Eris Virüsü Nedir ? Belirtileri Nelerdir?
Merhaba sevgili okurum,
Son zamanlarda ismini oldukça sık duyduğumuz bu yeni virüs varyantı akıllarda yeni sorular oluşturmaya başladı. Maskeli günler geri mi gelecek ? Okullar online mı olacak ? Gibi bir çok soru tekrar gündemimize oturmuş vaziyette . Ben de bir üniversite öğrencisi olarak oldukça endişeliyim maalesef. Peki bu virüs nedir? Hangi belirtileri gösteriyor ? Birlikte öğrenelim:
Eris Virüsü (Eris Varyantı) Nedir?
Covid-19’un yeni bir çeşit varyantı olan bu virüs, hızlı bir yayılım gösterdiğinden dolayı son zamanlardan Dünya Sağlık Örgütü’nün önemli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz’da saptanmıştır. Ancak aslında yayılmasının ilkbaharda başladığı düşünülmektedir.
Şuan için bir tehlike arz etmese de dikkate alınması gerektiği söylenmektedir.
Eris Nasıl Bir Yayılım Gösteriyor?
Küresel çapta ortaya çıkan bu yeni Covid-19 varyantı, Amerika Birleşik Devletleri’nde vaka sayısının neredeyse beşte birini oluşturarak, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından uyarı verilmesine neden oldu.
Resmi olarak EG5 adı verilen bu varyant, 5 Ağustos itibarıyla Amerika’daki vakaların %17.3’ünü temsil ediyor. Bu oran, Temmuz’un ilk haftasında %7.5’ten yükselerek, XBB.1.16 (%15.6), XBB.2.23 (%11.2) ve XBB.1.5 (%10.3) gibi bir dizi Omicron alt türünün önüne geçti.
Bakan Koca ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye’de herhangi bir Eris vakasının görülmediğini , şuan görülen hiçbir yeni varyantın hasta etme gücünün Omicron’dan daha güçlü olmadığını ve endişeye mahal olmadığını belirtti. Eski günlerin geçtiğini söyledi.
Eris Varyantının Belirtileri Nelerdir?
Birleşik Krallık’ta Eris virüsünün etkilerini inceleyen Zoe Sağlık Çalışması, semptomlarının Omicron varyantınınkilerle benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu semptomlar arasında:
- Burun akıntısı,
- Burun tıkanıklığı,
- Baş ağrıları,
- Yorgunluk,
- Hapşırma,
- Boğaz ağrısı,
- Öksürük,
- Koku alma duyusunda değişiklikler bulunmaktadır.
Dünya sağlık örgütü şuan için bu varyantı henüz bir endişe edici olmayan varyant olarak tanımlıyor. Belirleyici olarak önümüzdeki Eylül ayında okulların açılması ve seyahatlerin artmasıyla birlikte risk oluşturabilir. Bundan dolayı birey olarak her zaman önlemimizi almamız bizim için çok önemli.
Özellikle kronik bir rahatsızlığı olan hastaların dikkat etmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz . Fakat aynı zamanda bildiğimiz bir başka gerçek de sağlıklı olarak gördüğümüz , genç yaşta bir çok bireyin covid-19 dolayısıyla vefat ettiği…
Bir yanıt bırakın