YÜKSEKLİK KORKUSU NASIL YENİLİR?

Genel olarak uçağa binme esnasında kendini gösteren yükseklik korkusunun tıp literatüründeki ismi, akrofobi’dir. Yüksek yerlere çıkıldığı zaman ortaya çıkan panik, kaygı ve korku durumları Akrofobi’nin belirtileridir. Yükseklik korkusu yaşayanların endişe durumları, yüksek bir alana çıkıldığında aniden ortaya çıkar. Öyle ki Yükseklik korkusu olan kişi ölebileceğini dahi düşünür. Yükseklik korkusunun diğer belirgin özelliği ise kişilerin aşırı şekilde yüksekten düşme korkusu yaşamalarıdır. Psikolojik etkileri kişiden kişiye farklılık gösteren hastalığın ilerleme evreleri de farklıdır. Eğer uçakla seyahat edilmesi zorunluluk olan bir meslek seçimi yapılacaksa Akrofobi rahatsızlığının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Akrofobinin ilerleyen evrelerinde korku o kadar artar ki yüksekte olmayı hayal etmek bile kişilerin paniğe kapılmasına yeter. Yükseklik korkusu yaşayan bireyler genel olarak asansörle çıkarken, yüksek katlı bir binanın tepe noktasında bulunduğunda veya uçağa binerken yoğun kaygı hissi duyarlar.

Yükseklik Korkusunun Nedenleri

Yükseklik korkusunun nedenleri ile ilgili yapılan araştırmalarda genel olarak kesin sonuçlar elde edilememiştir. Yükseklik korkusu yaşayan kişinin başından geçen travmatik hadiselerin bu korku halini tetiklediği, genel kanıdır. Bir kişiyi yüksekten düşerken görmenin  ya da sevdiği birinin ölümüne şahit olmanın, yükseklik korkusunu tetikleyebildiği düşünülüyor. Öte yandan yükseklik konusunun geçtiği bir olayı dinlemek bile kişinin  korkuya kapılmasına neden olabilir.

Yükseklik Korkusunun Belirtileri

  • Sersemlik hali ve baş dönmesi
  • Huzursuzluk hali, nefes darlığı çekme
  • Kalp çarpıntısı
  • Vücut ısının yükseldiğini hissetme ve titreme hali
  • El ve ayaklarda karıncalanma, ağızda kuruluk
  • Göğüs ağrısı
  • Aşırı endişe, kaygı ve korku duymak

Yükseklik Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın düzeyine göre terapi seansları ya da ilaçlı tedavi uygulanabiliyor. Akrofobi hastalığı yaşayanlara, uzman hekim gözetiminde genellikle sakinleştirici ilaç grubuna ait bir reçete önerilebiliyor. Bunun dışında hastalığın ilaçsız tedavi programında ise şu yöntemler vardır:

Maruz bırakmak: bu tedavi modelinde hastanın korkusu ile yüzleştirilip, üzerine giderek, onu yenmesi hedeflenir.

Grup terapisi: aynı rahatsızlığı yaşayan hastaları toplu görüşmelere alarak uygulanan tedavi yöntemidir. Yükseklik korkusu yaşayan hastalar kendi öykülerini diğer hastalar ile paylaşır, böylelikle bu durumun aşılabileceği konusunda olumlu bir algı yaratılmış olur.

Bilişsel davranışsal terapisi: bu yöntemde amaç, hastanın yaşadığı korku halini tekrarlayan durumları tespit ederek, bu durumun aşılabilecek bir kaygı olduğu hissini uyandırmaktır.  Genelde doktor ve hasta arasında soru cevap şeklinde ilerleyen bir süreçtir.

Sanal bir korku hali olarak değerlendirilen Yükseklik korkusu, irade ortaya koyarak aşılabilen psikolojik rahatsızlıktır. Tedavi sürecinde hastaya moral ve manevi destek sağlamak, terapinin olumlu yönde ilerlemesi açısından oldukça önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*