ŞEHİTLİK KAVRAMI

Aziz şehitlerimizin anısına saygıyla…

Kutsal sayılan bir amaç uğruna canını vermek, Şehitlik kavramı ile tanımlanmaktadır. Şehit olan kimse şehadete eren kişidir. Etimolojik köken olarak şehit, Arapça, “tanık” anlamına geliyor. Şehadet kelimesinin karşılığı da tanıklık etmektir.  Toplumlar bağlı oldukları inanç sistemine göre şehitlik kavramına dair bazı açıklamalar getirmişlerdir. Ülkemizde şehit olarak değerlendirilen insanlar şunlardır:

  • Devlet kolluk gücü olarak çalışırken ya da askerlik görevini yerine getirirken hayatını kaybedenler.
  • Herhangi bir Terör saldırısı sonucunda yaşamını kaybeden sağlık, güvenlik ve eğitim çalışanları.
  • Görevi başında hayatını kaybeden itfaiye eri, bekçi vb. bir işte çalışanlar.

Resmi görevi sırasında hayatını kaybederek şehit konumuna yükselen insanlar, bağlı oldukları kurumların tüzüklerinde ve kanunlarında yer alan kurallar doğrultusunda, maddi tazminat almaya hak kazanmaktadır. Kutsal sayılan bir amaç uğruna canını vermek, özellikle dini bakış açısından şehit olmak ile taçlandırılır. Bir cemaat ya da bir grup topluluk, inandıkları hayat için verdikleri  mücadele esnasında hayatlarını kaybeden dava arkadaşlarını, şehit olarak kabul eder ve anar.

Şehitlik, esas olarak dini bir kavramdır. Kutsal sayılan dinlerin hepsinde şehitlik makamına mutlaka vurgu yapılır.

  • Hristiyanlık: Hristiyanlık inancında şehitlik kavramı savaşta ölenlerden daha çok inancından dolayı işkence çekerken ölenleri sembolize eder. Hristiyan dünyasının şehitleri genel olarak Roma İmparatorluğu döneminde Hristiyan olduğu için öldürülenlerdir. Hristiyanlık inancının şehitlerinden bir kısmı aziz ve azize olarak anılır.
  • İslam: “Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.” (Bakara Suresi: 154). Şehit, İslâm dininde, Allah yolunda canını feda eden Müslümandır. Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinde şehit olanların kurtuluşa erdiği, ahiretteki makamlarının da diğer insanlardan üstün olacağı anlatılmaktadır.

İslam inancında şehitlik 3 ana sınıfta toplanır:

  • İnancı için şehit olanlar: Bu kişiler İslam dinini korumak için savaşarak ölenlerdir. Aynı zamanda inancından dolayı işkence görürken ölenlerde yine inancı uğruna şehit olanlar sınıfında değerlendirilir.
  • Ahiret yurdu için şehit olanlar: Müslüman olduğu için fiziki eziyete uğrayan ve gördüğü eziyetlerden ötürü hayatını kaybeden kişiler, Ahiret şehidi sayılmaktadır.
  • Vatanını ve bayrağını savunmak için şehit olanlar: Bu şehitler Müslüman Yurdunun bekasını korumak için savaşırken canını kaybeden kişilerdir ve vatan şehidi olarak anılırlar. Örnek olarak Çanakkale şehitleri, Sarı kamış şehitleri gibi.

Geçici olan dünya hayatını, ebedi olan ahiret hayatı için terk eden şehitler, geride, kendilerini daima saygı ve dua ile anan, aziz hatırasını sonraki nesillere de aktaracak insanlar bırakırlar.

Kaynakça:

  • Âl-i İmrân Suresi, 170. Ayet
  • Bakara Suresi: 154. Ayet
  • Nisa Suresi 69. Ayet
  • “MEB Şehit Öğretmenlerimiz Sitesi”. 18 Temmuz 2011

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*