TARİH BOYUNCA HABERLEŞME YÖNTEMLERİ

tarih boyunca haberleşme yöntemleri

Tarih boyunca haberleşme yöntemleri, en doğru iletişimi kurma çabalarıyla doludur. Haberleşme, artık dünyanın bir ucundan diğer ucuna saniyeler içinde gerçekleşiyor. Günümüzde gelişen bilim ve teknoloji sayesinde gezegenler arasındaki haberleşme olanaklarının neler olabileceği de en önemli araştırma konuları arasındadır. Modern iletişim araçlarının getirdiği konfor ve rahatlık, antik çağlardaki haberleşme metotları için geçerli değildi. Tarih boyu pek çok haberleşme yönteminin oldukça zor ve meşakkatli olduğu biliniyor. Yüzyıllar boyu insanlar, birbirleriyle iletişim kurmanın farklı yollarını aramış ve bu arayışlar sayesinde de iletişim araçlarının temellerini atmışlardır.  İnsanlık tarihi içinde yer alan haberleşme yöntemlerini, ilk keşfedilen buluşlardan başlayarak sıralamak mümkün.

Tamtam ile haberleşme-  M.Ö. 200.000: başlangıcı yazılı tarih öncesine kayıtlanan tamtam, ilk insanların en önemli haberleşme aracıydı. Aynı zamanda vurmalı çalgıların da atası olan bu enstrüman, konuşma dillerinin gelişmediği dönemlerin en etkin iletişim aracıydı. Eski Mısır, Asur ve Uzakdoğu’da yaygın olarak kullanılan tamtam, günümüz bazı Afrika kabilelerinin halen en önemli haberleşme aracı olarak biliniyor. Kabileler arası iletişimi sağlayan aleti, şifreli vuruşlarla çalan haberciler, diğer kabilelere istedikleri mesajları iletmiş oluyorlar.

Mağara Duvarına Resim Çizmek – Taş Devri: resimler ile iletişim yazı öncesi dönemde en yaygın olan iletişim tekniğiydi. Yapılan araştırmalar yüzyıllar önce yaşamış insanların mağara duvarlarına çizdikleri resimlerin, iletişim kurmak için çizildiğini göstermiştir.

Dumanla Haberleşme: eski haberleşme yöntemlerinden olan dumanla haberleşmede Kabileler, kendi aralarında belirledikleri şifreleri yanan ateşin dumanıyla birbirlerine iletmekteydiler. Dumanın sıklığına göre acil durum olup olmadığı anlaşılıyordu.

Posta Güvercinleri -M.Ö 1200: Özel olarak eğitilmiş güvercinlerin ayağına bağlanan notlar ulaştırılması gereken adrese gönderilerek iletişim sağlanıyordu. Posta güvercinleri vasıtasıyla haberleşmenin tarihi, yaklaşık milattan önce 1200 yıllarına kadar gitmektedir.

Ulak ile Haberleşme: Kendilerine Söylenen mesajı ya da yazılı notu ulaştırılması gereken istikamete götüren atlı ulaklar, eski çağların en yaygın haber ulaştırma görevlisiydiler.

Mektup: tarihi M.Ö 300 yıllarına kadar uzanan mektupla haberleşme Eski mısır tarafından oldukça sık kullanılan iletişim modeliydi. Yakın geçmişe kadar kullandığımız mektup yazma serüvenimiz artık sona ermiş durumdadır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla değişim yaşayan haberleşme yöntemleri, telgraf, telefon ve fax cihazları üzerinden devam etmiş, internetin yaygınlaşmasının ardından ise yerini akıllı telefon ve bilgisayarlı haberleşmeye bırakmıştır. Sosyal medya kanalları, internet tabanlı elektronik postalar ve akıllı cep telefonlarına kurulan mesaj uygulamaları, artık bütün haberleşme düzenini belirleyen konuma yükselmiştir.

internet tabanlı haberleşme

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*