RÜYA GÖRMEK

Rüya görmek, uyku halindeyken zihnimizde meydana gelen halüsinasyonların izlenmesidir. Rüyaların en belirgin olduğu an, hızlı göz hareketi olarak adlandırılan REM durumunun oluştuğu andır. Düzenli olarak uykusunu alan bir kişi, yaklaşık olarak hayatının 5 ila 6 yılını rüyada geçirmektedir. Rüya halinde iken en baskın duygunun kaygı olduğu düşünülüyor. Kayıt altına alınmış en eski rüyalar, günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce Mezopotamya’da kil tabletlere yazılan belgelerdir. Roma ve Yunan devirlerinde rüyalara dair ortak inanç, genelde görülen rüyaların tanrılardan ya da ruhani varlıklardan gelen ilahi mesajlar olduklarıydı. Kahinler, kralların gördükleri rüyaları yorumlayarak kehanetlerde bulunurdu. Rüya yorumlarından çıkan sonuçlar doğrultusunda kralın aldığı kararlar, halkın yaşamını doğrudan etkileyecek boyutta idi.

Rüya, zihnimizin iradesi dışında gerçekleşen bir olgudur.  Bu özelliği ile rüya uyanık olduğumuz dönemlerde kurduğumuz hayallerden bariz bir şekilde ayrılır. Yapılan araştırmalara göre en basit rüya karesinin bile pek çok görsel ve işitsel simgeyi içerdiği saptanmıştır. Rüya hali İnsanların, bir ortamı ya da nesneleri taklit eden duyuları uyku halinde yaşamasıdır. Bütün hadiseler gerçekte olduğu gibi rüyada yaşanmaz. Rüya sahneleri her zaman benzersiz ve özgündür. Hiçbir zaman, bir an veya görüntü, rüya içinde gerçekte olduğu gibi görünmez. Rüya içindeki en belirgin anlar, simgeler ve sesler ile ilgili bölümlerin olduğu anlardır. Görme halinden sonra işitme, koku alma, tat ve dokunma duyuları, yine rüya halindeyken, zihinde iz bırakan durumlardır.

Neden Rüya Görürüz?

Neden rüya görürüz? Sorusuna dair tarih boyunca pek çok cevap aranmıştır. Zihnimizin uykudayken rüya haline neden geçtiği ile ilgili kanıtlanmış kesin bilgi hala elde edilebilmiş değil. Zihin ve beden sağlığı için yararlı olduğu düşünülen Rüyalar, duyguları, geçmişi ve psikolojik sorunları yönetmekte bizlere yardımcıdır.  Yaygın olan bilimsel düşünceye göre rüya görmek, geçmişte yaşanan anları tekrar gözden geçirip pekiştirmemize ve analiz etmemize yardımcı bir faktördür. Bu bilgiye göre rüyaların, insan zihninde belirsiz kalmış karar ve hislerin yeniden gözden geçirilmesi olduğu, söylenebilir. Bir farklı görüşe göre ise rüyalar, kişinin uyanıkken karşılaştığı çeşitli zorluklar karşısında ne yapması gerektiğine dair hazırlık görevi görmektedir.

Rüyaların görülmesinde etkin olan duygu durumları ise şunlardır:

  • Gergin halde uyumak
  • Endişeli olmak
  • Depresyon halinde geçirilen günler
  • Konsantre güçlüğü
  • Düşük motivasyon
  • Rahat uyku uyumaya engel durumların olması.

Rüyalar genel olarak iki kategoride değerlendirilir:

Lucid Rüya: Uykudayken rüya görmenin farkında olunmasına lucid rüya denilmektedir. Lucid rüyalar, REM uykusu esnasında yaşanan durumdur. Kişi rüyasına bir süreye kadar hakim olabilir ve rüyadaki hadisleri yönlendirebilir.

Kabus: Genelde korku ve üzüntü verici bir rüya olarak bilinmektedir. Kabusun diğer ismi, kaygı atağıdır. Stres, kaygı, travma ve duygusal çatışmalar, kabus görülmesindeki en büyük duygu durumlarıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*