ANKETLER GERÇEĞİ NE KADAR YANSITIR?

Anket analizleri daha çok temel varsayımlar üzerinde yürümektedir. Yapılan anketlerin gerçeğe ne kadar yaklaştığını, tüm kamuoyu sürekli ele alır ve tartışır, özellikle seçim dönemlerinde. Bir konu ile alakalı ortalama 1500 civarında kişiyle görüşen anket firmaları, çıkan sonucu Türkiye geneline eşit oranda pay ederek, genel bir var sayımda bulunur. Bunun için, bazı istatistik hesaplama modelleri ile doğruluğu kabul edilmiş bazı yöntemler kullanılıyor. Kullanılan bu yöntemlerin büyük oranda doğruluk payı taşıdığı düşünülse bile, elde edilen sonuçlar anket konusu hakkında kesin bir fikir veremez. Anketler genel itibariyle kamuoyundaki değişim ve farklılıkları anlamak için yapılan gözlemlerdir.

Anket uygulamasında baz alınan örneklemin büyüklüğüne göre araştırma şirketleri, yaptıkları anketlerde yüzde 95 güven aralığını ve yüzde 2 ila 3 hata payını esas kabul eder. Bu yanılma oranları anket verileri içindeki doğal kaymalar olarak kabul edilir. Örnek olarak bir partinin seçimde alacağı oy oranı için çıkan anket sonucu, gerçek seçim sonucunun yüzde 3 altında ya da yüzde 3 üstünde olabilir.  Anket uygulamalarında gerçeğe en yakın sonuçları elde edebilmek için anket katılımcı sayısını 2 ya da 3 katına çıkarmak gerekir. bu da ortalama 1500 olan katılımcı sayısının 3000 ila 4500 arasına çıkması demektir. Anketin yapıldığı bölgenin coğrafi koşulları sosyoekonomik yapısı ve kültürel eğilimler, anketin süresini ve zorluğunu belirleyen faktörlerdir. Anket konusu olan hizmet ya da ürün her ne ise bunun değerlendirilmesinin yapıldığı bölgede eşit alanda eşit nüfus dağılımına uygun olarak ilerlemek gerekir. çünkü bir bölge söz konusu olan araştırmaya katılım gösterirken diğer bölgede katılım düşük olabilir, bu da anket sonuçlarının yanılma payını doğrudan arttıracaktır. Özetle anket sonuçlarının gerçeğe en yakın veriyi ortaya koyması için şu aşamalardan geçmesi gerekir:

  • Yoğun katılımcı sayısı
  • Yüz yüze görüşme (kesinlikle)
  • Ev ya da iş yeri bazlı soruların belirlenmesi
  • Ankete cevap vermeyen kişi profilinin yerine aynı kriteri taşıyan yeni katılımcı konulması
  • Bölge bazlı değil genel eğilimler üzerinden analiz raporlamasının yapılması.
  • Anket sorularının katılımcıların düşünceleri hakkında net veriler elde edecek özellikte olması.

Anketler gerçeğe yakın bilgilere yaklaşabilirse başarılıdır, aksi durumda yapılan saha çalışmasında ve analiz toplama sürecinde önemli hatalar yapılmış demektir, bu da o anket çalışmasını geçersiz kılan bir durum olur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*