Taşkale Evleri / Karaman
Taşkale, Karaman İlinin merkezine yakın bulunan tarihi bir köydür. 1914 yılında kızıllar ismi ile anılan köy, 1952 yılında taş evlerinin ünü sebebiyle Taşkale olarak adlandırılır. Taşkale 1967 yılında belde olarak belediyecilik hizmetlerine kavuşur. 2013 yılına kadar belde statüsünde kalmaya devam eden Taşkale bu tarihten sonra nüfusunun 2 binin altına düşmesi sonucu belde unvanını kaybeder ve yeniden köy olur. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün soyunun, Taşkale’ye dayandığı bilinmektedir. Atatürk’ün baba tarafından akrabalarının Karaman’dan ayrılarak, Makedonya’ya göç eden Türklerden olduklarına dair bilgiler, tarihi kayıtlarda mevcuttur. Manastır Vilayetindeki Debre-i Bala sancağında bulunan Kocacık nahiyesine yerleşen Aile, 1830 yılında da buradan Selanik’e göç eder.
Taşkale köyünün en dikkat çeken yapıları, bugün tahıl ambarı olarak kullanılan mağara oyuklarındaki taş evleridir. Köyde yaklaşık 352 adet taş ev bulunuyor. En eskisi 1000 yıl önce yapılan evlerin bir kısmı Hristiyanlık dönemine, bir kısmı da Selçuklu ve Osmanlı dönemine aittir. Uzaktan bakıldığında, yan yana ve üst üste sıralanmış taş evler, adeta arı kovanlarını andırır. Üst katlarda yer alan ambarlara çıkabilmek için yüzeylere niş ve basamaklar koyulmuştur. Tahılları taşımak için kurulan makara sistemleri sayesinde ambarlara yükleme yapılması oldukça pratik hale getirilmiştir. Taş evlerin içleri oldukça geniştir ve tavan yükseklikleri de 35-40 metre arasındadır. Tahıl ambarları olarak kullanılan evler, Toros Dağlarının kuzeyinde yer alan volkanik tabakaların içine oyularak yapılmıştır.
4647,4 hektarlık orman varlığına sahip olan Taşkale Köyü Karaman merkeze 46 km uzaklıkta bulunuyor. Taşkale tahıl Ambarlarının en önemli özelliği, killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlelerine herhangi bir cihaz kullanılmadan insan eli ile oyulmuş olmalarıdır. 350’nin üzerindeki Ambarların hepsi, tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Ambarların killi kireç taşına oyulmalarındaki sebep, killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliğidir. Bu özelliğinden dolayı tahıl ürünlerinin uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar, günümüz buzdolaplarının görevini üstlenmişti. Taşkale tahıl ambarlarındaki tahıl ürünleri 30 yıl bozulmadan saklanabilmektedir. Taş evleri ve tahıl ambarları ile ünlü bu kadim kasabaya ulaşmak için Karaman merkezden kalkan otobüs ve minibüsler kullanılabilir.
Kaynakça:
- Taşkale (Kızıllar)”. Ugur-Erkan.com. 1 Aralık 2016.
- Taskale, Turkey Page” Fallingrain.com. 27 Şubat 2020
- Kara Harp Okulu”. Milli Savunma Üniversitesi. 21 Ağustos 2014
- Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü (1986). “1985 Genel Nüfus Sayımı İdari Bölünüş” (PDF). sehirhafizasi.sakarya.edu.tr. 19 Şubat 2020
Bir yanıt bırakın