Dipsiz kuyulardan kral tahtına…
Hazret-i Yusuf,( A.s), Yakup Peygamber’in 12 oğlu arasında en çok sevdiği oğlu olarak bilinir. Kenan diyarında doğan Yusuf Aleyhisselam’ın ismi Kuran-ı Kerim’de 27 kez geçmektedir. Kuran’daki 12. surenin adı Yusuf Suresi’dir ve surede Yusuf peygamberin kıssası anlatılır. Annesinin adı Rahîl’dir. Yusuf Aleyhisselam’ın kıssası, Kuran-ı Kerim’de “Ahsenü’l-kasas” (kıssaların en güzeli) olarak ifade edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’e göre Hz. Yusuf, dürüstlük ve güvenilirlik temsilidir. Aynı zamanda Yusuf Aleyhisselam’ın çok güzel bir çehreye sahip olduğu, yine Surede belirtilen bir başka konudur. Yusuf Peygamberin yaşamı hüzün ve mücadele ile doludur. Babası Hz. Yakup’un ona duyduğu sevgiyi kıskanan kardeşleri kendisi hakkında sinsi bir plan yaparlar. Bir ziyaret için yola çıkarken onu da yanlarına almak istediklerini babalarına iletirler ve babalarının onayından sonra kardeşler yola çıkar. Hadise, Kur’an-ı Kerimde şöyle nakledilir: “İçlerinden biri: «Yûsuf’u öldürmeyin! Eğer mutlakâ (birşey) yapacaksanız, onu bir kuyunun dibine atın da (bari) geçen kervanlardan biri onu alsın (götürsün)!» dedi.” (Yûsuf, 10) Yol üzerinde çok tenha bir yerde kardeşler sinsi planlarını uygulamaya geçer ve Hz. Yusuf’u kuyuya atıp ölüme terk ederler. Dipsiz karanlıkla dolu Kuyuda kalan Yusuf A.s Allah-u Telaya kendisini kurtarması için dua ve niyazda bulunur. Oradan geçen bir kervan Hz. Yusuf’u kuyudan çıkararak yanlarına alırlar fakat amaçları onu köle olarak satmaktır. Mısır sarayına köle olarak verilen Yusuf peygamber güzelliği ve dürüstlüğü ile oldukça dikkat çeker. Ona nazar edenler arasında kralın karısı da bulunmaktadır.
Hz. Yusuf, hizmetinde bulunduğu kralın karısı ile ciddi bir nefis imtihanı yaşamıştır. Kralın karısı tarafından iftiraya uğrayan peygamber, kral tarafından zindana atılarak cezalandırılır. Allah tarafından kendisine rüyaları analiz edebilme yeteneği verilen Hz. Yusuf kralın rüyasını doğru şekilde yorumlayarak zindandan kurtulur ve Mısır’a yönetici olarak atanır. O yıl Mısır diyarında ciddi bir kuraklık olacağını bilen Hz Yusuf sayesinde ülke yönetimi gerekli önlemleri alarak bu durumu sorunsuz atlatabilmiştir. Saray yönetiminde oldukça etkin bir idareci konumuna yükselen Yusuf As’ a bir gün onu kuyuya atan kardeşleri gelir. Kendisine yaptıkları için çok pişman olduklarını söyleyen kardeşlerini affeden peygamber, kardeşlerine babaları Yakup’u da getirmelerini ister. Yıllar sonra Hz. Yusuf, ona hasretinden ağlayarak gözleri kör olan babasına ve görmediği kardeşi Bünyamin’e kavuşmuştur. Yusuf peygamberin yaşadıkları Kur’an-ı Kerimde Şöyle anlatılır: “ Yûsuf -aleyhisselâm, kardeşlerinin ona duyduğu hasetten ötürü, kuyuya atılmıştı. Yine Yusuf A.S, zindana düşmek gibi acı veren musibetlere de maruz kaldı. Takvası ve tevekkülü neticesinde Allah (c.c), Yûsuf -aleyhisselâm-’a Cebrâîl -aleyhisselâm-’ı göndermişti. Cebrail (a.s) ona Birçok ikramda bulunarak teselli etti. Allah ona belalara karşı tahammüllü olma gücünü verdi. Sonra da onu kuvvet, izzet ve saltanat sahibi kıldı. Böylece Yûsuf -aleyhisselâm-, birçok eza ve cefaya maruz kalan biri olarak derin bir yaşam tecrübesine sahip olur. Bu özelliği sebebiyle, saltanat yıllarında, yardıma muhtaç, garip, fakir ve kimsesizlere hep çok merhametli davranmıştır.” Kardeşleri ile buluşan Hz Yusuf, sonra babası Hz. Yakup kardeşi Bünyamin’le de kavuşur. Oğlunun hasreti ile âma olan Hz. Yakup gözlerine Hz Yusuf’un gömleğini sürer ve gözleri açılır. Dünya hayatının meşakkat ve zorluklarla dolu olduğunu yaşayarak anlatan peygamberlerden olan Yusuf A.s için Hz. Peygamber (S.A.V ) şöyle buyurmuştur.
“ Yûsuf Suresi’ni öğretiniz! Zira herhangi bir Müslüman, onu yazıp ehline ve kendi kölesine öğretirse, Allâh Teâlâ onun ölüm anındaki sarhoşluğunu ve sıkıntılarını kolaylaştırır. Hiçbir Müslümana haset etmeye de mecal bulamaz!” (Zemahşerî, Keşşâf, III, 98)
“…(Yâ Rabbî!) Beni Müslüman olarak vefat ettir ve beni Salihler zümresine ilhak eyle!” (Yusuf Suresi- 101. Ayet ) ayette buyurulduğu üzere Bu yakarış, Hz Yusuf’un Duasıydı. Ölümünden sonra Yusuf (a.s), İbrahim (a.s)’ın da mezarının olduğu rivayet edilen, Kudüs yakınlarındaki Halilü’r-Rahman kasabasına defnedilmiştir.
Yusuf aleyhisselam’ın bazı eşyaları ve sarığı Yavuz Sultan Selim tarafından Topkapı sarayına getirilen kutsal emanetler arasındadır. Tarihi kayıtlara göre Sultan Selim, Hz Yusuf’un sarığını başına takarak bir süre onunla dolaşmıştır. Topkapı sarayının kutsal emanetler bölümünde bulunan Yusuf peygamberin eşyaları, haftanın bazı günleri ziyarete açık tutuluyor.
Bir yanıt bırakın