RENK KÖRLÜĞÜ NEDİR?

Renk körlüğü, bazı renklerin net görülememesi veya renkler arasındaki farkların algılanamamasıdır. Hastalığın kaynağı büyük oranda kalıtsal olarak kendini gösteriyor.  Renk körleri, genellikle kırmızı, yeşil ve mavi renklerden birini ya da hepsini birbirinden ayırt edemezler. Hastalık genellikle kendini, görme merkezindeki pigment molekülünün işlevini kaybetmesi sonucu gösterir. Genelde bu moleküller, çekingen bir gen kaynağından dolayı hasarlı olarak ortaya çıkar. Genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişen renk körlüğü, Anne ya da babadan çocuklarına aktarılır. Ancak her renk körlüğü taşıyıcısı, renk körü olmayabiliyor. Örnek vermek gerekirse, renk körü olmayan bir babanın kızı, renk körü olmasa da bu hastalığı bir sonraki nesle aktarabilmekte. Hastalık, onu taşıyan her bireyde ortaya çıkmasa da taşıyıcı genlerden ötürü 2- 3 nesil sonra bile ortaya çıkabiliyor. Hastalığa ait geni Taşıyan annelerin erkek çocukları da renk körü olarak doğma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Renk körü anneden doğan bebeğin renk körü olarak doğma ihtimali %50’dir.

Genetik aktarımın haricinde renk körlüğünün diğer ortaya çıkma nedenleri, makular dejenerasyon (sarı nokta hastalığı), optik nevrit (göz siniri iltihabı), kafa yaralanmaları, sinir tahribatı yapan hastalıklar, ağır metal zehirlenmeleri ve bazı ilaçların yan etkisidir.

RENK KÖRLERİ HANGİ RENKLERİ GÖREMEZ?

Bu hastalığın tespit edilmiş belirtileri şunlardır:

  • Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerin aynı algılanması
  • Tüm renklerin siyah ya da beyaz olarak algılanması
  • Kırmızı ve yeşil renkler görülmez  (hastalığın en yaygın belirtisi budur)

RENK KÖRLÜĞÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Renk körlüğü hastalığının ilaçlarla ya da ameliyat yoluyla bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalık için özel olarak üretilmiş Chromagen isimli farklı tasarım kontakt lensleri kullanmak, renk körlüğü sorunu için geliştirilmiş tek çözümdür. Bu lensin renk filtreleri sayesinde gözün aldığı ışığın dalga boyu değişerek, renklerin hasta tarafından net olarak algılanması sağlanır.  Renk ayrımının çok önemli olduğu bazı işlerde çalışmayan renk körü hastaları, ilgili hekim tarafından önerilen lensleri kullanarak, renk algılama sorununu ortadan kaldırabilmektedir. Genetik yatkınlığın belirgin bir faktör olduğu renk körlüğü, modern tıbbın geliştirdiği mercek teknolojisi sayesinde artık tedavisi mümkün hastalıklar arasındadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*