Polikistik Over Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Over Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? 

Merhaba sevgili okurum, 

Bugün size hemen hemen her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromundan bahsetmek istiyorum. Polikistik over sendromu aslında maalesef çok sık gündeme gelmeyen bir hastalıktır ayrıca da birçok kadın hasta rahatsızlığını dile getirmekten çekinmektedir. Bundan dolayı bence hem konuşulması hem de yazılması gereken önemli bir konu olduğundan dolayı bende bugün sizlerle bu konuyu ele almak istedim. 

Polikistik Over Sendromu Nedir? 

Doğurganlık yaşına gelmiş her 10 kadından birinde görüşen çok ciddi bir hastalıktır. Polikistik Over Sendromu, (PKOS) sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı olarak gelişen endokrin (hormonal) bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınlarda sık görülür, adet düzensizliğine neden olur, hamilelik şansını azaltır. Kronik seyreden bir hastalıktır ve erken aşamada tedavi edilmez ise kadınların kalbini, kan damarlarını ve fiziksel dış görünüşünü olumsuz etkiler. 

Tanı koyulabilmesi için 3 önemli belirtisi bulunmaktadır: 

  1. Yumurtalıklarda polikistik ovaryan değişiklikler, 
  2. Adet düzensizliği (Genellikle adetin gecikmesi şeklindeki bir düzensizliktir) 
  3. Kanda erkeklik hormonlarının yüksekliği ve bu yüksekliğe bağlı oluşan sivilce, kıllanma , saç dökülmesi şeklinde görülebilir., 

Bu 3 faktör en önemli belirtilerdir. Diğer bir takım belirtiler ise şu şekilde 7 maddeden oluşmaktadır: 

Polikistik Over Sendromunun 7 Belirtisi, 

  1. Adet düzensizliği, 
  2. Akneler, 
  3. Karın çevresine yağlanma, 
  4. Beklenmedik yerlerde tüylenme, 
  5. Boyunda koyu renkli halkalar, 
  6. Boyunda ve koltuk altında yumrular, 
  7. Hamile kalmakta sorun yaşamak. 

Bu hastalarda altta yatan bir hormonel problem bulunmaktadır. Bu hormonel problem ise kadınlarda normalde de bulunan erkeklik hormonun , normal düzeyden fazla bulunmasıdır. 

Obezite , Polikistik Over sendromunun bir nedeni mi , yoksa belirtisi midir? 

Obezitenin ciddi bir etkisi bulunmaktadır. Polikistik over sendromlu hastaların %70’i aynı zamanda obezdir. Obezitenin bizzat kendisi insülin direncine yol açar. İnsülin direnci polikistik over sendromunda klinik tablonun ağırlaşmasına yol açar. Daha çok adet düzensizliğine , kıllanmanın daha çok olmasına , aknelerin daha çok artmasına, dolayısıyla androjen yani erkeklik hormonlarına olan insülin direnci hassasiyeti daha çok artırır. Bugün araştırıldığında polikistik over sendromuyla birlikte olan insülin direnci erkeklik hormonlarının daha çok salgılanmasına yol açar. Sadece obezite tedavi edildiğinde bile hastaya büyük oranda katkı sağlar. 

Hastalık kadınlarda hangi bölgelerde aşırı tüylenmeye neden oluyor? 

Normalde kadınlarda kıl olmayan veya ayva tüyü olan bölgelerde kaba , sert, siyah bir kıllanma mevcuttur. Dudak bölgesi , çene bölgesi, karının alt ve üst orta çizgi bölgesi, göğüs arası, sırt , bel bölgesi, uylukların iç kısmı ve kol bölgesi.  

Polikistik over sendromu doğurganlığı etkiler mi? 

Evet nu sendrom doğurganlığı etkiler. Bu hastalığa sahip bireyler eğer çocuk sahibi olmak istiyorsa bir takım yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar ile tedavi uygulanabilir veya bu bireyler için tüp bebek tedavisine kadar yol uzayabilir. 

Tedavi süreci nasıl ilerliyor, tamamen tedavi edilebiliyor mu? 

Bu sendrom maalesef tamamen ortadan kalkan bir problem değil fakat belirtilerini kontrol etmek mümkün yani bu hastalık için semptomatik bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Aslıhan Yıldız hakkında 29 makale
Merhaba sevgilife.com okuru, 21 yaşındayım , hemşirelik 3.sınıf öğrencisiyim . Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular için sevgilife.com web sitesinde yazarlık yapıyorum .

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*