KÜRESEL ISINMAYI KONU EDİNEN FİLMLER

KÜRESEL ISINMAYI KONU EDİNEN FİLMLER

Mevsimlerin düzensizliği, sel ve heyelanlar, aşırı sıcak havalar, kuraklık ve gıdaya ulaşımın gittikçe zorlaşması. Dünyamızı bekleyen en önemli tehlike, “küresel ısınma”. İklim uzmanı bilim insanlarının her yıl kırmızı kod ile duyurduğu kuraklık tehlikesinde artık çanlar iyiden iyiye çalmaya başladı. Doğanın bilinçsizce kirletilmesi, sanayi ve fabrika atıklarının yine doğaya bırakılması ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması ile birlikte dünyanın canlı yaşamına uygun olan tabiatı, hızla bozulma noktasına geldi. Ülkelerin aldığı çevre önlemleri ile biraz olsun yavaşlatılmaya çalışılan küresel ısınma felaketi sinemanın da önemli konularından birisidir. Hem çevre bilincini oluşturmak hem de yaklaşan doğa felaketini daha iyi anlatabilmek için çekilmiş en etkili küresel ısınma filmlerini şöyle sıralayabiliriz.

  • Selden Önce: 2016 yılında belgesel türünde çekilen “Selden Önce” filminin başrollerini Leonardo Di Caprio ile Ki-Moon Ban paylaşıyor. Çin ve ABD arasında hız kazanan endüstriyel üretim rekabetinin doğaya verdiği tahribata dikkat çeken film, bu konuda özen gösterdiğini iddia eden ülkelerin liderlerine de bir eleştiri yöneltiyor. Filmin yönetmenliğini ise Fisher Stevens üstlenmiş.
  • Plastik okyanus: Yönetmenliğini Craig Leeson’ın yaptığı belgesel türündeki filmde okyanusların maruz kaldığı kirlilik oranı çarpıcı bir şekilde izleyiciye aktarılıyor. Dalgıçlar ve bilim insanlarının da katılımı ile daha zengin bir anlatım diline sahip olmuş Plastik Okyanus filmi için 20 farklı ülkede çekim yapılmış.
  • Erin Brockovich: Amerikalı Aktris  Julia Roberts’ın başrolde olduğu filmde su kirliliğinin yaşamı nasıl etkilediği anlatılıyor. İş arayan Erin, bir şirkette iş bulur fakat çalışmaya başladığı şirketin su ve çevre kirliliğine yol açan faaliyetlerde olduğunu fark eder. Resmi kurumların buna el atması için gerekli bilgileri toplayarak şirket yöneticilerini hesap vermeye zorlar.
  • Yerel Kahraman: 1983 yılında çekilmiş yerel kahraman filmi, sakin köy hayatının güzelliğini tema olarak sunuyor. Bir petrol şirketinin köylerinde petrol rafinerisi kurmasına izin vermeyen köylüler ile şirket yöneticilerinin çatışması sonucunda bölgeye şirketi temsilen bir yetkili gelir, köyün doğal güzelliği karşısında büyülenen şirket müdürü, firmanın, rafineri kurma fikrinden vazgeçmesini isteyecektir.
  • Silkwood: 1983 yılında çekilen film tarihi biyografi türündedir. Yönetmenliğini Mike Nichos’un yaptığı Silkwood’un başrolünde ise Kurt Russel var. 5 dalda Oscar’a aday gösterilen filmin konusu ise şöyle: plütonyum geliştirme alanında faaliyet gösteren şirketin, çevreyi nasıl kirlettiği ve insan sağlığına nasıl zarar verdiği, tüm kamuoyunun gündemine getirilir.
  • Dersu Uzala: 1975 yılında çekilen Dersu Uzala filmi, 1977 yılında 3 farklı dalda ödül almıştır. Filmin konusu ise oldukça etkileyici ve düşündürücü. Soğuk savaş döneminde geçen filmde Dersu Uzala ormanda doğal bir hayat yaşayan insandır. Kendisiyle karşılaşan Rus Askerleri ile doğada birlikte vakit geçirirler. İstihbarat toplamak için ormana gelen Rus askerleri, Dersu Uzala’nın tabiatta yaşarken edindiği yüksek hissiyat ve sezgilerine hayran kalırlar. İnsanın tabiat ile iç içe yaşaması gerektiğini savunan filmin yönetmeni ise Oscar ödüllü Akira Kurosawa.
  • Yarından Sonra: küresel ısınmanın nelere yol açacağını, oldukça çarpıcı bir biçimde anlatan “Yarından Sonra” filminde, özellikle buzullardaki erimelere dikkat çekiliyor. İklim bilimi üzerine çalışan Jack, küresel ısınmanın boyutlarını incelemek için Kuzey kutbuna gider. Araştırmalarında buz katmanlarında oluşmuş ciddi kırıkların, oldukça tehlikeli noktaya ulaştığını fark eder.

Bu küresel ısınmanın bir sonucudur. Buzullardaki erime ve kırılmalar bu hızla giderse dünya buzul çağına girecektir. Korkulan tehlike, kapıdadır. Filmin yönetmeni Roland Emmerich, oyuncular ise, Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Emmy Rossum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*