Çocuklarda Okuma Alışkanlığı

Kitap okumanın insan yaşamındaki olumlu etkileri bir ömür boyu varlığını devam ettirir. Bu yüzdendir ki her Anne ve Baba çocuğunun kitap okuma alışkanlığı kazanmasını ister. Bazen bu durum hiç de istenildiği gibi olmaz. Çocukların kitap okumayı sevmemesi gibi olumsuz tablolar da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kitap sevgisi kazanmak için birlikte okuma eylemine geçmek gerekir. Ebeveynler çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorlarsa kendileri de kitap okuyarak çocuklarına örnek olmalıdır.

Çocukların Okuma Alışkanlığı Kazanmalarının faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Hafızayı güçlendirir
  • Hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirir,
  • Empati duygusunu artırır,
  • Stresi azaltır ve kelime dağarcığını geliştirir.

Kitap okumanın günlük yaşamdaki faydaları bir ömür boyu sürecek niteliktedir. Bu nedenle çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak, ebeveyn olarak onlara verilebilecek en güzel hediyedir. Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmaları, hayatta bulacakları en büyük hazinedir. Toplumsal normlar ve şartlandırmaların altında kendimizi kapana kısmış halde buluyoruz ve çoğu zaman kafamızı kaldırıp şöyle bir etrafa bakmayı unutuyoruz. Aynı durum çocuklarımız için de geçerli. Sürekli olarak ders çalışması ve başarılı olması ile ilgili baskı yapılan çocukların hayatla olan bağı yavaş yavaş kopuyor ve sadece ders ve okul odaklı düşünmeye başladıkları için güncel olaylar karşısında duyarsız kalıyorlar. Çocuklara, hayatın derslerden ve okuldan ibaret olmadığını mutlaka anlatmak gerekir. Sorgulayan, araştıran, yaratıcı ve oyuncu bir birey olmalarının önemi tüm çocuklar için aynıdır. Güncel olayların ve bu olayların hayattaki öneminin farkına varmaları sağlanmalıdır. Kendine bir ilgi alanı keşfetmesi ve bu alanla ilgili dergi, kitap benzeri yayınları bulması, çocuğun dünyasına büyük zenginlik katar. Okuma alışkanlığının yalnızca kitap ile değil, haber, dergi gibi kaynaklarla da kazanılabileceği, unutulmamalıdır.

Sosyal Medyanın Okuma Alışkanlığına Etkisi

Sosyal medya artık hayatın her yerinde. Yediğimiz yemekten, içtiğimiz kahveye ve seyahat ettiğimiz beldelere kadar hayatımızın detaylarını paylaştığımız sosyal medya olumlu yönleriyle de değerlendirilebilir. Dijital platformlardaki kısa öykü ve içerikler, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için kullanılabilir. Okunan bir kitabı sosyal medyada paylaşmak ve başkalarını da okumaya davet etmek, okuma motivasyonu artırabilir. Çocukları kitap okuma konusunda desteklemek için Anne ve Babalarda kendi okudukları kitapları paylaşabilir ve bu paylaşımlarla birlikte toplu kitap değerlendirme grupları da oluşturulabilir. Bu etkinlikler çocukların kitapla birlikte eğlence kavramını da yan yana düşünmelerine sebep olur. Böylelikle her kitap okuma etkinliği artık keyifle geçirilen vakitlere dönüşecektir. Bunun yanı sıra çocuklar, ilgi alanlarına göre çevrimiçi bir dergi veya blog yazıları yayımlayan internet sitelerine de yönlendirilebilir.

Çocukların Kitaplara Olan İlgisi Arttırılmalıdır.

Dünyada belirli yıllarda yayımlanmış ve artık sayılamayacak adette kitap bulunuyor. Herkesin sevdiği yemek, dinlediği müzik türü farklı olduğu gibi ilgi duyduğu kitap türü de farklıdır. Bu noktada ilgi duyduğu alanı tespit etmek için çocuğunuzu iyi tanımanız önemli. İlgi alanları ile ilgili konuşun ve bu konu üzerinde tartışın. Eğer bir ilgi alanı olduğunu düşünmüyorsa birlikte araştırın ve ilgisini çeken konular bulun. Çocuğun sanat, felsefe, resim veya müzik alanlarından birisine ilgisi olabilir. Ona ilgi duyduğu alanda bir kitap önerisinde bulunulmalıdır. Bunun yanında çocuğun ilgisini özellikle çeken bazı kitap türleri olabilir. İlgisini çeken türü bulabilmesi için onu cesaretlendirmek motivasyonunu arttırır. Polisiye kitapları, fantastik roman, kurgu roman, gizemli hikayeler veya gençlik kitapları arasından seçim yapmasına yardımcı olmak, çocuğun kitap dünyasında kaybolmadan yolunu bulmasını sağlayacaktır.

Mini Ödevlerle Okuma Alışkanlığı Desteklenebilir

Okuma motivasyonunu artırmak için mini ödevler verilebilir. Bir kitabı veya bir konuyu araştırmaya teşvik etmek, okuma alışkanlığına yardımcı olur. Burada önemli olan nokta, çocukları sıkmadan eğlenceli olacak ödevler ve konular bulmaktır.

Sürükleyici  Kitaplar

Yeni bir hikayeye başlamak, yeni detaylar ve yeni karakterler öğrenmek, kulağa çok yorucu gelebilir. Bu sebeple çocuklar yeni bir kitaba başlamayı reddedebilir veya erteleyebilir. Okuma alışkanlığı kazandırma sürecinde sürükleyici serisi olan kitaplar okumak, motivasyonun sürdürülmesine yardımcı olur. Çünkü seri halindeki kitaplarda konu, hikaye ve karakterler önceden bilinir. Bu yüzden hikayeyi takip etmek çok daha kolaydır. Gizemli ve heyecanlı sonlara sahip kitaplar çocuklarda merak uyandıracak ve serinin bir sonraki kitabını okuma isteğini artıracaktır.

Aile Kitap Saatleri Oluşturun

Çocuğunuza ne okuduğunu ve okuduğundan ne anladığını sorun. Kitap hakkında anlattıklarını dinleyerek daha çok okuması için motive edin. Özellikle dikkat dağınıklığı problemi yaşayan çocuklar, okumaktan çok anlatmaya meyillidir. Bu konuda sorular sorulursa anlatmak isteyecek, anlatmak için de daha çok kitap okuma ihtiyacı duyacaktır. Sorular sorularak kitabın konusuna çocuğun daha fazla dikkat etmesi sağlanır. Böylelikle çocuğa, kitap okumanın ne kadar önemli bir davranış olduğu da vurgulanmış olur.

Okuyarak Çocuklara Örnek Olmak

Ebeveyn olarak çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu, ona rol model olmaktır. Sözler her zaman etkili olmaz ancak davranışların kalıcı etkisi vardır. Çocuğunuza kitap okumasını önerdikten sonra kendiniz okumuyor ve bahaneler üretiyorsanız, çocuğunuz da aynı davranışı sergilemeye meyilli olur. Ailece kitap okuma saatleri düzenlenebilir ve evdeki herkesin bir arada kitap okuması sağlanabilir.  Rol model olmak, kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın dışında çocuğunuza kazandırmak istediğiniz tüm alışkanlıklar için etkili ve güzel bir yoldur. Kitap okumak; düşünme kabiliyetini kuvvetlendirir, hayal kurmayı sağlar ve yaratıcılığı geliştirir, empati duygusu artar, kaygı ve endişe azalır. Çocukların anlatımlarına zengin bir kelime dağarcığı eşlik etmeye başlar.

Okuduğu kitaplar çocuklarınızın ilgisini çekmiyorsa onların yerine ilgisini çekebilecek başka kitaplar önermeyi deneyin. Şayet yeni önerdiğiniz kitapları da okumayı reddederlerse kitabı birlikte okumayı ve üzerine tartışmayı teklif edin. Bu tavır onları cesaretlendirir ve kitabı anlamalarına yardımcı olur. Çocuğunuzun okuduğu kitaplar onların psikolojisi üzerinde olumsuz etki oluşturacak yapıda değilse, kitap okuma seçimlerine ve eylemlerine saygı duymaya gayret edin. Herkesin ilgi alanının farklı olabileceğini hatırlayın. Çocukların size göre boş kitap okuduğunu bilseniz de kitap okuma alışkanlıkları oturana kadar bu alışkanlıklarına hoş görüyle yaklaşın. Okuyarak ve düşünerek hareket eden insanların dünyada neleri başardığını öğrenmeye başlayan çocuklar, artık kitapsız bir hayat düşünemeyeceklerdir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*