Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Antalya’nın 30 km kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde bulunan Termessos Antik Kenti, bütünlüğünü koruyarak günümüze ulaşan ender tarihi kentlerden biridir. Güllük dağının güney batısındaki platform üzerine kurulmuş olan belde, deniz seviyesinden yaklaşık 1150 mt yüksekliktedir. Yüksek bir alana kurulu olan Termessos, etrafındaki ağaç türleri ve zengin bitki örtüsüyle oldukça ferah bir doğaya sahiptir. Tarihi kayıtlara göre Luvi’lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş olan Termessos Antik kenti, tarih boyunca bazı işgal girişimlerine uğramıştır. Makedon İmparator Büyük İskender’in şehri kuşattığı ama almasının zor olacağını anlayınca kuşatmayı kaldırıp seferine devam ettiği bilinmektedir. Devlet işlerinde Roma senatosuna bağlı olan bölge halkı, kendi iç işlerindeki kararlarda özgürdü. Bunu, özgürlük simgesi olan sikkelerinden de anlamak mümkün.

Şehrin idaresi İ.Ö. 36 ve 25 yılları arasında Romalı komutan Galatialı Amyntas tarafından yürütülmüştür. Bölge halkının şehri terk etmesinden sonra kente bir başka yerleşimin daha olmadığı düşünülüyor. Şehir, Antalya-Korkuteli karayolu üzerindeki Yenice kahve tarafında bulunan Helenistik devir surları ile başlar. Surlar, Güllük dağına kadar muntazam şekilde devam eder. Burası geçilerek şehre uzanan patika takip edilirse, imparator Hadrian döneminde yapılmış tapınağın anıt bölümü ile basamaklarına ulaşılır. Anıttan aşağıya doğru su kanalı mevkiisinde ise bazı kalıntıları günümüze ulaşan Gymnasium vardır. İlk basamakları sağlam olarak duran yapının hemen arkasında dönemin dükkanlarının bulunduğu cadde yer alıyor. Şehrin su ihtiyacını nasıl karşıladığını ise bugün hala sağlam olarak kalmış su kanallarının varlığından anlayabiliriz.  Düzlükten ormana doğru giden yol ise şehrin o dönem resmi kurumlarının yer aldığı noktadır. Yolun batısında yer alan II. Attalos döneminde ait portiko ve stoa yapıları, Roma mimarisinin tipik örneklerindendir. Şehrin en görkemli yapısı Antalya körfezini gören tiyatrodur. Tiyatronun hemen yanına kurulmuş meclis binası, çevreye hakim bir görüş alanına sahip. Şehrin güneybatısında kalıntıları bulunan villa tipi evin ise döneminin oldukça lüks konutlarından biri olduğu değerlendiriliyor.

Bu tarihi yapıların yanı sıra Termessos Antik Kenti, daha birçok kilise ve mezara da ev sahipliği yapıyor. Bu mezarlardan en önemlisi Büyük İskender’in komutanlarından olan Alketas’ın mezarıdır. Mezarların etrafındaki kazılarda çıkan savaşçılara silahlar ve kalkanlar, motifleri ve nakışlarıyla oldukça dikkat çekicidir. Antik kentin dünya çapında ünlü olan en ilginç eseri, sahibi tarafından köpeğine yaptırılmış “Köpek Lahdi” tir.  Kapağında, “Stefanos” isimli köpeğe yazılmış bir de şiir bulunan Lahit, bugün bütünlüğü korunmuş şekilde, Antalya Müzesinde sergileniyor.

Termessos Antik kentine ulaşmak için Antalya otobüs terminalinden kalkan Korkuteli minibüsleri kullanılmalıdır. Kente yakın yol kenarına gelince minibüsten inip, taksi ya da özel araçla şehre çıkılabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*