Merhaba sevgili okurum ,
Bugün size meme kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum çünkü bugün çok sevdiğimiz bir aile dostumuzla birlikteydim . Kendisi yaklaşık birkaç ay öncesinde meme kanseri olduğunu öğrendi ve sadece bu birkaç ay içinde hayatı altüst oldu. Kemoterapi almaya başladı ayrıca bir göğsü maalesef alınmak durumunda kaldı kendisi bu durumdan dolayı çok üzgün . Aslında kendisi birkaç yıldır göğsündeki ağrılardan dolayı şikayetçiydi ayrıca da bugün konuştuğumuzda bazen eline kitleler geldiğini fakat çevresindeki insanlarla konuştuğunda çok önemli bir şey olmadığını , geçici olduğunu ve herkeste karşılaşılabilecek bir durum olduğunu söylediklerinden dolayı kendisi de bu durumu ciddiye almamış maalesef ama bugün olduğunda kendisi erken teşhis için hastaneye başvurmadığından dolayı çok pişman bende burada belki bir farkındalık oluşturmak adına bugün sizlere meme kanseri nedir , kendi kendimize nasıl muayene yapabiliriz bundan bahsetmek istiyorum. Çünkü bildiğiniz üzere meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türüdür ve son yıllarda sıklığı giderek artmaktadır . Hatta o kadar yüksek boyutlara ulaşmıştır ki her 8-10 kadından biri yaşamları boyunca meme kanseriyle karşılaşacaktır.
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişmesi ve kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir tümörün bir sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanserli doku önce göğüs çevresindeki lenf bezlerine sonra da yakın çevresine yayılır. Zamanında teşhis ve tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılarak tedavi edilemez bir aşamaya gelir.
- Peki meme kanseri neden olur?
Meme kanserinin ortaya çıkmasında bazı risk faktörleri rol oynamaktadır. Bu risk faktörlerine sahip bireyler meme kanserine yakalanma yönünden risklilerdir. Bütün kanserlerde olduğu gibi tek bir nedeni yoktur. Fakat bazı risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerine maruz kalan kişilerde meme kanseri sıklığı artmaktadır.Bunların başında aile hikayesi gelmektedir. Ailede meme kanserinin olması o kişinin meme kanserine yakalanma ihtimalini kat be kat arttırmaktadır. Birinci derece yakınlarda meme kanserinin olması risk faktörü açısından en önemlisidir. Bunun dışında sigara, obezite, hareketsiz yaşam gibi risk faktörleri de meme kanserinde etkilidir.
- Meme kanseri belirtileri nedir?
1.Kitle: Ağrısızdır, hareketsizdir , tek taraflıdır ve süreklidir , belli bir şekli yoktur ve zor palpe edilir yani dokunulduğunda zor hissedilir , kitlenin sınırları kısmen belirlenebilir.
2.Ağrı: Başlangıçta %90 oranında ağrısızdır , ağrı geç dönemde oluşur.
3.Meme Başı Akıntısı: Pek sık rastlanmaz , tek taraflı , genellikle kanlıdır.
4.Forgue Belirtisi: Tümörü taşıyan göğsün yukarıda , dik ve dolgun olmasıdır. Memenin üst kadran kanserinde meme başının kitleye dağru çekilmesiyle olur.
5.Meme Üzerindeki Deride Ödem : Tümör hücreleri lenf damarlarını tıkar ve lenf dolaşımı bozulur , deride sınırlı ödem oluşur.
6.Meme Başında Retraksiyon/Çökme: Tümörün büyüyüp meme başını tutması sonucu oluşur.
7.Üst Kolda Anormal Şişlik: Kolda lenf ödem oluşması üst kolda anormal şişliklere sebep olur.
Meme Kanserinde Hangi Tanı Yöntemleri Kullanılır?
1.Fizik Muayene(Kendi Kendine Meme Muayenesi)
2.Meme Kanseri Taraması
3.Mamografi
4.USG
5.MRG
6.Meme Biyopsisi
- Erken tanı için 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi
- 20-29 yaş için 3 yılda bir,
- 40 yaşından sonra her yıl hekim kontrolü önerilmektedir.
*Hekim kontrolü günümüzde size en yakın semt kliniklerinde dahi yapılabilmektedir.
- Kendi Kendine Meme Muayenesi
Ne sıklıkta?
-Ayda bir kez
Hangi gün?
-Adet görenlerde (Adet Başlangıcından 7-10 gün önce)
-Adet görmeyenlerde(Her ayın aynı günü)
- Kendi kendine meme muayenesini yukarıdaki gibi her ay düzenli olarak yapmak erken teşhis için büyük önem taşır .
- Her yıl ekim ayında meme kanserine farkındalık kazandırmak adına çalışmalar yürütülmektedir. Bizde bunun büyük bir risk olduğunu anlayalım , bilinçlenelim, bilinçlendirelim.
Bir yanıt bırakın