Sağlık

B12 VİTAMİNİ

Kandaki değer ölçümlerinden sonra, eksikliği kolaylıkla tespit edilen b vitamini için takviye ilaç almak, en pratik çözümdür. B 1-b-b12 vitamin eksikliklerinin, vücuttaki en belirgin işareti yorgunluk olduğu için b12 vitaminin kullanım süresi de bu şikayetler geçene kadardır.  B12 vitamini sabah mı, akşam mı alınmalı? Diye sıkça sorulan bir soru vardır. Bu Sorunun genel cevabı, sabah alınması yönündedir. Fayda görmek için kullanım süresi boyunca ilaç, düzenli alınmalıdır. Devam eden 3 ve 6 aylık periyodlarda yeniden kan tahlili yaptırılarak ilaç alım süresi belirlenebilir. Akşam alınması çok tavsiye edilmeyen B12 etkin bir vitamin takviyesidir.

B12 İlacının Kullanımı

Vücut yorgunluğunu azaltıp daha zinde bir bedenle güne başlamayı sağlayan B12 vitaminin kullanım zamanları, konunun uzmanı doktor, başka bir tavsiyede bulunmadıysa, standarttır. İlaç alımına yeni başlayacak olanların ilaçla ilgili ilk merak ettikleri konu, B12’nin nasıl kullanılacağıdır. Vitamin eksikliğine bağlı ağrıları yavaşlatan ve yorgunluk hissini ortadan kaldıran B12’nin sabahları tok karnına alınması tavsiye edilir. Başka kullanılan ilaçlar varsa bu durum, doktora sorulup değerlendirilebilir. Vücutta ki vitamin eksikliği oranına göre dozu ve alım süresi belirlenen b12 vitamininin aç karnına alınması neticesinde, mide ağrısı ve sancı oluşabilir. Prospektüs dışı kullanım için en doğru kararı yine, doktorunuz belirleyecektir.

B12 Vitamininin önemi

Günlük aktivitelerimizi yerine getirmekte oldukça önemli bir yere sahip olan b vitamin grubu, vücudun üretemediği vitaminlerdendir. Sağlıklı bir yaşam formunda yadsınamaz yeri olan B 12 vitamini için çeşitli takviyeler üretilmiştir. Doktor tarafından tespit edilen b 12 vitamin eksikliği neticesinde ilaç alımına hemen başlamak oldukça önemlidir. Artan b12 seviyesi neticesinde yorgunluk hissi azalacak, konsantrasyon güçlüğü ortadan kalkacaktır. Metabolizma  sisteminin ana yapı taşlarından biri olan b 12 vitamininin tablet formu olan b12 takviyesi, uzmanlar tarafından sonuçları kabul edilmiş bir eczadır. 3 aylık kullanım sonucunda, ciddi düzeyde vücuttaki b12 vitamin eksikliğini gideren B12 için hekimlerin tavsiye ve önerilerini de değerlendirmek, yerinde olacaktır.

B12 yan etkileri

B 12 ihtiyacını büyük oranda karşılayan B12 vitamin takviyesi kullanımı 4 – 12 hafta arasında ayarlanmaktadır. Kalp kası rahatsızlıklarında da doktor tarafından reçete edilebilen tablet ilaç, 12 yaşından küçük hastalara önerilmez. B 12 yan etkileri, hafif ve ciddi yan etki olarak iki sınıfta değerlendirilebilir:

Hafif yan etkiler:

  • Hazımsızlık: sindirim sisteminde yavaşlama, gaz sancısı ve şişkinlik olarak gözlemlenebilir.
  • Karın ağrısı: günün belirli saatlerinde özellikle ilacı aldıktan bir süre sonra başlayıp biten bir semptom olarak kendini gösterebilir.
  • İshal: hazımsızlık ve karın ağrısını takip eden süreçte, ishal de görülebilir.
  • Mide bulantısı: şişkinlik ve gaz sancısı neticesinde mide bulantısı şikayeti de baş gösterebilir. Bu durum çok yoğun görülmez ve geçicidir.
  • Kokulu idrar: ilacın içerisinde bulunan kimyasal bileşimler, idrarda farklı ve tuhaf bir kokunun oluşmasına sebep olur. Bu durum, ilaç alımı kesildikten sonra normale döner.

Ciddi yan etkiler:

  • Baş dönmesi: gün içerisinde aniden ortaya çıkan baş dönmesinin geçmesi için dinlenmek yerinde olacaktır.
  • Alerjik fonksiyonların ortaya çıkması: deride döküntü, kaşıntı, nefes alımında zorlanma, hırıltılı solunum, şişkin yüz bölgesi, alerjik bir reaksiyon oluştuğunun göstergesidir.
  • Omur sinirlerinde sıkışma: hareket zorluğu ve omuz ağrısı ile kendini gösteren bu yan etki için uzman doktorun gözlemi önemlidir.
  • Baş ağrısı: yoğunlaşarak artan bir baş ağrısı, ilacın ciddi yan etkileri arasında en sık görülenidir.
  • Sürekli uyku hali: vücutta oluşan rahatlama hissi ile ortaya çıkabilen uyku isteği, sürekli artarak devam ederse, bu durum, günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi engeller.
  • Huzursuzluk duyma ve stresli olma: ilacın belirli bir süre kullanımından sonra ortaya huzursuzluk ve gerginlik hissi çıkabilir.

Bu şikayetlerin biri ya da bir kaçı meydana geldiği takdirde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

  • B 12 hamilelikte kullanılır mı? : Hamile hanımların yaşadıkları süreçte ilaç kullanımından çok rahatsız olması, B 12 kullanımda da geçerlidir. Düzenli beslenmeye ek olarak konunun uzmanı doktor tarafından yazılan b 12 tablet ilaç, vitamin takviyesi olarak reçete edilmektedir. Hamilelik süreci, ilacı kullanmaya mani bir durum değildir.
  • B 12 iştah açar mı? : genel olarak yorgunluk ve halsizliğin ortadan kalkması ile genel bir iştah açılması olabilir. Bu durum kontrollü beslenme ile dengelenir. Yemeğe düşkünlük kilo aldırmaya başladıysa, hekim muayenesine başvurmak yerinde olacaktır.
  • Emziren anneler b 12 alabilir mi? : Bebeğin ilk aylarında emziren annelerin daha fazla vitamine ihtiyacı olacaktır. Eğer b 12 eksikliği varsa, emziren anneler, doktorlarının önerdiği dozda b 12 alımına başlayabilirler.

B 12 vitamini nedir ve ne için kullanılır?

Kadınlarda çok daha sık görülen b 12 eksikliği, eğer tedavi edilmezse, ciddi hastalıkların önünü açabilir. Bu nedenle yaşamın belirli bir döneminde ortaya çıkan, yorgunluk, uyku hali, isteksizlik, sinirli olma halleri yaşanıyorsa, büyük ihtimalle b 12 vitamin eksikliği yaşanmaktadır. B grubu vitamin eksikliği için doktor tarafından yazılan ilacın ardından hastalar b12 vitaminini daha yakından incelemeye başlarlar. B vitamini eksikliği, tedavisine hemen başlanılması gereken bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla doktor tavsiyesi ile bu vitamin takviyesi alınmaya başlanırsa, kısa sürede ağrı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık gibi şikayetler azalmaya başlayacaktır. B12 kullananlar, yaklaşık 4 hafta sonra vitamin değerlerinde belirgin bir yükseliş yaşar. Yaş ve kilo oranına göre ayarlanan kullanım süresi boyunca doktor tavsiyesine uyarak kullanmak, ilaçtan en yüksek verimi almaya neden olur. Kadınların özellikle hamilelik öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyduğu b vitamin takviyesi için B12 tablet, genellikle istenen faydayı sağlar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen B1-B6 ve B 12 vitamin eksikliklerinde de takviye olarak önerilen ilaçlar arasında yine, b12 yer alır.

Olağan b vitamini eksikliklerinde b 12 vitaminin kullanımı prospektüsünde açıklanmıştır. Günlük bir tablet tok karnına kullanılan b12 vitaminini kullanmadan önce başka önemli rahatsızlıklar var ise bu durum mutlaka ilgili doktora belirtilmelidir. B12 vitamin tablet,  asla doktor tarafından önerilen dozun dışında kullanılmamalıdır. İlacın kullanım oranı, vücutta eksikliği olan b vitamin gruplarının oranına göre, uzman doktor tarafından ayarlanır. Daha fazla b12 almak vücuda fayda sağlamaz, aksine huzursuzluk ve kaygı duygularını arttırır. Bilimsel veriler ile düzenlenmiş, b12 vitamin tabletinin prospektüsünde yazan kullanım dozu ile süresi, bu konuda alınması gereken tek referanstır.

Kaynakça:

  • Watanabe, F (2007). “Vitamin B12 sources and bioavailability”. Exp. Biol. Med. (Maywood). 232 (10). ss. 1266-74. doi:10.3181/0703-MR-67. PMID 17959839. “Most of the edible blue-green algae (cyanobacteria) used for human supplements predominantly contain pseudovitamin B(12) Yenilebilir cyanobakteriler özellikle veganlar için B12 kaynağı olarak kullanılamaz.
  • “Foods highest in Vitamin B12 (based on levels per 100-gram serving)”. Nutrition Data. Condé Nast, USDA National Nutrient Database, release SR-21. 2014

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir