Sivilcelerden Nasıl Kurtuluruz?

 

Merhaba sevgili okurum,

Herkes gibi seninde sivilcelerinle başın belada biliyorum . Belki şuan yeni yeni çıkıyor , belki de yıllardır bununla mücadele ediyorsun . Bunu ne kadar dert edindiğinin farkındayım . Bugün birlikte sivilceleri konuşacağız eğer bu yazı senin bir nebze olsun  işine yararsa ne kadar mutlu olacağımı tahmin edemezsin. Öncelikle sana şunu söylemek istiyorum , bir doktorla bu işi yürütmen senin için çok daha verimli olacaktır , ben sadece sana küçük tüyolar vermek için buradayım .

İlk başta sivilcelerimizle savaşmaya başlamadan önce sivilcemizin türünü ve çeşidini öğrenmemiz gerekiyor , sivilce çeşitlerini sıralayacak olursak :

  1. Açık Komedon- Siyah Nokta
  2. Kapalı Komedon-Beyaz Uçlu Nokta
  3. Papül&Püstül
  4. Nodüler Akne & Kistik Akne
  5. Erişkin Aknesi

1.Açık Komedon-Siyah Nokta

Gözenekler açık olduğu zaman biriken yağ hava ile temas edince  okside olur ve rengi siyaha döner . T bölgesi olarak adlandırdığımız yerde bulunan bir sivilce türüdür.En fazla ergenlik döneminde görülür ve asla sıkılmamalıdırlar. Sıkıldıkları zaman iltihaplanırlar ve aynı zamanda leke bırakırlar .

Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak siyah nokta sıkma ve temizleme gibi yöntemler , sosyak medyada hızkı ve pratik çözüm olarak sunulsa da , bu yöntemler asla kalıcı değildir . Üstelik cilt bariyerine de son derece zararları dokunabilir . Bu yüzden siyah ve beyaz noktalardan şikayetçi olanların , gözenek görünümüne sahip ciltlerin uygun bir cilt bakım rutini oluşturması çok önemli. Siyah noktalar için en önemli etken madde ‘’salislik asit’’ , peki napıyor bu salisilik asit? Gözeneklere derinlemesine giriyor ve gözeneklerdeki yağlı ve kirli atığın parçalanmasına yardımcı oluyor ve bu atıklar parçalanınca daha kolay atılmaya başlıyolar . Salisilik asit içeren birçok farklı ürün piyasada mevcut , cildimizin tolere edebileceği çeşitte bir salisilik asidi rutinimiz içine almak oldukça önemli , ve tabiki bunu yaoarken doktor kontrolünde olmak çok daha sağlıklı olacaktır .

 

2.Kapalı Komedon-Beyaz Uçlu Nokta

Kapalı komedonların siyah noktalardan farkı cildin altında olması yani gözeneklerimizin üstü ince bir deri tabakasıyla kaplı olduğu için içeride biriken yağ hava ile temas etmez. Bundan dolayı rengi siyaha dönmez doğal rengini korur.Beyaz uçlu noktalar zamanla açılıp siyah noktaya dönebilir ve sıkılırsa iltihaplanarak iz bırakır .

Nasıl Tedavi Edilir?

Bu beyaz noktaların tedavisinde soyucu etkili ürünler kullanmamız gerekir fakat bu ürünleri yine doktor eşliğinde kullanmanız sizin için en iyisi olacaktır çünkü bu ürünleri kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalar oldukça fazladır örneğin cildiniz bu ürünler için hassas olabilir veya bu ürünleri kullanırken yaz ayındaysanız güneşle birlikte cildinizde derin lekeler oluşabilir bu yüzden dikkat etmeniz sizin için iyi olacaktır.

 

3.Papül&Püstül

Bu akneler ciltte pembe ve kırmızıya dönük küçük şişlikler şeklinde olur. Bu şekilde görünmesinin sebebi gözeneğin tıkanmasıyla birlikte içeride olan p. acnes dediğimiz bir bakteridir. Bu bakteri derinin altında iltihaplanmasına neden olur bundan dolayı ağrılı olurlar.

Püstüller ise papüller gibi şiş ve kırmızı sivilcelerdir. Papüllerden farkı ortasında sarı veya beyaz renkli sıvı dolu keseler olmasıdır. Bu  akneler sıkıldığı ve patlatıldığı taktirde ciltte daha çok yayılım gösterirler ve cilt üzerinde leke ve iz bırakırlar. Bu sivilce çeşidi en yaygın olarak görülen sivilce çeşididir.

Bu tür sivilceleri olanların acilen doktara başvurmaları gerekir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Akne tedavisi mutlaka bir dermatologla birlikte yürütülmelidir , uzun süreçlidir ve sabır gerektirir.

4.Nodüler Akne&Kistik Akne

Kist ve nodüler şiddetli görülen bir sivilce çeşididir. Derinin altında şişmiş yumru şeklindedir. Bu sivilcenin içleri iltihaplarla doludur. Cildin üzerinde açıkça görünür. Hassas ve ağrılı bir sivilce çeşididir. Kökleri cildin üzerinde olduğu için cilt üzerinde aynı yerde tekrarlarlar. Kalıcı yara ve izlerin oluşmasına sebep olurlar.

Nasıl Tedavi Edilir?

Bu akne tipi özellikle ileriki dönemde çukur bırakabilen akne tipidir , bundan dolayı sıkılmaması ve düzenli temizlenip , uygun ürün kullanılması önemlidir  bunun için yine dermatoloğumuza başvurmalı ve  cilt tipimize uygun olan ürünü kullanmak  önemlidir.

 

 

5.Erişkin Aknesi

30 yaş üstünde de sivilceler olur ve bunlara erişkin aknesi denir Erişkinlerde de hormonel değişiklikler sonucu ve stresten dolayı sivilce oluşur. Genellikle çene ve boyun çevresinde gözlemlenir. Ergenlik döneminde hiç aknesi olmayan bir birey erişkin dönemde erişkin aknesiyle karşılaşabilir.Özellikle hormonel sebeplerden dolayı kadın hastalarda çok daha fazla görülür.Erkek hastalarda hormonel sebeplerden kaynaklı ama daha çok genetik faktörlerin rol oynadığı aknelerle karşılaşılabilir.Aynı zamanda kullanılan kullanılan kozemetik ürünler dolayısıyla da erişkin aknesi görülebilir bundan dolayı kozmetik bir ürün alırken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta üründe ‘’Non- komedojeniktir’’ ifadesinin bulunmasıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Erişkin aknesinin tedavisi için yine dermatoloğumuzla görüşmek en iyi yöntem olacaktır biz ise erişkin aknesinin oluşumunu önlemek için günlük hayatımızda yaptığımız bazı alışkanlıkları değiştirebiliriz . Bunlar şu şekilde sıralandırabiliriz:

  1. Cep telefonlarımızın yüz ile temasını azaltmalıyız
  2. Yastık kılıfımızı sıklıkla değiştirmeliyiz
  3. Yüzümüzü kurularken kendimize ait şahsi bir havlu kullanmalıyız
  4. Cildimizin temizliğini özenli bir şekilde yapmalıyız

Dediğim gibi erişkin aknesi günlük hayattaki alışkanlıklarımızdan dolayı kaynaklanabileceği gibi hormonel veya genetik bir sebepten kaynaklanıyor olabilir bundan dolayı uygun bir dermatolokla birlilkte bu işi yürütmek sizin için en sağlıklısıdır.

Aslıhan Yıldız hakkında 29 makale
Merhaba sevgilife.com okuru, 21 yaşındayım , hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim . Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular için sevgilife.com web sitesinde yazarlık yapıyorum .

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*