ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?
Endüstri 4.0, Ekim 2012 yılında, Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma ekibi tarafından hazırlanarak, Federal Almanya Hükümetine sunulmuş bir teknoloji raporudur. Diğer ismi 4. Sanayi devrimidir. Raporu oluşturan şirketler, 2013 Hannover fuarında Endüstri 4.0’ı tüm dünyaya tanıtarak, daha somut bir adım atmış oldular. Ana hatlarıyla Endüstri 4,0’ın amacı, bilişim sektörü ile endüstri kuruluşlarını bir çatı altında toplamaktır. Sistem, hali hazırda kullanılmakta olan donanımlardan faklı olarak az ısı üreten, az yer kaplayan, uygun maliyetli ve yüksek verim sunan bir çalışma performansı vaat etmektedir. Ana odak noktası, veri kaynaklarının daha tutumlu kullanılmasıdır. Cihaz tabanlı internet iletimini genele yaymak isteyen Endüstri 4.0, tüm bilgisayarların birbiriyle gerektiği zaman bilgi alışverişi yapabilmesini temel alır. Çünkü gelecekteki üretimler, internet bağlantılı akıllı elektronik sistemler sayesinde gerçekleşecektir. Bu düzenek sayesinde bilgisayar sistemi üzerinden üretim yapan tüm fabrikalar insan yardımı olmadan otomatik çalışabileceklerdir. Raporda bu çalışma anlayışı, akıllı fabrika düzeni olarak nitelendiriliyor.
Endüstri 4.0 stratejisi tüm dünyada uygulanmaya başlarsa, üretim maliyetleri düşecek, harcanacak enerji maliyetleri ciddi oranda düşecek, buna ters olarak üretim kapasitesi ve kalitesi artacaktır. Tüm üretim merkezleri yeniden organize olarak daha işlevsel üretim sahalarını inşa etmiş olacaklar.
Endüstri 4.0, tam anlamıyla teknolojiyi merkeze alan 4. Sanayi devrimidir. Üretim sürecini bilgisayar yazılımlarının denetiminde gerçekleştiren tesisler birbirleriyle oldukça verimli ve hızlı iletişime geçebilecek, bu çalışma temposu sayesinde çok daha detaylı çalışmaların da başlangıcını yapabileceklerdir.
Modern teknolojiyi içinde barındıran Endüstri 4,0’ın olumsuz yönü ise çevresel anlamda kirliliği arttıracak elektronik atıkların yaratacağı sera gazıdır. Gerek yapay zeka, gerekse diğer bilgisayar sistemleriyle çalışan elektronik parçalar aşındıkça bunların yenisi ile değiştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle atık parçaların biriktiği depolardaki sera gazı salınım oranı oldukça ciddi seviyelere çıkabilir. Şayet atık emisyonlar azaltılarak, akıllı Sensörler yardımıyla yenilenebilir enerji kaynakları aktif hale getirilirse, Endüstri 4,0 teknolojisi, pek çok üretim tesisinin çalışma planını yönetebilir.
Bir yanıt bırakın