Fotoğrafçılık Sanatı

Birkaç görüntü tekniği kullanılarak ortaya çıkan fotoğraf çekimi, antik yıllarda İğne oyuğundan bakış ismiyle anılırdı. Çinli filozof Mo Di ve Aristoteles’in,  M.Ö. 5. ve 4. Yüzyıllarda iğne oyuğu kamerası tabirini kullandığı bilinmektedir. Fotoğraf tekniğine benzeyen çalışmalar, MS 2. yüzyılda Bizanslı matematikçi Anthemius’un deney yapmak için kullandığı bir tür karanlık odada başlar. İbn-i Heysem’in (965-1040) iğne deliği kamerası ve karanlık oda çalışmaları da fotoğrafçılığın başlangıcı olarak kabul edilebilir. Kamera merceği ve görüntüyü sağlayan lensleri oluşturan kimyasal elementlerden gümüş nitratı Albertus Magnus, gümüş klorürü Georges Fabricius (1516-1571), fotokimyasal etkiyi de Wilhelm Homberg keşfetmiştir. Fotoğraf çekme tekniklerine dair detaylı bilgiler, ilk kez Fransız yazar Tiphaigne de la Roche’nin, 1760 senesinde yayınlanan Giphantie adlı romanında geçer.

1800’lü yılların başında fotoğrafçılığın yöntemi ve uygulama alanları belirginleşmeye başlayacaktır. Bu çalışmalar, fotoğraf merceğinin, resim ve heykel gibi geleneksel sanatlardan daha fazla bilgi ve ayrıntı yakaladığını ispat eder. 1820 yılı, kimyasal fotoğrafçılığın başladığı yıldır. 1822 yılında Fransız mucit Nicéphore Niepce tarafından bu fotoğraf tekniğinin ilk ürünleri ortaya çıkmaya başlar. İlk kalıcı özellikteki doğa fotoğrafı, 1826 yılında çekilmiştir. (View from the Window at Le Gras) ismiyle çalışma tamamlanır. Bu süreci 1838’de, Fransız fotoğrafçı  Daguerre’in Paris sokaklarında çektiği bir ayakkabı resmi takip eder. Çekilen fotoğraf, tarihte ilk insan fotoğrafı olarak kabul edilmiştir. Resim, 1839 yılında Fransa tarafından tüm dünyanın dikkatine sunulur. Bu çalışmanın yanında Hercules Floransa ve İngiliz mucit William Fox Talbot’un gümüş iyonları saflaştırarak kurduğu fotoğraf sistemi sayesinde artık vesikalık fotoğrafların çekilmesi mümkün hale gelmiştir. Talbot, Louis Daguerre’nin yayınladığı fotoğrafı duyduktan sonra insanların portre fotoğraflar çektirebilmelerini sağlayacak bu işlemi saflaştırmıştır. Negatif görüntüleri oluşturan kalotip işlemini icat eden Talbotun 1835 yılında tamamladığı “Oriel window in Lacock Abbey” adlı fotoğrafı, bilinen en eski negatiftir. Cyanotype tekniği icat eden Herschel, günümüzdeki ozalit baskının ve mavi görüntünün babasıdır. 1884 senesinde Kodak kurucusu George Eastman’ın buluşu olan film, fotoğrafik levhaların yerini almaya başlar. Fotoğraf çalışmalarında çığır açan uygulama olarak adlandırılan Lippmann levhası, 1908 yılında bilim adamı Gabriel Lippmann tarafından icat edilmiştir. Girişim fenomenine bağlı ışığın, fotoğrafik olarak yeniden çoğalması anlamına gelen çalışma, fizik alanında Nobel Ödülüne layık görülür.

Günümüz fotoğraf sanatının birbirinden farklı tekniklere sahip branşları şunlardır:

  • Gezi ve sokak fotoğrafçılığı
  • Belgesel fotoğrafçılığı
  • Foto muhabirliği
  • Mimari fotoğrafçılık
  • Moda fotoğrafçılığı
  • Portre fotoğrafçılığı
  • Yemek fotoğrafçılığı
  • Hayvan ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı
  • Sualtı fotoğrafçılığı
  • Spor fotoğrafçılığı

Fotoğraf sanatı, siyah beyaz ve renkli fotoğraf olarak iki ana dala ayrılır; günümüzde buna dijital fotoğrafçılık branşı da eklenmiştir. Tüm fotoğraflar ilk basamakta monokrom olarak çıkar, yani siyah-beyazdır. Renkli Fotoğraf, 19. yüzyılın ortalarında gelişmeye başlar ve siyah beyaz fotoğrafın yerini alır. İlk kalıcı renkli fotoğraf, fizikçi James Clerk Maxwell’in çektiği üç renk ayrımı ilkesine dayanan fotoğraftır. 1900’lü yılların başı artık renkli fotoğrafların ticaret ve sanat hayatına da hitap ettiği yıllardır. Bu alanda büyük ses getiren “otokrom”, tekniği 1907’de Auguste ve Louis Lumière kardeşler tarafından dünyaya tanıtılır. 1975 yılında Kodak’ta mühendis olarak çalışan Steven Sasson’un buluşu olan dijital fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılık, profesyonel platforma taşınır. 1994 yılında Apple tarafından üretilen ilk dijital fotoğraf makinesinin piyasaya arz edilmesi ile artık herkes, kendi renkli dünyasının fotoğrafçısı olacaktır.

Kaynakça:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*