TUZ GÖLÜ

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tuz gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illerine sınırları olan bir doğa harikasıdır. Türkiye’nin ihtiyacı olan tuzun yaklaşık olarak %40’ı buradan elde edilmektedir.  Tuz Gölü’nde doğal olarak bulunan tuz, yağmur sularının yer altında birikmesi sonucu, bu katmanlarda bulunan tuz tabakalarının erimesiyle oluşmuştur. Suların eriterek yüzeye taşıdığı tuz katmanları göle karışarak yoğunlaşır ve gölü tamamen tuz birikintisine çevirir. Tuz Gölü, yüzölçümü olarak Türkiye’nin ikinci büyük gölüdür. Bölgedeki platoların arasında bulunan tektonik çukurlar, Tuz gölünün doğal yatağıdır. Gölün oluşma zamanı, Neojen döneme işaretlidir ve tektonik hareketler sonucu bugünkü yapısına kavuşmuştur. Tuz Gölü’nün içinde bulunduğu çukur, doğu, batı ve güney fayları çevrilidir. Bugün bölgenin oldukça az yağış almaya başlaması sonucu gölün yüzölçümünde küçülme olmuştur.  Zamanla daha da küçülen göl, kuraklığın getirdiği olumsuz sonuçları, su seviyesindeki ciddi azalmalarla gösteriyor.

Tuz gölü irili ufaklı pek çok su kaynağından besleniyor, bunlar:

  • Şereflikoçhisar Peçenek Çayı
  • Aksaray Melendiz Çayı
  • Güney ve batı yönünden akan İnsuyu
  • Karasu,
  • Kırkdelik çaylarıdır.

Yaz mevsiminde gölü daha yakından görmek isteyenler Kaldırım Tuzlası bölümünde yürüyerek gezinti yapabilirler. Yaz mevsimi göldeki tuzluluk oranının binde 329 gibi yüksek oranlara ulaştığı dönemdir. Kimyasal bakımdan gölden çıkarılan tuz, mutfak tuzu (sodyum klorür) karakterindedir. Sodyum klorür, magnezyum klorür ve sodyum sülfat mineralleri, Tuz gölündeki hakim elementlerdir. Kış aylarında ise sular artış gösterdiği için gölün yüzeyi su kuşları için önemli bir kışlama alanına dönüşür. Tuzlu göllerde yaşamaya alışkın olan flamingo, kılıçgaga, angıt ve benzeri kuşlar, gölün daimi misafiridirler. Bunun yanı sıra yağmurcunlar, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri de göl çevresinde kendilerine yaşam sahası kurmuş diğer kuş familyalarıdır. Göl çevresinin çoğu zaman ıssız oluşu kuşlar için oldukça ideal bir ekosistem oluşturmuştur, etraftaki su birikintileri, meralar ve ekili alanlar, besin ihtiyaçlarını gidermelerinde oldukça önemli rol oynar. Tuz gölü, kış günlerinde de donmayan bir göldür, bu özelliği sayesinde çevredeki ördek ve flamingolar göl sularında rahatça yüzebilmektedir.

İçinde bulundurduğu doğal tuz katmanları sayesinde ülkemizin mevcut tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü tek başına karşılayan Tuz gölü, son yıllarda bir başka proje ile de gündeme geliyor. Kış aylarında yaşanan doğal gaz ihtiyacına cevap verebilmek için ilgili devlet kurumları Tuz gölünün altına doğal gaz depolama mağaraları oluşturuyor. Tuz Gölü’nün 40 km güneyinde, Sultanhanı kasabası yakınlarında, yaklaşık 1 milyar m³ doğalgaz kapasiteli, 12 adet suni tuz mağarası yapılmıştır. Gölü ziyarete gelenler, yakındaki Hirfanlı barajını da gezebilirler. Yaz aylarında ziyaretçi oranı oldukça artan göl çevresinde piknik yapabilir, balık tutabilir ve gölün kıyısında yalın ayak yürüyebilirsiniz. Tuz gölüne, Ankara Şereflikoçhisar ilçesinden ya da Konya Kulu tarafından, kara yoluyla ulaşım sağlanmaktadır.

Tuz Gölü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*