SOKAK KÖPEKLERİ

Şehir yaşamının zorlukları içerisinde giderek büyüyen bir sorun olmaya başlayan başı boş köpek saldırıları, alınan önlemlere rağmen varlığını sürdürüyor. Özellikle sabah erken saatlerde ve gece yarıları insanlara saldırabilen köpeklerin bu hırçınlıkları can kayıpları ile sonuçlanıyor. Belediye ekipleri tarafından toplanarak aşılanan ve kısırlaştırılan köpeklerin dışında hiçbir kontrolden geçmemiş köpeklerin var olması, bu sorunu yaşayan tüm şehirler için bir sağlık sorunu olarak çözülmeyi bekliyor. İnsan hayatının en kadim paydaşı köpekler, yaşamın pek çok sahasında hem neşe hem enerji kaynağıdır.  Ancak sokağa terk edilmiş ve açlıkla baş başa kalan köpekler için tabii ki bu durum geçerli değil. Bir hevesle alınmış ve bakımında zorlanılan nice köpek maalesef bilmediği bir yaşamın içine, sorumsuzca bırakılıyor. Bunun yanına, doğada kendi popülasyonu içinde üremeye devam eden vahşi köpeklerin artışı da eklenince, sokakların güvenliği doğal olarak tartışmalı hale geliyor. Peki doğanın en sevimli canlılarından olan köpekleri daha güzel koşullarda yaşama ulaştırmak çok mu zor?.

Şehir hayatının karmaşasında ne yazık ki köpekler ve kedilerin yaşam alanı giderek azalıyor. Sanayileşmeyle başlayan endüstriyel hayat, modern binalar ve betonarme yapılarla örülü şehirlerde artık köpekler sadece evlerde yaşayabiliyor. Ülkemizde özellikle kış aylarında aç kaldıkları için daha da saldırganlaşan köpekler için ivedi olarak kontrollü popülasyon düzenlemesi şarttır.  Denetim altında olmayan köpeklerin çevreye karşı oluşturduğu tehditler şu şekildedir:

  • İnsanlara, kuduz, uyuz, parazit gibi hastalıkları bulaştırabilirler. Ayrıca yemeleri için bırakılan çiğ mamaların fazla beklemesi sonucu etrafa yayılan kötü koku ve mikroplar da yine bir başka sağlık sorunudur.
  • Köpek saldırılarının artış gösterdiği şehirlerde turizm ziyaretlerinin azaldığı bilinmektedir.
  • Saldırgan köpekler, insan yaşamını tehdit eder, bu sorun büyük bir güvenlik problemi olarak sokağa çıkan herkesin tedirgin olmasına neden olur.
  • Aniden yola çıkan köpekler trafik kazalarına sebebiyet verebiliyor.
  • Özellikle geceleri havlayarak ya da uluyarak çevreyi ciddi şekilde rahatsız ederler.

Doğanın vazgeçilmez parçaları olan köpekler, maalesef istenmeyen saldırılara maruz kalıp insanlık dışı yöntemlerle öldürülmektedir. Yaşam hakkına sahip olan canlıların hunharca katledilmelerini önlemek için barınaklarda bakıma alınıp, medeni koşullarda yaşamalarını sağlamak gerekir. Bu hem insanlık görevidir hem de yaratılan her canlıya duyulması gereken saygıdır.

Akıl ve düşünce sahibi olan insanlık kendi yarattığı çevre sorununu sanki köpekler suçluymuş gibi yorumlayamaz. Resmi kurumların bütün bilimsel çalışmalar eşliğinde kontrollü doğum kontrol süreci işletilirse, köpek dostlarımız makul sayıda ve oldukça saygın koşullarda yaşayarak, hayatımızın neşe ve sevinç kaynağı olmaya devam edebilirler. Hayatı beraber paylaştığımız tüm canlılara karşı bir sorumluluk duygusu beslenmesi gerektiğini eğitim kurumları ile birlikte yerel yönetimlerimiz birlikte vurgularlarsa, hem hayvan katliamları son bulur, hem de insan yaşamını tehdit eden bir sorun olmaları ortadan kaldırılır.

 

Kaynakça:

  • Kırışık, F. “Şiddet Haberlerinden Hayvan Haklarına, Sahipsiz Köpek Sorunu”. dergipark. 26 Aralık 2021
  • DSÖ Türkiye’yi Sokak Köpekleri Açısından En Riskli Ülkeler Arasında Gösterdi” Bilim ve Sağlık Haber. 19/12/2023
  • 10 yılda 60 milyon sokak köpeği olacak”. İndependent Türkçe, 10 Kasım 2022

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*