latince isimlendirme yapılmıştır.

Karanfil Çiçeğinin Hikayesi

Dionthus Caryophullus yani Karanfil, tarihte ilk olarak Yunan efsanelerinde geçer. Ay’ın ve avcılığın tanrıçası Diana, zorlu bir av sonrası, flüt çalan bir çobanla karşılaşır ve kötü avdan onun müziğini sorumlu tutar. Çobanı hiç acımadan öldürür fakat sonrasında yaptığına pişman olur, ağlamaya başlar. Gözyaşları çobanın kanına damla damla düşer ve oradan kırmızı karanfiller filizlenir. Bundan dolayıdır ki, Antik Roma ve Yunan medeniyetlerinde Karanfil, Tanrıların çiçeği olarak bilinmektedir. Karanfil, aynı zamanda İspanya ve Slovenya’nın milli sembolüdür. 1850’lerdeki Amerika Kıtası’nın en sık ekilen çiçeği Karanfil,  Avrupa’nın da en fazla tercih ettiği çiçek olur.

Karanfil Çiçeğinin Özellikleri

Karanfilin, birbirinden farklı açan 67 yabani türü bulunuyor. Büyüme ve gelişme biçimine göre Alp ve Anadolu olarak, iki ana türde sınıflandırılmıştır. Çok hoş kokulu olan türü ise, Hüsnüyusuf olarak bilinir. Karanfil, kısa, büyük çiçekli, dağınık ve toplu çiçekli olarak, dört gruptur. Çiçek piyasasının en sık tercih edilen türü, büyük çiçekli Karanfildir. Karanfiller ağırlıklı olarak beyaz, mor, pembe ve kırmızı renkte açar. Yaprakları karşılıklı büyüyen, yoğun kokulu bitkilerdir. İnce saçaklı, taç yapraklı görüntüsü oldukça estetiktir bir görünüm sunar. Karanfil çiçeği hastalanmazsa seneler boyu yeniden açabilir. Uzunlukları ortalama 20 ila 40 cm arasındadır. Saksı karanfillerinin boy ortalaması ise genellikle 10 cm civarıdır. Bodur cins karanfiller ile menekşe çiçeklerinin birbirlerine benzerlikleri de dikkat çeken bir başka konudur. Kokusu ve rengi ile menekşe ve diğer çiçeklerden ayrılan karanfil, soğuğa dayanıklı değildir bu yüzden evde yetiştirilmesi daha uygundur.

Karanfilin Faydaları

Kokusu ve görünümü ile zindelik sembolü olan Karanfil çiçeğinin faydaları, şöyle sıralanabilir:

– Antiseptiktir ve mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.

– Öksürüğü yavaşlatır, bronşları açar.

-Kuru Karanfil ağızda biraz bekletilirse, kokuyu giderir ve dişetlerinde flora etkisi yapar.

-Hazmı kolaylaştırır, kokusu mide bulantısının hafiflemesinde etkindir.

– Karanfil yağı egzama türü cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

– Eklem ve kas ağrılarını dindirir.

-Ateş düşürücü özelliği vardır.

– Karanfil yağı düzenli olarak cilde sürülürse, parlak bir görünüm ve tazelik verir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*