CİLT HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ

Günlük yaşam kalitesini düşüren ve sosyal hayata katılımı zorlaştıran cilt rahatsızlıkları, gelişen tıbbi yöntemler sayesinde hızla kontrol altına alınabiliyor. Günümüzde sıkça rastlanan cilt hastalıkları şöyle listelenebilir:

  • Atopik Dermatit: bu rahatsızlığın genel belirtileri, ciltte kızarıklık, kaşıntı, deride kepeklenmedir. 1 yaş grubu bebeklerden başlayarak ileriki yaş gruplarına kadar görülebiliyor. Tedavi yöntemleri daha çok şikayetleri ortadan kaldıracak niteliktedir. Uzman hekim tarafından verilen ilaç ve kremler kullanılıp, kişisel bakım kurallarına da uyulursa hastalığın şikayetleri oldukça azalır.
  • Cilt Benleri: bu hastalık, cilde renk veren hücrelerin cildin altına normal görünümlerinin dışında yerleşmesi sonucu oluşur. Benlerin oluşumundaki en büyük etken genetik yatkınlıktır. Mavi-yeşil gözlülerde ve çilli yüzü olanlarda bu rahatsızlık daha sık görülmektedir. Vücutta sonradan çıkan ben varsa takibinin yapılması ve ilgili doktora muayene olunması gerekir. Tedavisi, uzman hekimin belirleyeceği bir süreç içerisinde ilerler.
  • Cilt kanseri: zararlı ışınlara maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Hastalık genellikle şu grupta görülür:
  • Açık cilt rengine sahip olanlar
  • Güneş yanığına maruz kalanlar
  • Vücudunda çok sayıda anormal boyutta cilt beni olanlar
  • Çok fazla radyasyona maruz kalanlar
  • Sigara, alkol türü zararlı ürün kullananlar
  • Ailesinde cilt kanseri hikayesi bulunanlar

Cilt kanseri önemli bir cilt hastalığı olduğundan teşhis ve tedavisinde erken davranmak çok önemlidir.

  • Tırnak hastalıkları: ayak ve el parmaklarının tırnak bölümlerinde şekil bozukluğu olarak kendini gösterir. Vücuttaki bir başka hastalığın habercisi olabilen tırnak hastalıklarına aynı zamanda Egzama, nasır, mantar ve sedef hastalığı da sebep olabilmektedir. Tedavisi için uzman hekimin önereceği ilaç ve uygulamalar kullanılmalıdır.
  • Kurdeşen (Ürtiker): eğer deride, kabarıklık, kızarıklık ve sınırları belli olan bir kaşıntı meydana geldiyse, bu Kurdeşen hastalığının işaretidir. Hastalığa sebebiyet veren faktörler şöyle sıralanabilir:

*ilaç alerjisi

*bazı tür aşılar

*yumurta, süt, fıstık gibi gıda ürünlerine olan alerji

*akut tip bakteriyel enfeksiyonlar

Kurdeşen hastalığı teşhis edildikten sonra tedavisi için ilgili ilaçları kullanmak, olumlu sonuç elde edilmesini sağlayabilir.

Sedef Hastalığı ( Psoriasis): cilt hücreleri normale oranla daha hızlı çoğalmaya başladığında ortaya çıkan otoimmün türü cilt bozukluğu, sedef hastalığı olarak tanımlanır. Hastalık başladığı andan itibaren ciltte beyaz pullarla kaplı kabarık kırmızı lekeler oluşmağa başlar. kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan sedef hastalığı tıbbi müdahaleler ile kontrol altına alınabiliyor. Alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, genetik yatkınlık ve sigara alkol benzeri zararlı alışkanlıklar sedef hastalığını tetikleyen faktörlerdir.

Egzama: Ciltte kızarıklık ve kaşıntıyla kendini gösteren egzama hastalığı bölgesel kızarıklık olarak ortaya çıkar. Genellikle el ve ayak bölgesinde çıkan egzama, cilt kuruluğuna sebep olduğu için eğer kaşınırsa, cilt tahriş olur. Uzman hekimin önereceği krem ve ilaçlar hastalığı geriletmede oldukça etkilidir.

Akne: Yağ bezleri ile kıl köklerinin tıkanması sebebiyle meydana gelen akne rahatsızlığı, ergenlik sürecinde daha yaygın görülür. Hormonların büyüttüğü yağ bezlerinin cilt üstüne taşması sonucu alevlenen Akne, Genellikle yüz, boyun ve omuz bölgelerinde görülür. Bu süreçte hazır yiyecek ve abur cubur yemekten kaçınmalı, cildin gözeneklerini açacak temizlik ürünleri kullanılmalı ve ilgili hekimin önereceği krem ya da ilaç tedavisine uyulmalıdır. Akne problemi, doğru tedavi ile çok kısa sürede kontrol altına alınabilmektedir.

  • Siğil: Bulaşıcı lezyonlara sahip Siğil hastalığı, HPV adındaki insan papilloma virüslerinden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Bulaşıcı olduğu için mutlaka sosyal temaslardan kaçınılmalıdır. Havuzlar, toplantı salonları, sauna tipi sosyal mekanlar bu hastalık sürecinde kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi olmayan siğil hastalığında, Elektrokoter, Kriyoterapi ve Radyofrekans tedavi yöntemleri kullanılır. Genellikle siğiller, ten renginde, sert, pürüzlü, Koyu kahverengi ve yumuşaktır. Güçlü bir bağışıklık sistemine ulaşmak, hastalığı tetikleyecek mikrobik ortamlardan uzak durmak, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*