Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? 

Merhaba sevgili okurum, 

Bugün sizlere toplumda %5 oranında sık karşılaşılan fakat bilinirliği çok daha az olan huzursuz bacak sendromundan bahsetmek istiyorum.  

 Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bu hastalık daha sık geceleri yatakta veya yatmaya yakın ayakta bir huzursuzluk hissederler örneğin bir yanma , batma, kaşınma ,acıma gibi bir his olabilir . Bu his bazen hareket ederek azalabilir . Bir çok kişi hastalıkla ilgili bir bilgisi olmadığından dolayı kendi yapısal bir özelliği olduğunu düşünür bu nedenle bir hekim başvurusu yapmazlar ya da geç dönemde başvuruda bulunurlar ve takibi bu durum kişinin hem yaşam kalitelerini hem de uyku kalitelerini oldukça düşürür.  

Huzursuz bacak sendromu nedenleri denince 2’ye ayrılır: 

  • Primer( birincil , yani altta yatan neden tam olarak bilinmeyen): Altta yatan neden saptanamaz ve daha çok genetik , yapısal kaynaklı olduğu düşünülür. Belirtiler genç yaştan itibaren ortaya çıkar ama belirtiler hafiftir. Daha ileri yaşlarda belirtiler artınca hekime başvurulur ve tespit edilir. 
  • Sekonder( ikincil , yani altta yatan bir takım tetikleyici durumların olduğu neden): Demir eksikliği , gebelik , böbrek hastalıkları, b12 eksikliği , folik asit gibi vitamin eksiklikleri , bir takım Parkinson ; MS gibi nörolojik hastalıklar , yine romatizmal bazı hastalıklar ,ve bazı ilaçlar bu hastalığın tetikleyicisi olabiliyor. Bazen bu ikincil nedenler ortadan kaldırıldığında hastada tamamen belirtiler ortadan kalkar. 

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri 

  • Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk , karıncalanma, yanma , batma, kaşınma , ağrı hissi olması  
  • Belirtiler daha çok akşam saatlerinde ya da gece ortaya çıkar , ilerlediği dönemlerde oturma, istirahat gibi dönemlerde bu ağrılar eşlik etmeye başlar. Yani belirtiler istirahatle artar , hareketle azalır. 
  • Bu hastalarda gece körü uyku kalitesine bağlı gündüz uyku hali , depresif ola , halsizlik gibi durumlar ortaya çıkıyor.  
  • Hastada ikincil bir neden var ise huzursuz bacak sendromunun belirtileri harici bu ikincil durumun getirdiği nedenler ortaya çıkabiliyor. 

Huzursuz Bacak Sendromunda Nasıl Tanı Koyarız? 

Bu hastalığın tanı ve takipleri aslında tam olarak nöroloji hekimlerinin takip konularıdır. Ama genel olarak hastalar nörolojiden önce bir çok farklı bölüme başvurmayı tercih edebiliyorlar. Çünkü hastalar bu ayaktaki yanma ve ağrı hissini bir takım şeker hastalığı veya demir, b12 eksikliği sanabiliyor. Tanı kriterleri ise daha önce bahsettiğimiz gibi şöyledir: 

  • Ağrının veya yanma hissinin hareketle azalması istirahatle artması, 
  • Belirtilerin yoğunluğunun daha çok gece artması , gibi bir takım tanı yöntemleri var olmaktadır. 

Tedavi 

Tedavide ilk önce belirtilerin primer mi yoksa sekonder mi olduğunu tespit etmek önemlidir. Eğer sekonder ise yani altta yatan başka bir neden varsa ilk başta bu altta yatan durumu tedavi etmek gerekir. 

Diğer yöntemlerde ise bir takım Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar veya epilepsi hastalığında kullanılan ilaçlar ve nöropatik ağrı dediğimiz sinir ağrısını kesen ilaçlar bu hastalıkta kullanılabiliyor.  

Bunun yanında yaşam tarzı düzenlemeleri de bu hastalık için oldukça faydalı olabiliyor örneğin uyku hijyeninin sağlanması çok önemli yani yatmadan önce yatakta beklemek semptomları artırabiliyor bu nedenle uykunuz geldiği durumda yatağa geçmek daha iyi olabilir , daha sonra yine yatmadan önce uykunuzu kaçıracak çay , kahve , sigara gibi kafein içeren gıdaları mümkün olduğunca tüketmemeniz gerekiyor . Tablet , telefon bilgisayar gibi melatonin hormonunuzu azaltıp uykunuzu kaçıran bu araçlarla ilgilenmeden uyumak daha sağlıklı olacaktır.  

Toplumda sık karşılaşılan fakat bilinmeyen huzursuz bacak sendromundan bahsettim sizde bu gibi yaşam kalitenizi azaltacak belirtileri kendinizde görüyorsanız size en yakın sağlık kuruluşundaki nöroloji ana bilim dalına başvurabilirsiniz. 

 

 

Aslıhan Yıldız hakkında 29 makale
Merhaba sevgilife.com okuru, 21 yaşındayım , hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim . Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular için sevgilife.com web sitesinde yazarlık yapıyorum .

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*