18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ

Çanakkale Geçilemez!

 

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sürerken 1915–1916 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun Gelibolu Yarımadası’nda itilaf devletlerine karşı verdiği mücadeledir. Yapılan deniz ve kara muharebeleri Osmanlı İmparatorluğunun kesin zaferiyle sonuçlanır.  İtilaf Devletlerinin amacı; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u aldıktan sonra İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmekti. Rusya’dan erzak tedarik etmek ve askeri ikmal yolu açmak için, başkent İstanbul’u zapt ettiklerinde Almanya’nın önemli müttefiki olan Osmanlı İmparatorluğunu savaş dışı bırakmış olacaklardı. Bu sebeple İttifak devletlerini zayıflatmak için ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı seçilmiştir.  Deniz ve karadan başlattıkları saldırıları başarısızlıkla sonuçlanan İtilaf devletleri, aldıkları ağır yenilgiyi kabul ederek, geri çekilmek zorunda kalır. Karada ve denizde büyük çarpışmalara sahne olan savaşın sonucunda iki tarafın da kayıpları çok ağır olmuştur.

Çanakkale Cephesi  Anadolu halkının azim, umut ve kararlılık sembolü olmuştur. Zafer, diğer yandan da Kurtuluş Savaşının meşalesini yakmıştır. Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet konusundaki kararlılığının bir delili olarak tüm dünyaya haykırışımızdır.  Milli egemenlik konusunda kararlı olan kahraman Türk milleti, Çanakkale’yi “anıtcephe” olarak tarihe armağan eder. Türk ordusu Çanakkale savaşında, üstün muharebe taktikleri kullanarak, silah gücü bakımından çok üstün olan İttifak kuvvetlerini çaresiz bırakmıştır. Dünya harp tarihinde, Çanakkale muhaberesinin yeri çok farklıdır. Türk askerinin merhametine şahitlik eden dünya basını, savaş alanında düşmanına merhamet gösterebilen Türk Neferlerinin bu davranışlarını her yıl saygıyla anmaya devam ediyor.

Çanakkale Savaşı, tüm dünyayı derinden etkilemiş bir muharebe olayıdır. Savaşın sonlandığı gün olan 18 Mart, ülkemizde yer yıl Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olarak kutlanıyor. İttifak devletlerinin çıkarma yapmaya başladığı gün olan 25 Nisan da,  Anzak Günü adıyla, Yeni Zelandalılar ve Avusturalyalılar tarafından anılmaktadır. Ayrıca Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar her yıl 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’na gelerek, anma törenlerine katılırlar. Çanakkale Savaşlarının etkisi, özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda üzerinde yıkıcı boyutta olmuştur. Bu savaştan önce iki ülkenin vatandaşları Britanya İmparatorluğu’nun yenilmez olduğunu düşünüyorlardı. Hatta Birleşik Krallığın dünyadaki üstünlüğünden öyle emindiler ki  imparatorluğun onları Çanakkale savaşına davet etmesini onur kabul etmişlerdir.

18 Mart, vatan topraklarımızı canları pahasına koruyan şehitlerimizin makamlarına yükseldiği kutlu günün adıdır. Her yıl minnetle andığımız, şükran duygularımızı sunduğumuz ve şehitlerimize adadığımız gündür. 27.06.2002 tarihinde, 4768 sayılı kanunla yürürlüğe giren “18 Mart, Şehitler günü”, yıllar geçtikçe önemini daha da artırıyor.

Her siperde ayrı bir destan yazan kahraman askerlerimiz, düşmana karşı verdiği vatan savunmasını zaferle sonuçlandırarak, “Çanakkale Geçilemez!”  sözünü, dünya savaş tarihinin zirvesine yazdırmışlardır.

 

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı, değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhidi…

Bedr’in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi…

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

“Gömelim gel seni tarihe” desem, sığmazsın.

Mehmet Akif Ersoy.

18 Mart Çanakkale Zaferi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*