Makale içinde neler var
Karavan nasıl yapılır
Merhabalar sayın okurum bu makaleyi araştırıp bulduğuna göre artık sende kendine vakit ayırmaya karar verdin. Karavan nasıl yapılır sorusunu kendine sordun ve kendini burada buldun. Çünkü son günlerde yaşadığımız pandeminin de etkisiyle karavanlara ilgi arttı. Özellikle yoğun iş temposunda uzun süre çalışanlar pandemiyi de fırsat bilerek işinden ayrılarak yada yıllık izin, ücretsiz izine çıkarak hem ülkemizin farklı güzelliklerini tanıma fırsatı buluyor. O zaman hemen vakit kaybetmeden yazımıza devam edelim
Karavan tipleri
Bir karavan sahibi olmayı istiyorsunuz veya kiralayarak bir tatil planlıyorsunuz, önünüzde iki seçenek var,
Motokaravan: karavanın aracın kendisi olmasıdır.
Çekme karavan: Adı üzerinde başka bir araç ile çekme demiriyle bağlı ve çekilerek taşınan karavan tipidir.
genellikle motokaravan tercih edilir. Sebebi karavanın aracın kendisi olmasıdır. Manevra alanı dar olan yerlerde daha pratik manevralar yapmaktadır.
Nereden başlanmalı
Karavan yapmaya karar verdik ilk yapılması gereken bol bol araştırma yapmaktır. Karavan yapımı tamamen kendi zevklerinize ve bütçenize göre şekilleneceğinden dolayı çok değişken parametreler olacaktır. Örneklemek gerekirse karavan içerisinde tuvalet isteniliyor mu, olacaksa taşınabilir portatif mi olacak, yoksa ayrıca tank yapılıp sabit wc mi planlanıyor. Öncelikle araç seçilmelidir. beğendiğiniz aracı seçip satın aldınız. Sonrasında isteklerinize göre araç içinin dizayn planını çıkartmalısınız ve gerekli olan ekipmanların siparişini vermelisiniz. Ardından çalışacak bir ortama ihtiyacınız olacak garajınız deponuz gibi alanlarda çalışmanız gerekecek.
Montaj sırası nasıl olmalı
Karavan nasıl yapılır sorusunun detayları işte burada cevap bulmaya başlıyor. Gereken çalışma alanını ayarladınız, ekipmanlarınız geldi, aracınızın ilk bakımları tamamlandı garaja çektiniz. Aracın koltuklarını söktünüz, varsa diğer kaplamalarını söktünüz, detaylı temizlik yaptınız. Isı yalıtımına başlamalısınız. Isı yalıtımı bittikten sonra kablolama ve su tesisatlarını planınıza göre işlemeniz gerekir. Kablolama ve su tesisatını bitirdikten sonra taban tahtası veya tercihinize göre yüzey kaplamasını yapmanız gerekiyor. Sonrasında planınıza göre ısıtma sistemi(webasto), soğutma sistemi(klima), Banyo, Wc, ocak ve dolapların montajları yapılmalıdır.
Sizlere tavsiyemiz bu işe başlarken daha önce karavan sahibi olmuş kişilerle konuşmaktır. Facebook gurupları üzerinden tanışıp görüşebilirsiniz. Detay bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları şüphesiz ki kullanıcılar daha iyi bileceklerdir.
Aracımıza Karavan Ruhsatı alma
Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motorlu karavan, en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkanları,
(iv) Depolama/Saklama imkanları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir. Masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
ibaresi yer alır. Fakat bunları düşünmenize gerek yok projenizi çizecek firmayla görüştüğünüzde size yardımcı olacaklardır.
- İlk adım olarak önce karavanınızın içini nasıl yapmak istiyorsak o şekilde bir proje çizdiriyoruz.
- İkinci adımda karavanımızı projeye uygun olarak yapıyoruz. (Ya da önce yapıp yapılana göre proje de çizdirebilirsiniz)
- TSE aracın projeye uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor.
- TSE’nin onayıyla uygunluk belgesi alındıktan sonra tadilat muayenesi yapılıyor.
- En nihayetinde ruhsat işlemleri için evraklarla birlikte başvuruluyor ve ruhsat alınıyor.
Bir yanıt bırakın