KIZILGEZEGEN “MARS”

Mars gezegeni, güneş sistemi içindeki sıralamada 4. Gezegendir. Adını Roma savaş tanrısı Mars’tan alıyor. Yüzeyinde yoğun olarak bulunan demir oksitlerinden dolayı kızıl gezegen olarak da bilinir. Oldukça İnce bir atmosfere sahip olan olan Mars’ta, Ay’dakine benzeyen meteor kraterleri ve Dünya’dakine benzeyen vadi, çöl ve kutup bölgeleri bulunmaktadır. Bu yanı ile Mars’ın, dünyaya en çok benzeyen gezegen olduğu söylenebilir. Kızıl gezegenin yıllık dönme periyodu ve mevsim geçişleri de Dünya’daki iklim olayları ile benzerlikler gösterir. Gezegenin iki adet uydusu vardır. Güneş sistemi içerisinde yer alan en yüksek dağ, Mars’ta bulunan Olimpos dağıdır. Gezegenin kuzey yarımküresinde bulunan 10.600 km uzunluğunda ve oldukça büyük, dev bir meteorun varlığı tespit edildikten sonra bu bilgi, Haziran 2008’deki Nature dergisinden tüm dünyaya ilan edildi. Meteor kraterinin bugüne kadar keşfedilmiş en büyük krater olduğu biliniyor.

Mars’ta Su Var Mı?

Gezegen üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde deniz ve kıtaları andıran açık ve koyu renkli lekelere rastlanmıştır. İlk zamanlar bu durumun optik bir ilizyon olduğu düşünülse de NASA’nın Mart 2007’de güney kutbu bölgesinde su buzlarının olduğunu belirtmesi, gezegende su bulunduğu düşüncesini yeniden tartışmaya açar. Kutup bölgesinde bulunan buzulların erimeleri halinde gezegenin 11 mt suyla kaplı olabileceği de açıklamada dikkat çeken bir başka detaydır. Gezegenin erken dönemlerinde suyun var olduğuna dair bir kanıt da yüzeyde saptanan minerallerdir. Uzay araştırmacıları, Hematit ve goetit türü minerallerin genellikle suyun varlığına işaret ettiğini söylemektedir.

Mars’ta Hayat Var Mı?

Mars gezegeninde bir dönem yaşamın var olup olmadığına dair incelemeler, NASA tarafından devam ettiriliyor. Yüzeyde bulunan karbon parçaları ve buzul kütleleri dünyada ki yaşama dair bazı benzerlikler sunsa da Güneş sistemine olan mesafesi ve atmosfer yapısında koruyucu bir hava kalkanının olmayışı, gezegende yaşamın olduğuna dair düşünceleri zayıflatmaktadır. Bu düşüncenin aksine yaşanan bir gelişme sonrasında, 28 Eylül 2015’te Mars’ta sıvı halde tuzlu su bulunduğunun açıklanması, yaşam belirtilerine dair olan umutları yeniden kuvvetlendirdi. Dünya’ya en fazla benzeyen bu gizemli gezegen hakkında yıllardır akılları kurcalayan bir soru var? Mars’ta Hayat Var Mı? Bu sorunun şimdilik net bir cevabı yok. Farklı evreler ile döngüsünü sürdüren bu yaşlı gezegende bir zamanlar yaşamın olduğuna dair ortaya çıkacak ip uçları, bilim dünyasını heyecanlandırmaya devam edecek gibi görünmektedir.

Kaynakça:

  • The MeanPlane (Invariable plane) of the Solar System passing through the barycenter”. 3 Nisan 2009. 14 Mayıs 2009
  • “Water ice in crater at Martian north pole”. ESA Science Mars Express 2 Ekim 2012

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*